Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. dr. Bojan Polić:

Deltakron je moguć, ali zasad se ne treba previše brinuti

Rijeka: Profesor Bojan Polić
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
11.01.2022.
u 19:52

- Postoji mogućnost da je došlo do rekombinacije ovih dvaju virusa što bi se moglo dogoditi u slučaju istodobne infekcije stanica s obje varijante - kaže prof. dr. Polić

U medijskim izvješćima u proteklih nekoliko dana pojavila se informacija o pojavi još jednog soja novog koronavirusa, koji je kombinacija varijanti delte i omikrona.

Ova pomalo zastrašujuća vijest potaknula je odmah rasprave među znanstvenicima, pri čemu su navode kolega s Cipra, gdje je ‘deltakron’ otkriven, neki dovodili u pitanje, čak proglašavajući nalaz i greškom koja je nastupila uslijed kontaminacije uzoraka. Leonidos Kostrikis sa Sveučilišta na Cipru koji potpisuje ovaj nalaz to oštro opovrgava, navodeći kako je zaraza deltakronom češća kod hospitaliziranih nego kod nehospitaliziranih pacijenata što isključuje mogućnost kontaminacije.

Za mišljenje smo upitali prof. dr. sc. Bojana Polića, predstojnika Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Rijeka: Profesor Bojan Polić
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

– Još uvijek su vrlo oskudni podaci o tzv. deltakron-virusu, odnosno o varijanti virusa koja je nastala rekombinacijom delta i omikron varijante. Postoji mogućnost da je došlo do rekombinacije ovih dvaju virusa što bi se moglo dogoditi u slučaju istodobne infekcije stanica s obje varijante. +RNA virusi, u koje spada i koronavirus, mogu u određenim slučajevima izmjenjivati sljedove baza što može rezultirati nastankom novih varijanti virusa. Iz informacija kojima raspolažemo teško je zaključiti je li u navedenom slučaju zaista riječ o rekombinaciji ili o artefaktu u laboratorijskim uvjetima. Ako je deltakron zaista nova varijanta virusa, to će se ubrzo i potvrditi, poglavito ako bude imala prednosti što se tiče infektivnosti i/ili virulentnosti u odnosu na omikron varijantu.

Za sada ne moramo biti pretjerano zabrinuti oko deltakrona, već moramo učiniti sve na osobnoj razini da spriječimo posljedice već započete epidemije omikrona kod nas, kaže prof. dr. Polić. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: 'Eksplozija' zaraženih: Najviše COVID pacijenata do sada u splitskom KBC-u, iseljen još jedan odjel

Komentara 13

DU
Deleted user
20:00 11.01.2022.

abeceda više nije zanimljiva, sad malo posvete filmovima, prvi na redu transformeri da privučemo mlađu publiku

BI
BitchBozji
20:11 11.01.2022.

Deltakron? Pa šta je ovo? Transformeri? Ajte dr.dječice, sjašite nam lagano s k.... Znam da je "kul" biti u centru pažnje i glumatati da sudbina svijeta ovisi o vama, ali dajte štreberi, nađite si nešto za poj...ti i odj...te

SA
Samuraj3
19:57 11.01.2022.

Deltakron? Pre loše, pre loše. Žao mi je svake osobe koja je napustila ovaj svijet to neka je jasno, no ljudi, vrlo jednostavno, postoji zlo. Čovječe trebate se odlučiti na koju ćete stranu. Nema srednje odluke, sredina je farizejština i hipokrizija. Tko je bez grijeha neka baci kamen prvi. Može se krenuti krivim putem, ali čovječe ne trebaš ostati na tom putu. Dobro znaš kome se uvijek možeš obratiti, tko te uvijek čeka raširenih ruku. Dakle moje pitanje svima Vama jest, hoćete li se odlučiti na stranu ljubavi, života, slobode, ili na stranu zla i prodanih ljudi koje ga propagiraju i zla koje ne poznaje ove tri riječi i koje Vas želi porobiti? Na Vama je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije