Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anka Mrak Taritaš:

'Crkva ne postavlja ravnatelje škola i nema pravo tražiti uvođenje vjeronauka kao obaveznog predmeta'

Anka Mrak Taritaš i Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.10.2018.
u 14:40

GLAS je ponovio zahtjev za revizijom Vatikanskih ugovora zbog vjeronauka

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zatražila je danas da Sabor raspravi njihov prijedlog za pokretanje revizije Vatikanskih ugovora koji su u saborsku proceduru pustili prije pola godine, ocijenivši kako Crkva žestoko i često nasrće na obrazovni sustav, a premijer o tome šuti. Posebno se osvrnula na dopis biskupa ravnateljima osnovnih i srednjih škola po kojemu bi vjeronauk trebao biti obavezni predmet, zaključivši kako su stvari otišle tako daleko da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u škole.

– To je posljedica nepravednih i nepovoljnih ugovora koje je Hrvatska potpisala s Vatikanom. Zato smo još uvjereniji u opravdanost našeg zahtjeva da se pokrenu pregovori o reviziji Vatikanskih ugovora. Ova situacija pokazuje i potpunu impotentnost hrvatske države prema odnosima sa Svetom Stolicom. Crkva ne postavlja ravnatelje škola i nema pravo od njih tražiti uvođenje vjeronauka kao obaveznog predmeta – kaže Mrak Taritaš dodavši kako je samo pitanje vremena kada će netko reći da se može smanjiti satnica hrvatskog jezika ili matematike za račun vjeronauka.

– U posljednje vrijeme svjedočimo da tradicionalne katoličke zemlje poput Irske i Španjolske iskazuju želju za reviziju odnosa s Katoličkom crkvom. Irski premijer je rekao da je došlo vrijeme da se Crkva makne iz centra društva dok je njegov španjolski kolega najavio raskidanje konkordata Španjolske i Svete Stolice, izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, dokidanje državnih donacija katoličkim školama te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova proračunskim novcem. Dok se ti procesi odvijaju u EU i idu naprijed, naravno, Hrvatska ide u potpuno suprotnom smjeru – tvrdi Mrak Taritaš.

Goran Beus Richembergh podsjeća da je pri nedavnom posjetu Hrvatskoj državni tajnik Svete Stolice za odnose s drugim državama Paul Gallagher jasno rekao da je Hrvatska integrirala građansko i kanonsko pravo, što smatra skandaloznim, pogotovo zato što je prošlo bez reakcije vlasti.

– To je put prema vjerskoj državi, ali i znak da vladajuća većina ima vrlo jasnu agendu promicanja klerikalizma nego i promjene sekularne prirode države - zaključio je Beus Richembergh.

Komentara 43

DU
Deleted user
15:36 12.10.2018.

Zašto prenosite izjave tih marginalnih nevažnih ličnosti? A što moj susjed misli? Isto je toliko važno za Hrvatsku kao i ono što misli ova.

DO
dobar
15:58 12.10.2018.

A sto ima Anka Partizanka sa skolom i skolskim programima neka opravda najprije partizanske zlocine koji vape u nebo. Us partizanska jos ruje i bljuje ako joj smeta crkva neka iseli u ateisticku zemlju nece jedna Anka partizanka nametati svoju ispraznu religuju

DO
dom7
16:56 12.10.2018.

Ana sa 4 pištolja puca gdje stigne...i ja bi za 20000 kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije