Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKVADOR

Chevron mora platiti 8,6 milijardi dolara odštete zbog zagađenja

chevron
AFP/PIXSELL
15.02.2011.
u 16:16

Više od pola iznosa trebalo bi biti potrošeno na čišćenje i obnovu onečišćenih područja.

Sud u Ekvadoru presudio je da jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija Chevron mora platiti odštetu od 8,6 milijardi dolara zbog onečišćenja područja Amazonije naftom.

Chevron je ovu presudu nazvao rezultatom prijevare te najavio žalbu, ali žalbu najavljuju i odvjetnici stanovnika koji žive u ekvadorskom dijelu Amazonije, a koji smatraju da je ta odšteta premalena za štetu koju su pretrpjeli od onečišćenja. Oni, naime, traže 27 milijardi dolara, i to za razdoblje od 1964. do 1990. godine, kada je naftu na tom području eksploatirao Texaco, kompanija koju je Chevron kupio 2001. godine.

 Tužba je podignuta 1993. i Texaco je tada dao 40 milijuna dolara za čišćenje zagađenja, što je poduprla i ekvadorska vlada. No sudski proces nije bio dovršen pa oštećeni tvrde da je Chevron zajedno s Texacom “kupio” i ovu parnicu. Više od pola iznosa trebalo bi biti potrošeno na čišćenje i obnovu onečišćenih područja, odnosno tla koje je i dalje neupotrebljivo.

Komentara 1

JA
jankoprekobrda
16:30 15.02.2011.

A kada ce netko tuziti USA da plati svijetu odstetu zbog terorizma koji su oni izmislili i proizveli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije