Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlak juri 72 km/h. Koliko je sekundi bio na mostu?

Trideset tisuća maturanata ispašta zbog pogreške u Splitu. Pomicali su se i rokovi za dodatne provjere znanja na nekim fakultetima
28. lipnja 2017. u 11:00 108 komentara 47685 prikaza
škola
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Maturanti, njih trideset tisuća, danas će u 14 sati početi polagati test iz hrvatskog jezika na osnovnoj i višoj razini. Podsjetimo, ispit je prije nekoliko dana odgođen zbog propusta u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu, a današnji datum novi je termin koji su Ministarstvo obrazovanja i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje odredili za polaganje spomenutog obveznog predmeta mature.

06.06.2016., Zagreb - I. gimnazija, maturanti zapoceli s polaganjem ispita drzavne mature. Photo: Borna Filic/PIXSELL Propust Odgođen ispit iz hrvatskog jezika na maturi. Reagirala i ministrica Divjak

Promjene zbog pogreške

Za propust u Splitu još uvijek nije poznat krivac niti je on kažnjen, a zbog te je pogreške nekoliko fakulteta koji zahtijevaju dodatne provjere znanja maturanata također moralo pomicati svoje termine – naime, prema prvotnom rasporedu dodatne provjere bile su zakazane upravo u novoj satnici za hrvatski jezik. Zbog propusta se, uostalom, pomaknuo i ispit iz latinskog jezika koji su maturanti polagali jučer – dan ranije od predviđenog termina. Dapače, jučer su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje upozorili maturante o promjenama koje ih očekuju na ispitu.

– Prije pisanja ispita bit će vam izuzete ispitne knjižice koje se nalaze u sigurnosnoj vrećici nakon čega će vam nove uručiti osobe koje su nadležne za provedbu ispita u vašoj ispitnoj prostoriji – poruka je koja je odaslana maturantima. Da je propust svim maturantima prouzročio veliku zbrku, nisu skrivali ni učenici, a velike probleme stvorio je i Kristoferu Rogiću i Alenu Mosiću, našim mladim plivačkim zvijezdama, koji će ispit iz hrvatskog zbog sudjelovanja na Europskom juniorskom prvenstvu pisati u Izraelu u zgradi veleposlanstva. Ispit će ovi odlični učenici koji su već izborili stipendije za dva strana studija – California State University u Bakersfieldu i Queens University of Charlotte u Južnoj Karolini polagati pod jednakim uvjetima kao i ostali maturanti.

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar Kitarović: Loši rezultati srednjoškolaca pokazuju da nam je potrebna reforma

Računali do posljednje minute

I dok se za hrvatski maturanti još uvijek pripremaju, završio je i jedan od najtežih predmeta – matematika više i niže razine.

Maturanti su složni – više vremena za računanje ne bi im bilo na odmet, bio je to, kažu, ispit koji su tek rijetki napustili prije službenog kraja. Računalo se, naime, do posljednje sekunde.

Učenici Počeli ljetni praznici Tijekom godine ispisano 488 učenika 2. razreda kurikularna reforma Josip Bohutinski Kurikularna reforma treba nacionalni konsenzus požar, mursko središće Mursko Središće U školi izbio požar za vrijeme nastave

Pitanja i odgovori

Matematika

Vlak je dugačak 350 metara i prelazi preko mosta dugačkog 1000 m brzinom od 72 km/h. Koliko je sekundi vlak cijelom dužinom bio na mostu?

Geografija

1. Koje je ime morskog prolaza koji spaja Arktički i Tihi ocean?

2. Koja je životinja prikazana na grbu Slavonije?

3. Koje je ime litosferske ploče na kojoj je najviši vrh južne Zemljine polutke?

4. Koje je ime prirodnogeografske regije čiji je veći dio okupirala Kina 1951. godine?

5. Koje je more između tjesnaca Bospor i Dardaneli?

a) Azovsko moreb) Crno more

c) Egejsko mored) Mramorno more

6. U kojoj je regiji grad koji je centar francuske zrakoplovne industrije?

a) u Aquitaineub) u Alsaceu

c) u Midi Pyreneesud) u Rhone-Alpesu     

 

 

1. Beringov prolaz, 2. kuna, 3. Južnoamerička litosferska ploča, 4. Visoravan Tibet, 5. d), 6. c)     

Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Deleted user:

    Novinari vl imaju proloblema sa osnovnim znanjem pa misle da je najobičniji zadatak problem

  • tek:

    Ako je to težak zadatak , krivi su profesori koji su ih učili, zadatak je čista pljuga

  • Gajger:

    Otkako se djecu u školi uči "kritički promišljati", sve im je veći problem riješiti i jednostavne matematičke zadatke.