Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio najteži ispit

Vlak juri 72 km/h. Koliko je sekundi bio na mostu?

škola
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.06.2017.
u 11:00

Trideset tisuća maturanata ispašta zbog pogreške u Splitu. Pomicali su se i rokovi za dodatne provjere znanja na nekim fakultetima

Maturanti, njih trideset tisuća, danas će u 14 sati početi polagati test iz hrvatskog jezika na osnovnoj i višoj razini. Podsjetimo, ispit je prije nekoliko dana odgođen zbog propusta u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu, a današnji datum novi je termin koji su Ministarstvo obrazovanja i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje odredili za polaganje spomenutog obveznog predmeta mature.

Promjene zbog pogreške

Za propust u Splitu još uvijek nije poznat krivac niti je on kažnjen, a zbog te je pogreške nekoliko fakulteta koji zahtijevaju dodatne provjere znanja maturanata također moralo pomicati svoje termine – naime, prema prvotnom rasporedu dodatne provjere bile su zakazane upravo u novoj satnici za hrvatski jezik. Zbog propusta se, uostalom, pomaknuo i ispit iz latinskog jezika koji su maturanti polagali jučer – dan ranije od predviđenog termina. Dapače, jučer su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje upozorili maturante o promjenama koje ih očekuju na ispitu.

– Prije pisanja ispita bit će vam izuzete ispitne knjižice koje se nalaze u sigurnosnoj vrećici nakon čega će vam nove uručiti osobe koje su nadležne za provedbu ispita u vašoj ispitnoj prostoriji – poruka je koja je odaslana maturantima. Da je propust svim maturantima prouzročio veliku zbrku, nisu skrivali ni učenici, a velike probleme stvorio je i Kristoferu Rogiću i Alenu Mosiću, našim mladim plivačkim zvijezdama, koji će ispit iz hrvatskog zbog sudjelovanja na Europskom juniorskom prvenstvu pisati u Izraelu u zgradi veleposlanstva. Ispit će ovi odlični učenici koji su već izborili stipendije za dva strana studija – California State University u Bakersfieldu i Queens University of Charlotte u Južnoj Karolini polagati pod jednakim uvjetima kao i ostali maturanti.

Računali do posljednje minute

I dok se za hrvatski maturanti još uvijek pripremaju, završio je i jedan od najtežih predmeta – matematika više i niže razine.

Maturanti su složni – više vremena za računanje ne bi im bilo na odmet, bio je to, kažu, ispit koji su tek rijetki napustili prije službenog kraja. Računalo se, naime, do posljednje sekunde.

Komentara 108

DU
Deleted user
11:40 28.06.2017.

Novinari vl imaju proloblema sa osnovnim znanjem pa misle da je najobičniji zadatak problem

TE
tek
11:31 28.06.2017.

Ako je to težak zadatak , krivi su profesori koji su ih učili, zadatak je čista pljuga

GA
Gajger
12:18 28.06.2017.

Otkako se djecu u školi uči "kritički promišljati", sve im je veći problem riješiti i jednostavne matematičke zadatke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije