Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Antikorupcijskog vijeća

Oglasila se Ina: 'Rafinerija u Sisku bila je neprofitabilna godinama'

Zagreb: Upravna zgrada Ine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
06.10.2022.
u 18:34

"Napominjemo da INA prodaje na tržištu samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka", ističe se

Nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća u Saboru, Ina je reagirala priopćenjem u kojem navodi kako je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, navode kako im je, odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka, omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1,5 milijardi kuna godišnje.

Odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka, Ini je omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit. Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Republici Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji – unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju INA ulaže više od 4 milijarde kuna.

Napominjemo da INA prodaje na tržištu samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjerice, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni. Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji.

Memorandumom o razumijevanju između Ine i JANAF-a Ini je osigurana bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a JANAF si je osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. INA i JANAF su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma

U Ini smo svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta. INA će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva - navode. 

VIDEO Koliko zapravo vrijedi 813 ukradeni milijun? Matematičar Toni Milun izračunao: 220 ljudi bi trebalo raditi po 40 godina za taj iznos!

Ključne riječi

Komentara 19

PV
prcko.vita
19:54 06.10.2022.

U rukama HDZ I SDP lopova koji su upravljali državnom imovinom nikad ništa nije bilo profitabilno, jer njima je narod uvijek bio na zadnjem mjestu. Nije to nikakva nepoznanica.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
19:38 06.10.2022.

Sad kad je postalo očito da je Plenković sve naredio i da su hadezeovci veče štetočine čak i od Kovačevića odjednom se pojavljuje teorija o profitabilnosti kao kriteriju. Da je to kriterij nikad ne bi vječnom gubitašu Croatia Airlinesu naručili šest novih aviona koje su upravo naručili.

PR
prdec
19:06 06.10.2022.

Pa i 75% menagera u državnim poduzečima i 80% leventaša po ministarstvima nisu profitabilni i kaj očemo im dati otkaz. Možda im treba dati otkaz možda bi država profunkcionirala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije