Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA

Deseci slučajevi gušenja u Alepu, sumnja se na napad klorom

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.09.2016.
u 19:49

"Helikopteri režima bacili su na Sukari bačve s eksplozivom, nakon čega je zabilježeno više od 70 slučajeva gušenja", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a

Više desetaka slučajeva gušenja zabilježeno je danas u pobunjeničkoj četvrti Alepa pošto su zračne snage režima bacile na to područje bačve s eksplozivom, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

– Helikopteri režima bacili su na Sukari bačve s eksplozivom, nakon čega je zabilježeno više od 70 slučajeva gušenja – rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a koji nije mogao reći koji je plin prouzročio gušenje.

No aktivisti Aleppo Media Centera, organizacije protiv režima, optužili su na Twitteru vladine snage da su napale Sukari klorom, izvijestivši o "desecima slučajeva" gušenja.

Stanovnik četvrti koji se gušio, rekao je da je bačva pala na četvrt ne prouzročivši razaranja, nego se iz nje širio snažan vonj koji je prouzročio gušenje.

UN-ovi istražitelji su krajem kolovoza zaključili da su sirijski vojni helikopteri bacili klor na najmanje dva naselja u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, na Talmenes 21. travnja 2014. i na Sarmin 16. ožujka 2015.

Usto su optužili skupinu Islamsku državu (ISIL) da se 21. kolovoza 2015. u Marei, u pokrajini Alepu, koristila iperitom.

Rusija, saveznica sirijskog režima, sumnjičava je prema zaključcima UN-ova istražnog izvješća.

Alep je od srpnja 2012. podijeljen na pobunjeničke četvrti na istoku i režimske na zapadu. Vlada Bashara al-Assada svakodnevno baca bačve s eksplozivom razorne moći u kojima su dosad stradale tisuće pobunjenika.

>> Rusija prvi put gađa sirijske militante iz baze u Iranu

Komentara 8

DU
dukidudoje
09:54 07.09.2016.

rusi,amerikanci ili asadovi, to su teroristi pravi,ne bombarduju oni zbog demokratije

GV
golub Vaso
21:33 06.09.2016.

ne pišete o auto bombama na slobodnom dijelu sirije? nista dobili dopuštenje

Avatar superhik74
superhik74
04:52 07.09.2016.

Baca bacve s eksplozivom, inace poznatije pod imenom bombe. To strasno smeta Amerikancima jer im prave konkurenciju s obzirom da su oni umislili da su jedini koji mogu bacati bombe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije