Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2018. u 14:21

Cijelo desetljeće na čelu resora koji skrbi o socijali izmjenjuje se sav cvijet empatije i socijalne osjetljivosti prema potrebitima

Sirotinja u Hrvatskoj zbilja nema sreće. Kao da već samo po sebi nije preteško prekapati po kantama za smeće u potrazi za kakvim zalogajem, posljednjih godina na čelu resora koji o njima skrbi izmjenjuje se, teško je ne uočiti, sav cvijet empatije i socijalne osjetljivosti prema potrebitima. Evo, recimo, Milanka Opačić koja je tek u finišu mandata kroz iglene uši uspjela progurati Obiteljski zakon, što joj je bila osnovna zadaća, pa će ostati upamćena kao umalo jedini samac u Hrvatskoj koji je, kako se spekuliralo, zahvaljujući bliskim prijateljsko-političkim relacijama, uspjela posvojiti dijete.

Premda je o tome, zbog predugih listi na kojima beznadežno čekaju i bračni parovi, mogla pomišljati malo koja single Hrvatica, valja joj zahvaliti što je makar jednom djetetu pružila socijalnu sigurnost, ljubav i dom, no tko od potrebitih korisnika sustava na ičemu može zahvaliti njezinoj nasljednici Bernardici Juretić koja je resorom rukovodila iz urbane stambene vile na elitnoj zagrebačkoj poziciji, a pozornost javnosti privukla tek fotografiranjem na jahti i izjavom “Neka crknu”? No, čini se da je sve to bila tek uvertira za veliko finale koje je slijedilo imenovanjem Nade Murganić, diplomirane socijalne radnice, koja je zanat pekla na čelu doma umirovljenika.

Ubrzo se ispostavilo da je posvađana s realnošću u hrvatskom društvu koja govori o 25 posto samaca, o razvodu svakog trećeg braka, o parovima koji muku muče sa začećem, pa je u Obiteljski zakon unijela definiciju obitelji koja podrazumijeva muškarca, ženu i dijete. Neshvaćena, ispričala se, ali tek nakon što su medije preplavili uplakani parovi bez djece koje je ministrica ne samo povrijedila, već i ponizila. I nije se tinta osušila od njezina gafa kad je u osvit Božića osvanula u aferi s podjelom darova iz Europskog socijalnog fonda djeci u privatnom katoličkom vrtiću, ponovno neshvaćena.

A onda je Murganić, inače predsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, nadmašila samu sebe kada je zlostavljanje u obitelji Tomašević komentirala uz grohotan smijeh, tvrdeći da je “tako u braku”. No, njezini gafovi nisu izolirani slučaj u demokršćanskoj većini, istoj onoj koja se zaklinje u “svetost braka” i “obiteljske vrijednosti”. Gotovo svi viđeniji HDZ-ovci nasilje u obitelji ovih su dana označili kao privatnu stvar, a zastupnik Josip Đakić novinarima je u Saboru lakonski dobacio: “Dogodi se”.

No, što se to treba dogoditi da premijer Plenković obavi prvu rekonstrukciju kabineta u kojoj će prva odlepršati upravo ministrica socijale, pa u svojim redovima pronađe kakvog socijalno osjetljivog pa i manje bešćutnog ministra? No, kada se prisjetimo da je Milanki Opačić na čelu resora socijale prethodio Darko Milinović, supersenzibilni “lički Putin” koji je traga na toj dužnosti ostavio i fotografirajući se s obiteljskim nasilnikom, stanovitim Livajom, postaje bjelodano kako sirotinji, potrebitima, manje sretnima i manje spretnima... sustav nije od pomoći barem cijelo desetljeće. Za korisnike resora Nade Murganić, do daljnjega, nema nade niti će je biti. Tako je to u mraku.

Komentara 11

Avatar navijač
navijač
15:04 17.01.2018.

Renata opet jaše, nešto mi je omatorila u zadnje vrijeme.

OO
onako_ovlaš
16:44 17.01.2018.

ovo je mogla objaviti i modra lasta,večernji je bio brži

BI
bikica7
18:13 17.01.2018.

A što je ministrica rekla netočno da u braku ima svega.Nije zastupala nasilje u obitelji ali gospođa novinarka vjerovatno nije u braku pa ne zna za sve peripetije koje se događaju u bračnom životu.Samo luđak može zastupati nasilje u obitelji a to ministrica nikada nije činila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije