Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Naše policajce obučavat će FBI i DEA

Naslovnica 22. 1. 2018.
22.01.2018.
u 00:03

Hrvatska i dalje ostaje jedna od pet zemalja EU koje nisu uključene u Program o izuzeću viza SAD-a, ali je dogovoreno da će se detaljnije analizirati zahtjevi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju se vratio iz trodnevnog posjeta SAD-u, gdje se susreo s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju A. Wessom Mitchellom, senatorom Ronom Johnsonom, direktorom FBI-a Christopherom Wrayem, ministrom pravosuđa i glavnim državnim odvjetnikom Jeffom Sessionsom, zamjenicom ministrice domovinske sigurnosti Elaine Duke i rukovoditeljem DEA-e Robertom W. Pattersonom.

S direktorom FBI-a dogovorili ste jaču suradnju. O čemu?

Posjet i niz vrlo važnih sastanaka na visokim razinama u nizu državnih agencija i institucija jasan su signal i potvrda da SAD prepoznaje važnost jačanja suradnje s MUP-om RH. Dosadašnja suradnja FBI-a i MUP-a bila je usmjerena na razmjenu podataka u pojedinim istragama kao i na provedbu programa “Partnerstvo za obrazovanje”. Uspjeh suradnje u tim, rekao bih, skromnim okvirima, bio je poticaj da se odlučimo na veći iskorak.

Kakav?

Potencijal za jačanje suradnje MUP-a i FBI-a vidimo u kibernetičkoj sigurnosti, suzbijanju različitih oblika kriminala, borbi protiv terorizma i radikalizaciji... Oblici proširene suradnje o kojoj smo razgovarali obuhvaćat će zasebne bilateralne programe obrazovanja i obuke i znatno jačanje operativne suradnje. Prvi dojmovi su se slegli pa nije pretjerano reći kako je ovim posjetom otvorena nova stranica u našim odnosima, posebno u području vladavine prava i sigurnosti.

>> Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Žiri Večernjeg lista odabrao: 10 kandidata za osobu godine

>> Egzodus Slavonaca: iz pet istočnih županija do 2030. iselit će se 100.000 ljudi

>> Heroj Stivi: Nemam Facebook, a prije 6 godina htio sam odustati od rukometa

>> Odbijali organe zbog noćne regulacije prometa na Plesu

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar navijač
navijač
22:15 21.01.2018.

Bilo bi zanimljivo čuti čemu služi ova mogućnost odgovora na nečiji komentar, ako se ne može pogledati.

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
08:27 22.01.2018.

Lako za policiju bolje bi bilo da nam podučavaju naše suce i tužitelje da se sinkope ne bi više događale

Avatar navijač
navijač
21:59 21.01.2018.

Treba što više jačati suradnju sa S.A.D, to su nam najpouzdaniji partneri , bez obzira što će netko reći da oni samo izvlače korist ili da smo u E.U. , kako stvari stoje oni su nam najsigurnije uporište kao i NATO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije