Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladislav Veselica

Član Uprave Janafa o Kovačeviću: 'Apsurdno da se Vijeće bavi s riječima čovjeka upitnog kredibiliteta'

Zagreb: Otvorena izložba "50 godina Hrvatskog proljeća"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.10.2022.
u 20:32

Veselica kaže kako ima vjerodostojne zapisnike s poslovnih sastanaka. - Apsolutne su neistine izrečene od Dragana Kovačevića da je pokrenuo 2019. godine razgovore s menadžmentom Ine o izgradnji prespoja. Bio sam nazočan na jednom od tih sastanaka - kazao je.

Član Uprave JANAF-a Vladislav Veselica istaknuo je kako danas nije imao vremena gledati Vijeće za antikorupciju jer ne želi trošiti svoje vrijeme na USKOK-ovog optuženika koji koristi situaciju u dnevnopolitičke svrhe.

- Pitanje rafinerije Sisak staro je 30 godina. To danas nije nitko apostrofirao - rekao je za Dnevnik Nove TV pa dodao kako rafinerije Rijeka i Sisak imaju takve kapacitete da nisu mogle opstati.

Veselica kaže kako ima vjerodostojne zapisnike s poslovnih sastanaka. - Apsolutne su neistine izrečene od Dragana Kovačevića da je pokrenuo 2019. godine razgovore s menadžmentom Ine o izgradnji prespoja. Bio sam nazočan na jednom od tih sastanaka - kazao je i naveo da su dva sastanka održana 2015. godine, a 2017. su dozvole bile spremne. 

Na pitanje zašto se nafta šalje u Mađarsku da se prodaje dalje, Veselica navodi da je to odluka Uprave Ine, njihova odgovornost prema dioničarima kojih ima tisuće.

- Danas je bilo apsurdno da se Vijeće bavi i zamara hrvatsku javnost s riječima čovjeka upitnog kredibiliteta. Nakon uključenja Kovačevića, poštivajući presumpciju nevinosti, napravili smo analizu samo 5 posto poslovnih odnosa za vrijeme njegovog mandata, i došli smo do štete od pola milijarde i obavijestili institucije. To je samo pet posto ugovora koje smo vještačili - kazao je Veselica koji ističe da je u upravi Janafa od veljače 2020. godine. 

Dragan Kovačević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Odgovorno tvrdim, sve pregovore s inozemnim kompanijama vodio sam ja, a ne Kovačević - rekao je.

- Ja sam radio svoj posao za koji sam primao plaću, a što se tiče bilo kakvih sumnji vezano za bilo kakve nepravilnosti dovoljno je pogledati neke ugledne novine tko je njihova glavna meta - ja, jer sam se suprotstavio njegovom načinu vođenja kompanije - dodaje.

Vezano uz reakcije iz Srbije zbog novog paketa sankcija Rusiji, kaže kako "nema Janaf što razmišljati, provodimo odluke Europske komisije i Europskog vijeća i Republike Hrvatske".

- Ali treba naglasiti da, ako dođe do situacije da se onemogući uvoz ruske nafte, snabdijevanje Srbije preko Jadrana je neupitno jer transportiraju i druge vrste nafte. Nema problema oko opskrbe Srbije - kazao je.

Ranije je na Kovačevićevo svjedočenje, podsjetimo, reagirao i predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić. On je istaknuo kako je Kovačevićevo svjedočenje obilovalo nizom poluistina jer su ključne odluke donesene u prvoj polovici 2015. kad Andrej Plenković nije bio premijer.

Također, nakon sjednice reagirala je i Ina koja je u priopćenju navela kako je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Također, navode kako im je, odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka, omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja.

VIDEO Koliko zapravo vrijedi 813 ukradeni milijun? Matematičar Toni Milun izračunao: 220 ljudi bi trebalo raditi po 40 godina za taj iznos!

Komentara 33

Avatar Cantor
Cantor
21:31 06.10.2022.

Zar nije Veselica Plenkovićev školski kolega kojeg je Plenković protežirao? I zar nije on osobno u svojstvu direktora komercijale supotpisao sve te nabave za koje sada tvrdi da su štetne? Kako se to uklapa u vjerodostojnost?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
21:56 06.10.2022.

U prijavi USKOK-u, između ostaloga se navodi da je Veselica, kao Plenkovićev čovjek od povjerenja, angažirao izvjesnog Nikolu Mandekića, bivšeg djelatnika SOA-e, zaduženog za korporativnu sigurnost JANAF-a, da rukovodi istragom nad djelatnicima kompanije, a ona je uključivala i istraživanje podataka iz njihovih privatnih života, kao u ulaženje u računala koja koriste. - i onda ovakav lik spominje nečiji kredibilitet. Ima li i jedno javno poduzeće u kojemu u upravi nema Plenkovićevog školskog kolege, prijatelja, kuna ili šogora?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
22:12 06.10.2022.

Član uprave je zahvaljujući prijatelju Plenkoviću, što onda očekivati da kaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije