Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTE BROJ OBOLJELIH

Mnogi obaraju rekorde: Drugi lockdown u Izraelu, u Crnoj Gori svaki treći testirani zaražen

Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.09.2020.
u 21:18

Unatoč činjenici što je Mađarska zatvorila svoje granice, zabilježila je rekordnih 916 novih slučajeva u jednome danu

Unatoč svim mjerama koje se donose kao i činjenici što se više od šest mjeseci cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa broj zaraženih ne da pada, nego sve brže raste. Tako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju izvijestila o najvećem dnevnom skoku novozaraženih koronavirusom. U samo 24 sata broj zaraženih je narastao za 307.930

. Prema službenim podacima, najveće povećanje broja zaraženih zabilježeno je u Indiji, SAD-u i Brazilu. U isto vrijeme broj umrlih uvećan za 5537 osoba te je ukupno 917.417 umrlih od COVID-19. O kolikom porastu novozaraženih u samo jednom danu se radi govore i podaci prema kojima je Indija u nedjelju izvijestila o čak 94.372 novozaraženih dok je istoga dana SAD zabilježio 45.523 nova slučaja, a Brazil 43.718. Pri tome i SAD i Indija u zadnja 24 sata imali su više od tisuću smrtnih slučajeva dok je ta brojka u Brazilu tek nešto manja i stala je na 874.

‘Cjepivo nije kraj epidemije’

Prema analizi Reutersa, u 58 država u svijetu i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom. Iz WHO-a su danas izvijestili kako očekuju rast broja umrlih od COVID-19 u Europi tijekom listopada i studenoga. Ti mjeseci, kako navode iz WHO, bit će vrlo teški. Trenutačno je broj zaraženih u Europi u velikom porastu, ali je dnevni broj umrlih relativno stabilan.

– Sve vrijeme slušam ljude kako govore da će cjepivo označiti kraj epidemije. Naravno da neće. Još nitko ne zna hoće li će cjepivo biti učinkovito za cijelo svjetsko stanovništvo. Neki znakovi pokazuju da će biti učinkovito za neke, ali ne za sve – rekao je direktor europske podružnice WHO Hans Kluge.

Dodao je i kako će pandemiji doći kraj u trenutku kada, kao zajednica, naučimo s njom živjeti, ali i da to ovisi o nama.

Prema službenim podacima, trenutačno je u svijetu virusom COVID-19 zaraženo više od 29,2 milijuna ljudi. Iz dana u dan raste i broj umrlih koji je sve bliži milijunu preminulih.

Pojačan porast broja oboljelih označio je i uvođenja niza novih mjera koje se razliku od države do države. Tako od petka u Izraelu započinje novi lockdown – trotjedna nacionalna karantena koju je odobrila Vlada Izraela nakon novog porasta broja oboljelih. Prema toj odluci Izraelci će tijekom karantene morati ostati u dosegu 500 metara od svojih kuća. U Izraelu se do sada koronavirusom zarazilo 153.759 osoba dok ih je 1108 preminulo.

Kada je riječ o Europi, trenutačno se u više država bilježi rekordan porast novozaraženih. Najteža situacija je u Francuskoj gdje je u nedjelju zabilježeno rekordnih 10.560 novozaraženih. Zbog takvog porasta francuski premijer Jean Castex upozorio je sugrađane da se stanje pogoršava te je pozvao sve da se strogo pridržavaju higijenskih mjera, drže udaljenost i nose maske. Pri tome je lokalnim vlastima u Marseilleu i Bordeauxu, kao i karipskom teritoriju Guadeloupeu, do sutra dao rok da donesu nove mjere kako bi spriječili širenje zaraze.

I u Engleskoj zaoštravaju mjere s obzirom na to da i oni bilježe porast broja oboljelih. Sukladno tome, donesena je odluka prema kojoj je od danas zabranjeno okupljanje više od šest osoba koje nisu iz istoga kućanstva.

Rekordan broj novozaraženih bilježi i Češka gdje su u nedjelju, treći dan zaredom, imali više od tisuću novozaraženih. Samo taj dan zabilježili su rekordan 1541 novi slučaj. Zanimljiva je i Mađarska gdje je u subotu, unatoč činjenici što je ta zemlja zatvorila svoje granice, zabilježila rekordnih 916 novih slučajeva.

– Zdravstveni je sustav spreman upravljati novim valom pandemije, uz više od 10 tisuća slobodnih kreveta. Građani moraju poštovati pravila za suzbijanje pandemije, poput obveznog nošenja maski u javnom prijevozu. Možemo upravljati školama. Od 1. listopada također ćemo uvesti obvezno mjerenje temperature na ulazu u škole – poručio je na svojoj Facebook-stranici mađarski premijer Viktor Orbán.

Cijena izbora i mitinga

Kako iz dana u dan raste i broj novozaraženih u Austriji, kancelar Sebastian Kurz poručio je građanima kako se Austrija suočava s “drugim valom” zaraze novim koronavirusom.

– Na početku smo drugog vala – poručio je sugrađanima Kurz najavljujući kako bi uskoro u Austriji broj novozaraženih dnevno mogao preći brojku od 1000.

Da spriječi širenje zaraze, austrijska vlada najavila je uvođenje strožih mjera koje uključuju i nošenje maski na svim javnim okupljanjima. Od danas su maske, koje su već bile obavezne u supermarketima i prijevozu, obvezne i u svim trgovinama i javnim zgradama.

U našem susjedstvu, trenutačno je najteža situacija u Crnoj Gori koja očigledno „plaća“ danak izborima i stranačkim okupljanima. O tamošnjoj situaciji govori i podatak Instituta za javno zdravlje Crne Gore koji je izvijestio u nedjelju kako su od 487 testiranih građana njih čak 182 (više od 37 posto) bili pozitivni na koronavirus.

Poslije velikoga broja novozaraženih, koji je također uslijedio poslije izbora i prosvjeda, situacija u Srbiji se stabilizira i broj novih slučajeva je znatno smanjen.

– Od petka, od 18 sati, uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a podrazumijevat će određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihova zdravstvenog stanja i brze reakcije ako bude potrebno. S obzirom na to da se najveći broj naših građana, koji su sada izvan zemlje, nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, to se prije svega odnosi na njih, ali faktički i na sve zemlje Europe u kojima je veća učestalost COVID-19 nego u Srbiji – rekla je članica Kriznog stožera Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Države u koje je stigao drugi val zaraze

Češka s 10,7 milijuna stanovnika treći dan zaredom izvijestila je o najvećem dnevnom porastu novozaraženih koronavirusom, a riječ je o 1541 novom slučaju.

U zadnjih 14 dana vlasti su prijavile 94 nova slučaja na 100.000 stanovnika. Više imaju samo Španjolska i Francuska

Crnogorski Institut za javno zdravlje priopćio je da su od 487 testiranih građana čak 182 bila pozitivna na koronavirus. Crna Gora ima nagli rast broja oboljelih nakon izbora 30. kolovoza, kada su održavani skupovi na kojima je bilo po nekoliko desetaka tisuća građana

Austrija se suočava s “drugim valom” zaraze novim koronavirusom, izjavio je kancelar Sebastian Kurz. Ta zemlja od devet milijuna stanovnika zabilježila je 870 novih slučajeva u 24 sata, od čega ih je više od polovice u Beču. Kurz se nada da neće morati uvoditi karantenu

U Francuskoj se posljednjih tjedana naglo povećava broj zaraženih, nakon 55-dnevne karantene od 17. ožujka do 11. svibnja. Tako je Francuska zabilježila rekordnih 10.560 novozaraženih koronavirusom u jednom danu, objavio je u nedjelju Zavod za javno zdravstvo

Izraelska vlada odobrila je nametanje trotjedne nacionalne karantene (lockdowna), počevši od petka, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Tijekom karantene Izraelci će morati ostati u dosegu 500 metara od svojih kuća

Ključne riječi

Komentara 5

XA
xaron
22:42 14.09.2020.

@ peti element..imali su preko 4000 oboljelih dnevno. Večina ih je iz arapskih i heradi (ortodoxi) zajednica, koji baš i ne poštuju upute civilnih vlasti.

DZ
Dinamo_Zg
22:42 14.09.2020.

Stavite ih sve na crvenu listu sad.. Mozete mozda Austriju prije skijanja 😂 😂 😂 😂

DU
Deleted user
22:40 14.09.2020.

Nije to samo slučaj s Mađarskom i Izraelom. Austrija, posebno Beč, bilježi velike broheve zaraženih, a nitko od njih nije bio u Hrvatskoj na moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije