Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAK Službena potvrda identiteta Ivana Pavčevića još nije stigla u Zagreb, tijelo se očekuje potkraj idućeg tjedna, a dopremit će ga američka vojska

Četiri naša vozača u zatvoru

hrv-cetiri-txt.jpg
import
09.02.2005.
u 19:57

Iračke vlasti potvrdile su smrt 54-godišnjeg hrvatskog vozača Ivana Pavčevića nedaleko od iračkog grada Tikrita. Ipak, Ministarstvo vanjskih poslova još nije primilo nikakvu službenu potvrdu američkih vojnih vlasti pod čijom je ingerencijom Pavčević vozio. Poginuo je u granatiranju kamionskog konvoja koji je prevozio robu za američku vojsku u utorak rano ujutro. Kako su potvrdili vozači iz konvoja, Pavčević je bio 14. u konvoju od 30 kamiona. Kako je poginuo, još nije dokraja ustanovljeno. Neki vozači tvrde da je kamion izravno pogodila granata, a drugi da je kabina kamiona propucana te da je Pavčević poginuo od metka.

Druga tura
U obitelji Pavčević u Komarici nedaleko od Nove Gradiške i dalje vlada nevjerica. Ivan je, kažu, bio vozač autobusa, a ovo mu je bila druga tura u Irak. Privukla ga je dobra zarada. U Irak je krenuo sa sinom Zlatkom, 10. siječnja.
Pratili su se do iračke granice, a nakon toga je svaki krenuo u svom smjeru. Nedugo nakon toga Zlatkovu je kamionsku prikolicu pogodila granata. Otad su se čuli nekoliko puta jer je iz Hrvatske ocu Ivanu stigla informacija da je Zlatko u granatiranju poginuo. No vijest je bila lažna. Prije nekoliko dana Zlatko je krenuo natrag, a obitelj ga u Novoj Gradiški očekuje danas tijekom dana. O očevoj sudbini zna ono što su mu javili supruga i majka. Ni Ministarstvo vanjskih poslova ne raspolaže novim informacijama, potvrdio je jučer poslijepodne Vinko Ljubičić, te istaknuo kako sve ovisi o brzini kojom će službeno izvješće stići iz Washingtona.

Pregovori s Iračanima
 Pregovaramo i s iračkim vlastima i američkom vojskom, no još nismo uspjeli doznati ništa novo. Identifikaciju očekujemo uskoro, samo to vam mogu reći  ustvrdio je Ljubičić.
Pouzdanih informacija nema ni o zatočenom Zoranu Siročiću, iako su jučer njegovi kolege u Iraku tvrdili da je pušten iz zatvora u Falluji.
Osim toga, neki vozači tvrde da su u američkim zatvorima još najmanje četiri hrvatska vozača. Američki su ih vojnici uhvatili u krijumčarenju robe iz konvoja te u preprodaji američkih zaliha Iračanima. Tko su oni i gdje su zatočeni, vozači nisu željeli otkriti. Kazali su da se njihove obitelji stide zbog krađa svojih bližnjih te ne žele reći gdje su zatočeni. Priču o zatočenim hrvatskim vozačima u Ministarstvu vanjskih poslova i Udruzi cestovnih prijevoznika nisu željeli komentirati. Kazali su tek da se od objave smrti Ivana Pavčevića pojavilo nekoliko, najblaže rečeno, sumnjivih priča i dezinformacija.

Potvrda u petak
 Ljudi nagađaju svašta, a koliko smo obaviješteni, naši vozači u Iraku iz Hrvatske primaju informacije o sudbinama svojih kolega  kazao je Ljubičić iz MVP-a, ističući da su se i nakon smrti Dalibora Burazovića pojavile brojne dezinformacije. Večernjakovi izvori doznaju da će službena potvrda identiteta stići najranije u petak, zbog vremenske razlike između SAD-a i Hrvatske. Zbog vikenda dodatno će se usporiti procedura s preuzimanjem tijela i prijevozom u Hrvatsku, navodi izvor.
 Tijelo Ivana Pavčevića najprije bi moglo stići u Hrvatsku potkraj idućeg tjedna. Nikako prije. U Tikritu vlada nevjerojatni kaos, a hrvatske vlasti još nisu utvrdile niti gdje se tijelo trenutačno nalazi  tvrdi Večernjakov izvor.


MVP: Mora se angažirati američka vojska

Sve detalje vezane uz preuzimanje i dopremanje tijela u Hrvatsku trebale bi obaviti američke vojne vlasti jer je Pavčević poginuo pod njihovom jurisdikcijom. Kako i kada će se to dogoditi, u Ministarstvu vanjskih poslova još ne znaju, iako se slažu s tim da taj dio posla treba obaviti američka vojska. U udruzi cestovnih autoprijevoznika smatraju da nikakvi drugi angažmani ne dolaze u obzir. Burazovića smo mi vozači sami prevezli. Nadamo se da ovaj put to neće biti potrebno. Pavčević je radio za Amerikance i red bi bio da ga oni i dopreme kaže predsjednik uprave Udruge Marijan Banelli.


Uzeli im mobitele

Zdenko Grbus, vlasnik kamiona koji je vozio poginuli Ivan Pavčević, jučer je rekao da nikakve nove informacije iz Iraka nije uspio dobiti. Pavčević je bio njegov jedini vozač u Iraku, a s ostalim kolegama nije uspio razgovarati. Nada se da Pavčević ipak nije poginuo. Kontaktirao sam s obitelji nekoliko puta, a ništa im novo nisam mogao reći na rubu suza kazao je Grbus. Komunikacija s dečkima u Iraku, kaže, obustavljena je jer su im oduzeti mobiteli. Još od listopada prošle godine Amerikanci vozačima oduzimaju mobitele i pretražuju kabine. Vraćaju ih tek na povratku, ako je posao dobro prošao. Puno češće, Amerikanci kažu da su mobitel zagubili. Oduzimanja mobitela u Iraku su, složili su se i ostali vozači, svakodnevna pojava, a američka vojska opravdava ih "sigurnosnim razlozima". U MVP-u za oduzimanje mobitela ne znaju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije