Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
morski pas izbliza

'Doplivao je na metar od nas, svašta mi je prošlo kroz glavu!'

morski pas,portal (1)
Foto: Karleto Vincan
1/3
02.07.2013.
u 14:01

Uskoro se pojavio na našoj dubini, sporo nam se približavao, vjerojatno je bio znatiželjan. Mi smo se stisli uza stijenu, primirili se. Prošao je pokraj nas na metar udaljenosti, spustio se prema dnu i potom nestao, ispričao nam je Marko

− Ovo je za sada bio moj prvi susret s morskim psom, a je li bio opasan, ne znam, meni je svakako bio. Doplivao je na metar od nas, na dubini od otprilike 35 do 37 metara. Odmah smo se grupirali, umirili, a kada nas je "pomirisao", otplovio je dalje. Svašta nam je tada prošlo kroz glavu, ali je srećom, sve prošlo dobro. Nevjerojatno je to iskustvo, sumnjam da ću takvo što ponovno doživjeti – ispričao nam je Karleto Vincan, ronilac iz Krka, koji je u nedjelju poslijepodne roneći u akvatoriju Plavnika između otoka Krka i Cresa s još dvojicom kolega iz zagrebačkog kluba "Roniti se mora" Markom Baričevićem i Tomislavom Mihocijem iskusio susret s impozantnim primjerkom morskog psa. 

Tek se kasnije ispostavilo da nije riječ o opasnoj vrsti, nego o glavonji ili volonji, koji može narasti do pet metara i težiti oko 600 kilograma. Morski pas kojeg su susreli njih trojica bio je nešto manji, no još uvijek dovoljno velik, otprilike između tri i pol i četiri metara, da bi postao pravom senzacijom, tim više što živi u velikim dubinama i vjerojatnije se može sresti, i to prilično rijetko, u južnom dijelu Jadrana. No, čini se da mu akvatorij Plavnika odgovara, kaže Edi Franolić iz Punta, koji je u nedjelju dečke brodom Oliga odvezao do te lokacije. 

– Viđen je tamo prošle i pretprošle godine, unutar jedne milje – objašnjava Franolić kojeg dolazak ovog morskog psa pretjerano ne čudi jer je ondje dubina mora 113 metara, najveća na sjevernom dijelu Jadrana. Unatoč dugogodišnjem ronilačkom iskustvu, ni Marko Baričević nije dosad imao priliku susresti se s morskim psom, no zasmetalo ga je što su mediji cijelu priču dodatno začinili. 

– Radi se o neagresivnom psu, koji ne napada samoinicijativno. Nitko od nas nije imao priliku susreti pse ovakve vrste, doista su rijetki, zato je za nas to bilo zaista veliko iznenađenje. Spuštali smo se uz jedan morski zid i tada smo ga uočili, na otprilike osam, devet metara od dna. Pokušali smo ga fotografirati, moguće je da smo ga privukli blicevima fotoaparata. Odjednom je nestao, mi smo se pogledali i ostali na tome mjestu. Uskoro se pojavio na našoj dubini, sporo nam se približavao, vjerojatno je bio znatiželjan. Mi smo se stisli uza stijenu, primirili se. Prošao je pokraj nas na metar udaljenosti, spustio se prema dnu i potom nestao – ispričao nam je Marko.

>>Ogroman: U Kaliforniji uhvatili morskog psa teškog 600 kilograma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije