Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U SVIJETU

Skandal: Slučajno objavljeni podaci 18 tisuća pacijenata s koronavirusom

Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.09.2020.
u 23:30

U Srbiji danas samo 29 novooboljelih, najmanje novozaraženih od 2. lipnja

U svijetu je više od 29 milijuna slučajeva koronavirusa od kojega je umrlo 928 tisuća ljudi. Najviše zaraženih je u SAD-u (6,7 milijuna), a slijede ga Indija (4,8 milijuna), Brazil (4,3 milijuna), Rusija (1,06 milijuna)...

Tijek događaja: 

23:30 - Osobni podaci 18.105 stanovnika Walesa, kod kojih je potvrđen koronavirus, slučajno su postavljeni na javni server te su bili dostupni online 20 sati u kolovozu, objavio je u ponedjeljak velški javnozdravstveni sustav. Uzrok curenja podataka je individualna ljudska pogreška, objavio je velški javnozdravstveni sustav, dodajući da je naručena eksterna istraga o curenju podataka te da su poduzeti koraci kako bi se spriječili slični incidenti.

"Za sada nema dokaza da su podaci zloupotrebljeni", navodi se u priopćenju. "Međutim, priznajemo da će to izazvati zabrinutost i anksioznost te duboko žalimo što, u ovom slučaju, nismo uspjeli zaštititi povjerljive informacije o stanovnicima Walesa", dodaje se.

Podaci su postavljeni 30. kolovoza navečer te ih je mogao pretraživati svaki korisnik mrežne stranice velškog javnozdravstvenog sustava do uklanjanja ujutro idućeg dana. Dok su podaci bili dostupni pregledalo ih je 56 nepoznatih korisnika.

Sustav javnog zdravstva navodi da su u većini slučajeva, odnosno od 16.179 osoba, bili dostupni inicijali, datum rođenja, geografsko područje i spol, zbog čega je malen rizik identifikacije. Uz navedeno, dostupna je bila i informacija o imenu doma u kojem je smješteno 1.926 štićenika domova za starije i nemoćne, čiji su podaci kratko bili dostupni, zbog čega je rizik identifikacije u tom slučaju viši, ali i dalje malen.

16:13 -  U Srbiji za posljednja 24 sata nije bilo preminulih od posljedica covida 19, a zdravstvene vlasti u ponedjeljak su službeno prijavile 5.930 testiranih te samo 29 osoba pozitivnih na koronavirus, što je najmanje novozaraženih od 2. lipnja. Na bolničkom liječenju je 391 pacijent, a 28 ih je na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je ukupno testirano 1.033.988 osoba i registrirano 32.437 slučajeva covida-19. Umrle su 733 osobe, a postotak smrtnosti je 2,26. U ustanovama socijalne skrbi i domovima za starije zaražena su 74 korisnika i 26 djelatnika.

12:40 – U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba, među kojima je i jedan liječnik, umrle su, dok u bolnici u Tuzli pokušavaju utvrditi je li se kod dvije osobe koja su ranije oboljele od COVID-a infekcija vratila u nekom novom obliku.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testirano je 1133 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 129 osoba, dok je u Republici Srpskoj nakon testiranja 586 uzoraka potvrđeno kako je njih 39 pozitivno na virus SARS-CoV-2. Među tri zaražene osobe koje su umrle u tom entitetu je i liječnik Marko Pekija, s Klinike za intenzivnu skrb Kliničkog centra u Banjoj Luci. Liječnici na Kliničkom centru u Tuzli istodobno pokušavaju utvrditi točno stanje dvije osobe koje su tamo primljene na liječenje kao zaražene, a zbog toga su i ranije hospitalizirane.

Ravnatelj Kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je u odvojenim izjavama za medije kazao kako su u pitanju muškarac i žena kod kojih se sumnja na reinfekciju, no ona još nije potvrđena jer postoji i mogućnost da je riječ o "staroj", neizliječenoj zarazi.

Oboje su ranije liječeni te nakon toga po dva puta testirani na koronavirus, a nalazi su bili negativni, da bi se muškarac sa simptomima zaraze ponovo javio u bolnicu nakon 25 dana. Prije sedam dana hospitalizirana je i žena kod koje je po drugi put potvrđen virus SARS-CoV-2. Muškarac je sada u stabilnom stanju, a žena, koja je pretrpjela moždani udar, težak je slučaj.

"Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane", kazao je Jusufović za televiziju N1.

Dodao je kako ovakvi slučajevi otvaraju pitanja o tome tko i kako može u organizmu stvoriti antitijela i koliko ona uopće mogu štititi od nove zaraze, a odgovore na to trebali bi dati imunolozi i mikrobiolozi.

10:28 Kao što je i najavljeno, danas je održan sastanak srbijanskog Kriznog stožera na kojem se raspravljalo o uvođenju mjere samoizolacije ili karantene za povratnike iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Apeliramo na sve građane koji su u ovim zemljama da se do petka vrate u Srbiju jer od petka u 18 sati imat ćemo drugačiji režim. Tada uvodimo nadzor za sve putnike koji se vraćaju u našu zemlju da bi smanjili rizik zaraze, rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon održanog sastanka, prenosi Kurir.

6:30 – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je u nedjelju o najvećem dnevnom skoku broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, za 307.930 u posljednjih 24 sata.

Najveće povećanje broja zaraženih zabilježeno je u Indiji, SAD-u i Brazilu, podaci su s web stranice WHO-a, dok je broj umrlih uvećan za 5.537 osoba te je sada ukupno 917.417 umrlih od Covida-19. Indija je u nedjelju izvijestila o 94.372 novozaražena tim virusom, dok je SAD zabilježio 45.523 nova slučaja, a Brazil 43.718. I SAD i Indija u zadnja 24 sata imali su više od 1.000 smrtnih slučajeva, a Brazil njih 874.

Prijašnji rekordni broj novozaraženih u jednom danu bio je 6. rujna, kada je WHO izvijestio o 306.857 novozaraženih Covidom-19. Rekordni broj umrlih u jednom danu, pak, bio je zabilježen 17. travnja, kada je od Covida umrlo 12.430 osoba.

Reutersova analiza pokazuje da u 58 država u svijetu i dalje raste broj novozaraženih Covidom-19, a među njima su Argentina, Indonezija, Maroko, Španjolska i Ukrajina. U SAD-u, međutim, broj novih slučajeva pada, pa je sada broj novozaraženih u jednom danu za otprilike 44 posto niži nego 16. srpnja, kada je bilo rekordnih više od 77.000 slučajeva zaraze.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar peacemaker
peacemaker
15:00 14.09.2020.

Osim za posjetioce "kuće cveća".

LE
LeonardoGoldman
00:01 15.09.2020.

Bas skandal! Inače je naša privatnost jako zaštićena pa čak i do te mjere da se sada zna i jutarnja temperatura svakoga zaposlenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije