Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog hrvatske inicijative u EP-u

Dokument protiv hrvatskih zahtjeva EK imao spreman

12.04..2016., Mostar, Bosna i Hercegovina - Svecano otvaranje Medjunarodnog mostarskog sajma gospodarstva. Na otvaranju su bili nazocni predsjednica RH Kolinda Grabar Kitaovic, premijer RS Aleksandar Vucic, predsjednik CG Filip Vujanovic i clanovi Predsje
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
15.04.2016.
u 09:58

Plenković: Srpski zakon krupno pravno i političko pitanje za RH

Dokument na devet stranica u kojem Europska komisija detaljno obrazlaže svoje protivljenje hrvatskom zahtjevu o promjeni srpskog zakona o regionalnoj jurisdikciji nad ratnim zločinima nije nov, nije nastao ovih dana otkako Hrvatska u Vijeću EU usporava otvaranje 23. poglavlja sa Srbijom, već je pripremljen nakon prošlogodišnje neuspješne inicijative zastupnika HDZ-a i HSS-a u Europskom parlamentu, doznaje Večernji list od upućenih izvora u Bruxellesu.

Inicijativa zbog Veljka Marića

To znači da je, zahvaljujući neuspješnoj inicijativi hrvatskih europarlamentaraca lani, Europska komisija imala već pripremljen “non-paper” dokument protiv hrvatskih zahtjeva čim su se oni pojavili u Vijeću EU.

Podsjetimo, na proljeće prošle godine zastupnici HSS-a i HDZ-a u EP-u pokušali su u rezoluciju o Srbiji uvrstiti amandman kojim bi EP tražio od Komisije da promjena srpskog zakona po kojem je, primjerice, osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić postane mjerilo u 23. poglavlje. No, ta inicijativa nije prošla, a predstavnik Komisije tada je obrazlagao zašto ne smatra taj srpski zakon spornim.

Na to mu je HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković oštro uzvratio tvrdnjom da nije zadovoljan odgovorom i da bi Komisija trebala “malo bolje prostudirati kakve je učinke imao taj srpski zakon”. Komisija je upravo to i učinila, prostudirala je srpski zakon i obrazložila zašto smatra da ga ne treba mijenjati.

Sada, kad je hrvatski zahtjev o pretvaranju promjene srpskog zakona u mjerilo u 23. poglavlju iznesen ondje gdje se zaista odlučuje o tome (a to nije EP, nego Vijeće EU), Komisija je već imala spreman “non-paper” protiv takvog zahtjeva.

Da nije imala spremnu analizu, Komisiji bi sada trebalo nekoliko tjedana da je izradi, a za to vrijeme pod pritiskom bi bila Srbija, a ne Hrvatska.

– Non-paper sigurno nije nastao na moju inicijativu niti sam impresioniran njegovim sadržajem – komentirao je jučer Plenković. – Sporne odredbe srpskog zakona koje se odnose na hibridnu regionalnu jurisdikciju za ratne zločine, i to države koja je bila agresor na RH i BiH, krupna su politička i pravna pitanja i predstavljaju problem za RH kao članicu EU – dodao je, naglasivši da svi argumenti koje su hrvatski zastupnici u EP-u koristili mogu jedino pomoći naporima Vlade RH.

Pantovčak bez komentara

Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, izjavio je jučer da je hrvatski zahtjev opravdan, bez obzira na stav Komisije.

– Hrvatska je tijekom svojih pregovora vidjela svu neprincipijelnost, ali izdržali smo to i došli do kraja. Kao zemlja članica EU, mislim da ne trebamo trpjeti neprincipijelnost i dvostruke standarde – kaže Jandroković te dodaje:

– Ključna stvar za hrvatsku diplomaciju jest da objasni zašto je srpski zakon neeuropski i štetan za dobrosusjedske odnose.

Na Pantovčaku jučer nisu željeli komentirati vijesti o tome da je Bruxelles odbio hrvatske prigovore. Uvjete koje je Hrvatska kao članica EU postavila Srbiji za otvaranje 23. poglavlja predsjednica smatra “domaćom zadaćom” Srbije.

>> EK protiv članice Hrvatske, u korist kandidatkinje Srbije

Komentara 153

PI
pipnicar
10:13 15.04.2016.

Hrvatska treba donijeti identican zakon pa drzati za jaja stotine srba koji su orgijali po koncentracionim logorima u srbiji i vojvodini.

MS
mare_split
10:09 15.04.2016.

Referendum i van iz EU! Ultimatum NATO-u i fingirani kontakti s Rusima ... i sve će biti OK! Ovi iz EU su gomila bed..a! Ne kuže kako otvaraju novu Pandorinu kutiju kojoj je, u ovom času, jedini pravi odgovor ukidanje abolicije i sudski progon srpskih okupatora! Bud...le!

DU
Deleted user
10:05 15.04.2016.

EU uvodi jednoumlje svim narodima i narodnostima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije