Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Crkva ne postavlja ravnatelje škola i nema pravo tražiti uvođenje vjeronauka kao obaveznog predmeta'

GLAS je ponovio zahtjev za revizijom Vatikanskih ugovora zbog vjeronauka
12. listopada 2018. u 14:40 43 komentara 721 prikaza
Anka Mrak Taritaš i Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zatražila je danas da Sabor raspravi njihov prijedlog za pokretanje revizije Vatikanskih ugovora koji su u saborsku proceduru pustili prije pola godine, ocijenivši kako Crkva žestoko i često nasrće na obrazovni sustav, a premijer o tome šuti. Posebno se osvrnula na dopis biskupa ravnateljima osnovnih i srednjih škola po kojemu bi vjeronauk trebao biti obavezni predmet, zaključivši kako su stvari otišle tako daleko da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u škole.

anka mrak taritaš GLAS nastavlja suradnju s IDS-om: Želimo biti stranka koja ne isključuje

– To je posljedica nepravednih i nepovoljnih ugovora koje je Hrvatska potpisala s Vatikanom. Zato smo još uvjereniji u opravdanost našeg zahtjeva da se pokrenu pregovori o reviziji Vatikanskih ugovora. Ova situacija pokazuje i potpunu impotentnost hrvatske države prema odnosima sa Svetom Stolicom. Crkva ne postavlja ravnatelje škola i nema pravo od njih tražiti uvođenje vjeronauka kao obaveznog predmeta – kaže Mrak Taritaš dodavši kako je samo pitanje vremena kada će netko reći da se može smanjiti satnica hrvatskog jezika ili matematike za račun vjeronauka.

– U posljednje vrijeme svjedočimo da tradicionalne katoličke zemlje poput Irske i Španjolske iskazuju želju za reviziju odnosa s Katoličkom crkvom. Irski premijer je rekao da je došlo vrijeme da se Crkva makne iz centra društva dok je njegov španjolski kolega najavio raskidanje konkordata Španjolske i Svete Stolice, izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, dokidanje državnih donacija katoličkim školama te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova proračunskim novcem. Dok se ti procesi odvijaju u EU i idu naprijed, naravno, Hrvatska ide u potpuno suprotnom smjeru – tvrdi Mrak Taritaš.

Okrugli stol OKRUGLI STOL Mrak Taritaš: Naše strategije i nacionalni dokumenti ne smiju biti mrtvo slovo na papiru

Goran Beus Richembergh podsjeća da je pri nedavnom posjetu Hrvatskoj državni tajnik Svete Stolice za odnose s drugim državama Paul Gallagher jasno rekao da je Hrvatska integrirala građansko i kanonsko pravo, što smatra skandaloznim, pogotovo zato što je prošlo bez reakcije vlasti.

– To je put prema vjerskoj državi, ali i znak da vladajuća većina ima vrlo jasnu agendu promicanja klerikalizma nego i promjene sekularne prirode države - zaključio je Beus Richembergh.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • zlatan456:

    Zašto prenosite izjave tih marginalnih nevažnih ličnosti? A što moj susjed misli? Isto je toliko važno za Hrvatsku kao i ono što misli ova.

  • dobar:

    A sto ima Anka Partizanka sa skolom i skolskim programima neka opravda najprije partizanske zlocine koji vape u nebo. Us partizanska jos ruje i bljuje ako joj smeta crkva neka iseli u ateisticku zemlju nece jedna Anka partizanka nametati svoju ispraznu religuju

  • dom7:

    Ana sa 4 pištolja puca gdje stigne...i ja bi za 20000 kn