Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrađuje se projekt sprečavanja seksualnog zlostavljanja po uzoru na SAD

‘Dođi u onoj crvenoj majici
 s dekolteom i prolaziš ispit’

afera indeks
Antonio Bronić/VLM
23.09.2009.
u 19:13

Najviše seksualnog uznemiravanja, po prijavama, dožive studentice likovne i dramske akademije u Zagrebu.

“Dođi mi u onoj crvenoj majici s dubokim dekolteom. To će ti pomoći da lakše prođeš ispit.” Tim se riječima prije nekoliko mjeseci jednoj studentici obratio njezin profesor. Skupila je hrabrost i profesora prijavila dekanici fakulteta u Zagrebu. I “dobila pljusku”.

Kažnjena zbog prijave
- Upozorila sam profesora, ali ga neću kazniti niti će za ovaj slučaj doznati itko izvan fakulteta - odgovorila joj je dekanica. Štoviše, kažnjena je sama studentica jer je do kraja nastave morala i dalje pohađati predavanja svog zlostavljača i na koncu položiti njegov ispit. Na žalost, ovaj slučaj seksualnog zlostavljanja na fakultetima nije jedini.

Dokaz za to su deseci anonimnih, ali i potpisanih prijava koje su u posljednjih godinu dana stigle na adresu Rektorata Sveučilišta u Zagrebu te Centra za seksualna prava Ženska soba, gdje priznaju da ih zovu djevojke sa svih fakulteta, ali ipak najviše s likovne i dramske akademije. No vjerojatno bi sve te prijave i dandanas ostale “javna tajna” da se nije dogodila afera Indeks, koja je pokazala da se za pozitivnu ocjenu nije tražio samo novac nego da su studentice i seksualno maltretirane.

Ali kako su snimke šokantnog razgovora između jedne studentice Ekonomije i posrednika u prodaji ispita Muniba Lujinovića ipak izišle na vidjelo u sudskom postupku, napokon se oglasio i ministar obrazovanja Radovan Fuchs te svim rektorima uoči današnjeg Rektorskog zbora poslao zahtjev da na svojoj sjednici rasprave i o boljoj primjeni etičkih kodeksa, posebice onih točaka koje se odnose na kršenje ljudskih prava.

Rezultat svega je izrada projekta sprečavanja seksualnog nasilja po uzoru na slične projekte u Americi i Europi, a koji bi obuhvatio studente i nastavnike svih sveučilišta u državi.

Možda prevencija ohrabri studente da imenom i prezimenom prijavljuju svoje napasnike jer dok god su anonimni, što je kod većine slučaj, ništa se ne može poduzeti.

Anonimna pisma
- I sam sam dobivao anonimna pisma zbog seksualnog zlostavljanja, ali kad nemate osobu s kojom možete o tome dodatno porazgovarati, nemate mnogo izbora - kaže ministar Fuchs.

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
22:06 23.09.2009.

Cure ja vam nemogu ništa drugo reči nego si nađite majmuna jednog poput mene koji če takve neotesance razbiti poput zrele kruške kada več država neče ništa poduzeti jer takva če se sranja događati stalno a rješenje je da ti neadrtalci dobiju toljagom po glavi jer oni još uvjek misle da žive u kamenom dobu.

LI
Libela
11:34 24.09.2009.

Neozbiljno je braniti osobe samo zbog pripadnosti istom spolu, kako pokušava botanicharka, za koju su isključivi krivci profesori, a isključive žrtve studentice. To se zove neprincipijelno navijaštvo. Srž stvari je korupcija, a za korupciju su potrebne dvije strane. Jedna daje novac/tijelo, a druga prolaz na ispitu mimo znanja. Ne vidim nigdje prisilu od strane profesora u stilu \"dok mi ne daš nema prolaza\", nego razrađeni biznis preko posrednika. Da nema interesentica za ovakav aranžman ne bi bilo ni posla, ali očito da ih ima.

OB
-obrisani-
21:47 23.09.2009.

Cudno da nikada nije bilo objavljeno , kako tek kreshu instruktori voznje , nema polaganja dok kandidatkinja ne \"legne\" , ali ocigledno je to jedina oblast gde su svi siti i ovce na broju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije