Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javno saslušanje

Žestoko prepucavanje s pitanjima na Antikorupcijskom odboru: ''Ovo je jedna mala pobjeda'

Zagreb: Dragan Kovacevic svjedoci pred Nacionalnim vijecem za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
06.10.2022.
u 13:36

Oporba je neprestanim traženima stanki uspjela razvući sjednicu Odbora za Ustav do početka vijeća, a odluka još nije donesena, stoga je Antikorupcijsko vijeće, koje bi trebalo rasvijetliti događaje u Ini, počelo.

U Saboru se danas održala 25. sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, odnosno, Antikorupcijskog vijeća.

Uoči sjednice Antikorupcijskog vijeća sastao se saborski Odbor za Ustav. Detalje pročitajte OVDJE

Vladajući su tvrdili da saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem – nije u skladu sa zakonom, oporba smatra da je riječ o pokušaju skrivanja posljedica afere u Ini. No oporba je neprestanim traženima stanki uspjela razvući sjednicu Odbora za Ustav do početka vijeća, a odluka još nije donesena, stoga je Antikorupcijsko vijeće počelo. 

Tijek događaja: 

13:27 'Je li netko rekao da se ne potpiše memorandum? Vrlo jednostavno. Na tom sastanku sam ja bio prvi, zadnji i jedini put u Vladi. Ja sam argumentirao, kao što sam i desetak puta isto, da to korporativno može imati smisla, ali energetski ne i da će doći do zatvaranja rafinerije. To je posljedična odluka toga. Sastanak je trajao pola sata, ne više', rekao je Kovačević.

'Janaf i Ina su hrvatskim sredstvima platili da bi se hrvatska nafta iz hrvatskih bušotina izvezla MOL-u da bi mađarske rafinerije mogle raditi, a da se hrvatska rafinerija ugasi. Meni dovoljno', rekla je Ahmetović.

Nakon toga Nikola Grmoja je zaključio kako su na Antikorupcijskom odboru dobili odgovore na pitanja koja su tražena. 'Naravno ne na sva pitanja, ali sada ćemo određena pitanja postaviti drugim akterima', rekao je Grmoja. 'Ovo je jedna mala pobjeda onih koji žele da ova naša Hrvatska bude barem malo slobodna od korupcije'. zaključio je. 

13:25 Katarina Peović rekla je da je Plenković u rujnu 2020. godine rekao da ne zna ništa o zatvaranju rafinerije. "Je li Plenković lagao kad je ovo rekao u rujnu 2020. godine?", pitala je Kovačevića. Peović je rekla da je stvar poštenja reći da je prvi krimen bila privatizacija Ine koju je pokrenuo SDP, te da je i Most zagovarao gašenje rafinerije. Grmoja kaže da dio o Mostu nije istina, a reagirala je i Mirela Ahmetović, odbacivši tvrdnje Peović.

13:23 - Inače, objavljen je i cijeli dokument potpisanog memoranduma kojeg detaljno možete pročitati ispod, a potpisan je još 2018. te se tiče izvoza hrvatske nafte u Mađarsku kojim je ugašena Inina rafinerija u Sisku. 


13:10 'Ja želim da ljudi znaju koliko smo mi novca izgubili, koliko je to vrtića, škola koje gubimo svaki mjesec samo na toj odluci', rekla je Sandra Benčić.


12:55 - Potom je riječ dobila Mirela Ahmetović.

- Mislim da smo dobili ključnu informaciju koja je odgovor na pitanje najslabijih točaka korporativnog upravljanja. Ta najbitnija točka je da suprotno hijerarhijskoj nadležnosti kompanije u kojima Hrvatska ima udio, odluke se donose naredbom premijera Plenkovića. Nažalost na sjednici nismo dobili odgovore na neka druga ključna pitanja: Gospodine Kovačeviću, zašto ste cijelo vrijeme šutjeli? Osim toga, pitanje je i koja je cijena hrvatske nafte koja se izvozi u Mađarsku? - zapitala je te dodala kako su odgovori na ova pitanja ''vrlo dobro poznata''.

- Odgovor na prvo pitanje možemo pronaći u drugom pitanju - jesu li vam Ćorić i Plenković ponudili nešto zauzvrat za vašu šutnju? Zašto ste i pregovarali o memorandumu s kojim se niste slagali? Zašto niste tražili da se Uprava očituje? - nastavila je Ahmetović s pitanjima. 

Kuzmanić je imao repliku na izlaganje Ahmetović.

- Osoba njegovih sposobnosti znali su što proizlazi iz potpisivanja memoranduma. Kovačević je za razliku od Ćorića dobio prekomandu u Remetinec, a ne HNB, a ono što ih većinom povezuje je što su ili nosili novac, ili su bili uključeni u izvlačenje novaca. Možda ništa nije dobro zaživjelo u Hrvatskoj kao korupcija - Kovačević jasno govori da su na njega vršeni političi pritisci, a moguće i od samog premijera, na što možemo zaključiti da je Plenković bio upoznat sa svime, a možda je bio i sam inicijator. 


12:37 - Na sjednici kreće rasprava, a prvu je riječ dobila Dalija Orešković. 

- Mađarska strana ima većinsko pravo upravljanja, to je suština. Ista situacija je u Upravi i Nadzornom odboru. Što to znači? To znači da je Ina mogla donijeti poslovnu odluku da se Ini isplati izvlačiti hrvatsku naftu visoke kvalitete u Mađarske i ponovno je vratiti i prodavati je po visokoj cijeni. Poanta je u tome što se ta odluka ne može provesti bez odluka hrvatskih vlasti jer nema cijevi putem kojih bi to bilo izvedivo i zato Ini treba Janaf - kazala je na početku.

- Mi smo danas trebali detektirati slabosti u korporativnom upravljanju, zbog čega sam postavila pitanje: kako je moguće da u jednoj kompaniji u kojoj Hrvatska predstavlja 14,9 posto udjela, ali ima i Predsjednika Skupštine, suprotno poslovnim procesima u kompaniji lomi stvari preko koljena, održava sastanak u Vladi i kaže da se ovakav memorandum treba potpisati? Ovo nije bila inicijativa Janafa, to su bili poslovni interesi Ine. Ne raspravljajući o vašem osobnom kredibilitetu, Nacionalno vijeće bi trebalo pozvati Nadzorni odbor Janafa i neke članove Uprave i ispitati ima li Janaf pokriće da je ovo bio njihov interes ili je to bilo u interesu MOL-a. Taj interes MOL-a ne bi bio moguć da hrvatske vlasti nisu lomile stvari preko koljena. Onog trena kad su se povezale cijevi je omogućeno MOL-u da transportira naftu onako kako se slijeva u financijske interese mađarske strane - dodala je. 

Kazala je i da bi Vijeće trebalo provjeriti jesu li novci pravilno utrošeni

- Vladajući su htjeli osporiti kredibilitet Dragana Kovačevića kao svjedoka. Sada se vidi da je on samo jedna u nizu karika koje će se provoditi da se dokaže postoji li u Hrvatskoj sistemska korupcija koja se provodi unutar trgovačkih društva u kojima država ima vlasničke udjele - komentirala je.


12:30 'Zbog čega, budući ste jako inteligentna i poslovno sposobna osoba, zašto niste javnost upoznali s pritiscima koji su na vas vršeni toliko godina? Taj dio ne razumijem', pitao je Kovačevića zastupnik Matko Kuzmanić.

'Moguće je da sam trebao izići i razmišljao sam oko toga. Možda je trebalo reći, dajem ostavku, skloni se. Moguće da sam tu napravio grešku. Ništa se ne bi dogodilo, proces bi dalje išao', rekao je Kovačević.

12:19 'Rekao sam da to nije dobro za energetsku sigurnost Hrvatske, da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Ćorić je bio i za i protiv, nije bio potpuno siguran u to. Ja sam rekao da u tom obliku memorandum ne mogu potpisati', rekao je Kovačević te dodao kako je 'Plenković rekao Ćoriću da se memorandum potpiše. Ntko nije rekao da se zatvori rafinerija Sisak, to se dogodilo kad je potpisan Memorandum'. Kovačević je istaknuo kako se sve to događalo 2018. godine. 

12:10 Grmoja je prekinuo niz Zekanovićevih pitanja napomenuvši kako se dotiću istrage što nije tema ovog saslušanja. Na to je Zekanović ustao i rekao 'Oslobodit ću vas moje nazočnosti. Nastavite uživati u igraonici Nikole Grmoje, ja odlazim', rekao je. 

Nakon toga Grmoja je istaknuo kako je 'dobro ispunio svoj zadatak, te da se javi u obližnji klub za izvještaj', aludirajući na Klub zastupnika HDZ-a. 

12:08 Hrvoje Zekanović postavio je pitanje Kovačeviću. "Kad biste mogli baciti mobitel sa Savskoga mosta, biste li ga bacili odmah blizu ili malo dalje? Niste rekli da je memorandum dokument koji nije obvezujući. Cijelo vrijeme govorimo o interesantnoj konstrukciji. Govorimo o nečemu, a nismo rekli ništa. Komentirajte mi i ono što je rekao Hrebak, da je od vas dobio poluprijeteću poruku. Zanima me, kako vam je slušati sada kolegicu Orešković, koja vam sada ovdje docira, pravi se svetica, a nedavno vas je molila, uvjetovala, lobirala, radila sve da proda Janafu svoje odvjetničke usluge. Kad ste bili u Slovenskoj, tamo je bio vaš klub, je li tako? Tamo je dolazio i predsjednik Milanović. Jeste li možda s njim neformalno razgovarali o ovim temama?'. 

'Nisam bacio nikakve mobitele s nikakvog mosta. Ne znam kako bih. Druga stvar koju ste pitali je pitanje torbe. U nikakvom gepeku nije bio nikakav novac. Novac koji sam vozio je moj novac i novac moga partnera. Svašta čitate, ali čitajte i moju obranu', rekao je Kovačević, te dodao 'što se tiče gospodina predsjednika Milanovića, nisam ga vidio dugo vremena i nema nikakvu komunikaciju s njim' rekao je Kovačević. 

11:58 Zaredalo se traženje stanki. Usuglašeno je da će se dalje nastaviti sa sjednicom. 

11:40 Hrvoje Zekanović je tražio povredu Poslovnika pa je opet zaiskrilo između njega i Grmoje. "Nećete me se riješiti", rekao je Zekanović Grmoji. "HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješi", uzvratio mu je Grmoja. "Bolje bi bilo materi i ćaći da te se riješe", rekao je Zekanović.

11:30 'Spomenuli ste da su svi ministri u svim Vladama na vas vršili pritisak da se napravi spojnica rafinerije Sisak prema naftovodu Janafa. Nije mi jasan ovaj dio gdje se predstavljate kao da ste vi cijelo vrijeme to sprječavali, iako postoji indicija da ste bili zagovornik te ideje. Što vas je na kraju spriječilo da vi donesete odluku da Janaf neće ići u to i tako zaštitili nacionalne interese? Zašto ste sudjelovali u pregovorima o memorandumu, a sami kažete da ima 10 godina povijesti pritisaka, ako se s njime niste slagali? Ono što je važno hrvatskoj javnosti, a na što izbjegava odgovoriti i Plenković i Filipović i bivši ministar Ćorić, po kojoj cijeni se nafta iz Hrvatske izvozi u Mađarsku iz razdoblja otkad je počela do danas?, upitala je SDP-ova Mirela Ahmetović.

'Janaf je dioničko društvo, satkano od puno dioničara, i ono nije u državnom vlasništvu. Prije svega, skrbite o dioničarima, ali imate priču da je to bio čisti komercijalni ugovor, on bi se sastojao između dva trgovačka objekta, a ovdje se umiješala Vlada. Donesen je takav memorandum, neću uopće ulaziti u to je li to koruptivno ili nije', rekao je Kovačević.

06.10.2022., Zagreb - U Saboru je pocela 25. sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.na kojoj se raspravlja o upravljanju trgovackim drustvom INA d.d. Od pozvanih na sjednicu je dosao samo Dragan Kovacevic, optuzen u aferi JANAF za primanje mita, namjestanje poslova i nezakonito pogodovanje. . Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

11:08 'Nisam ovdje došao ni kao pokajnik, ni kao ne znam što. Došao sam ovdje radi javnosti. Spreman sam na svakakva pitanja. I na uvrede i na provokacije, pa i neugodna pitanja. Samo se nadam da ćete mi dozvoliti reći sve što mislim da trebam reći', rekao je Kovačević

Napomenuo je kako se uvdje neće braniti, kako će se braniti samo na jednom mjestu, a to je sud. 'Istina je malo drugačija od one koja se čuje u javnosti, a to je uglavnom strana tužitelja', napomenuo je Kovačević. 

'Ja sam bio u uredu Andreja Plenkovića jedan put. Ministar je vršio određene pritiske na nas da potpišemo taj memorandum, ali moram vam reći da je tako bilo i 10 godina ranije, bilo je pritisaka od svih ministara, pa i onih iz Milanovićeve Vlade. Kako koji ministar dođe, tako počinje novi pritisak', rekao je Kovačević. Dodao je kako je to slušao godinama iako je pokušavao jasno reći da to nije dobro za energetsku strategiju zemlje.  

'Na tom sastanku je bilo šest ljudi. Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom. Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi', rekao je Kovačević.

11:03 Grmoja je Kovačevića zamolio da iznese svoja saznanja oko uloge premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića oko preusmjeravanja nafte Mađarskoj, što je dovelo do gašenja Rafinerije nafte Sisak. "Možete li tu svoju priču potkrijepiti određenim dokumentima?", upitao je Grmoja.

Kovačević se uvodno se predstavio, posebno naglasivši da je doktor ekonomskih znanosti, a prije utamničenja, kako je to sam nazvao, bio je predsjednik Uprave Janafa. Istaknuo je kako je bio uspješan, po smo mišljenju. 

"Što se tiče poslovanja išlo je u smjeru da smo puno investirali da bi Hrvatska danas bila energetski puno bolja nego prije tih investicija. Napravili smo gotovo milijun tona skladišnog kapaciteta za vrijeme mog mandata. Napravili pravce, povezali cijeli sustav, sve je to trajalo devet godina i u jednom trenutku kad je sustav došao na svoje, onda mi je došla milicija", rekao je Kovačević, dodavši da se na sastanak Vijeća nije došao braniti.

'Taj memorandum je političko pitanje, on je politički papir. Ina i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim, čim je ministarstvo potpisnik tog memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Istina je da ni ministar Ćorić nije bio baš za to da se potpiše. Nekoliko je puta  ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom, jer su imali osjećaj da to nije dobro', rekao je Kovačević.

Video: Zaiskrilo na Odboru za Ustav

 

 

Komentara 35

WW
wwwcro
18:57 06.10.2022.

Ma sve te što su pokrali milione od nas građana RH treba odmah osuditi na smrtnu presudu. Tako da se drugi ((HDZ-SDP) lopovi jednostavno ne usude krasti.

Avatar Hazl113
Hazl113
17:56 06.10.2022.

Znači HDZ-ovo klupko se počelo odmatat.

MM
Marljivi mrav
15:51 06.10.2022.

Ma kava antikorupciska? To ne može ni gestapo očistit! Bolest gora od raka i svih virusa je ta lopovska banda koja krade sve živo. Ma to više nije problem HDZ ili SDP , to je puno dublji problem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije