Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši gradonačelnik Siska

Dinka Pintarića sumnjičili za 98 milijuna kuna: Nisu pronađeni dokazi

Dinko Pintarić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
06.02.2017.
u 08:02

Pintarić je bivši HDZ-ov gradonačelnik Siska, a pod istragom je bio gotovo godinu i pol dana prije no što je utvrđeno da nema dokaza

Godinu i četiri mjeseca Županijsko državno odvjetništvo u Sisku istraživalo je Dinka Pintarića (57), bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska, zbog sumnji da je sklapanjem štetnog ugovora za gradnju dvorane Grad Sisak oštetio za 98 milijuna kuna, a ta je istraga obustavljena 24. siječnja.

Izvedeni brojni dokazi

Kako je objašnjeno u tužiteljstvu, tijekom istrage analizirana je prikupljena dokumentacija, ispitan je Pintarić, ispitani su svjedoci te je provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Nakon svih izvedenih dokaza i njihove analize tužiteljstvo je ocijenilo kako nema dokaza da je Pintarić počinio ono za što ga se sumnjičilo, odnosno da je sklopio štetni ugovor. Tužiteljstvo je ustanovilo i da Pintarić nije počinio ni neko drugo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, zbog čega su donijeli rješenje o obustavi istrage protiv njega u tom predmetu.

Istraga je pokrenuta početkom rujna 2015., i to zbog ugovora iz 2008. Ugovor se odnosio na gradnju sportske dvorane koja je i dalje nedovršena. Sumnjičilo ga se da je potpisao ugovor o gradnji dvorane iako je znao da je projekt nepotpun i da prvotni iznos od 161 milijun kuna (bez PDV-a), predviđen za izgradnju, neće biti dostatan. Sumnjičilo ga se i da je prije potpisivanja ugovora znao da se dvorana treba graditi na području na kojem je nekoć bilo gradsko odlagalište otpada te da je znao da će se prije gradnje sav taj otpad, a bilo ga je u velikim količinama, morati ukloniti. Tužiteljstvo ga je sumnjičilo i da je znao da nije napravljen investicijski projekt s financijskom analizom isplativosti gradnje takvog objekta. Natječaj za dvoranu, u obliku modificiranog leasinga, bio je potpisan krajem 2007., a ugovor o gradnji početkom 2008. Ugovor je potpisan s Epsilon građenjem, jednom od dvije tvrtke Hypo banke koje su se jedine javile na natječaj. Oba ponuđača imala su gotovo identičan sastav uprave, a u upravi Epsilon građenja bio je Drago Vidaković, koji je prvo bio svjedok na suđenju Ivi Sanaderu, a kasnije je i sam postao optuženik.

Podnosio kaznene prijave

Dvorana je trebala biti sagrađena u roku od 18 mjeseci, no novac planiran za gradnju dvorane potrošen je na pripremne radove, a u jednom trenutku se od svega odustalo pa je ugovor između Epsilon građenja i Grada Siska raskinut.

Kada je istraga protiv njega pokrenuta, Pintarić ju je odbio komentirati, a zbog te dvorane i uočenih nepravilnosti u projektu Pintarić je kao gradonačelnik i u vrijeme prije no što je i sam završio pod istragom podnio nekoliko kaznenih prijava koje su odbačene zbog zastare. 

>>Pintarić dao dva milijuna kuna za savjetnike

Komentara 4

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:12 06.02.2017.

Gospođa Kristina Ikić Baniček sadašnja gradonačelnica Siska se bavi se propagandom još od dana dok je bila gradska vijećnica (inače bila je zaposlena na izmišljenom mjestu u HCR-u kao "savjetnica za fondove Europske unije", završila je hrvatske studije, kroatologiju i sociologiju.), ista je započela ovu priču o velikoj pljački grada Siska. Grad Sisak ni jednu kunu nije platio dosadašnje radove (što bi značilo da je ovo samo loša investicija HYPO banke). K.I.B. od početka svog mandata izmišlja i laže (ujedno zadužuje grad 75 000 000 kn kredita), projekte koje odrađuje naslijedila je gotove od prethodne vlasti (Bakranova ulica, Šetnica do starog grada, itd), ista s posuđenim novcima gradi otvorene bazene (nedovršeno), zgradu udruga, te nat-kriva klizalište (nije započeto). Grad Sisak sa svojih 32 000 stanovnika ima zatvoreni olimpijski bazen koji održava i vodi ŠRC Sisak koji godišnje na svim sportskim objektima (bazen, klizalište, itd...) zaradi 1,5 milijuna kn dok je istima za plaće potrebno 5,3 milijuna kn te građani kroz proračun grada odvajaju za ŠRC 10,5 milijuna kuna (pitanje je tko će plaćati održavanje novog bazena). Dakle, osoba koja je zadužila grad za 75 000 000 kn i dalje nastavlja s propagandom ne bi li i dalje ostala na vlasti. Žalosno je da nakon lošeg gradonačelnika imamo još goru gradonačelnicu. Žalosno je da nitko od novinara ne piše o tome kako je zaposlila tajnika stranke u gradskom poglavarstvu, fotografa, konobara, na samom početku mandata smanjuje plaću djelatnicima da bi joj slijedeća odluka bila dodjeljivanje službenog vozila za privatne svrhe (čime nulira smanjenje plaće).

Avatar alien79
alien79
13:10 06.02.2017.

U dilemi sam tko je veći talog ovog društva? Pravosuđe, političari ili mediji?

ES
esmeron
08:26 06.02.2017.

Smiješno i jadno istovremeno. Ovo je prava slika HR-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije