Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomozimo

Četiri godine bori se s tumorom na koljenu. Preselio se i u pluća

Ana Marija Barišić
Marko Mrkonjić/Pixsell
05.06.2012.
u 21:28


Za lijek od kojeg joj je vidno bolje treba 56.000 kuna, no u obitelji nitko ne radi

Proživjela je do sada četiri godine teške borbe i sedam operacija na koljenu. I taman kada je 22-ogodišnja Ana Marija Barišić iz Čepinskih Martinaca kod Osijeka pomislila da je pobijedila zloćudnu bolest, uslijedio je novi šok.

Nova bitka tek slijedi

Tumor se iz koljena “preselio” u pluća. Nova bitka za život tek joj slijedi.

– Bilo je sve u redu do 1. svibnja, kada mi je pozlilo. Liječnici su mi u Osijeku rekli kako imam neku upalu, možda od dizanja teškog tereta. Čisto preventivno su mi snimili pluća i onda su uočili mrlju – priča Ana Marija. Pluća su joj bila puna vode pa su prve dijagnoze bile neprecizne. Zatražila je pomoć liječnika u Zagrebu, gdje su joj izvukli, nastavlja, tri litre vode koja joj je bila opasno zaprijetila. Gušila se, kašljala, nije mogla disati, lako se umarala. Nova snimanja pokazala su kako ima tumor na obje strane pluća.

– Za razliku od onoga na koljenu, ne može ga se operirati, nego mi slijede kemoterapije – govori mlada djevojka koja, iako vidno iscrpljena bolešću, pokušava ostaviti dojam vedrine.

Na kemoterapije mora pričekati, dok svi nalazi ne budu gotovi. No, zbog teških simptoma nije mogla čekati. Posegnula je za lijekom dr. Myko San koji pomaže u liječenju raka. Pije šest tableta na dan. Nakon nepuna dva tjedna terapije, kašalj joj se znatno smanjio i osjeća se bolje. No, to poboljšanje ima itekako visoku cijenu.

Terapija lijekom traje 140 dana i stoji ukupno 56.000 kuna. Za Anu Mariju, frizerku koja je više od mjesec dana na bolovanju, i njezine nezaposlene roditelje taj je iznos nemoguće priskrbiti.

– Svakih deset dana plaćamo četiri tisuće kuna. Sve što smo imali, potrošili smo na prvu dozu lijeka – kaže ona. Majka je domaćica, a otac se do sada snalazio kako je znao, no zbog krize ne može naći nikakav posao pa mu je ime upisano na Zavod za zapošljavanje.

– Ako želim da mi se stanje popravi, ne smijem prekidati terapiju, moram lijek piti kontinuirano. A za to nemamo novca – ističe naša sugovornica.

Moli za život

Trošak su joj i putovanja na pretrage u Zagreb. Duga ih je bolest iscrpila na sve načine. Sve je počelo, prisjeća se, još u ožujku 2008. godina. Osjetila je tada bol u koljenu. Dva mjeseca kasnije podvrgnula se prvoj biopsiji, dijagnoza je bio dobroćudni tumor. Operirana je već u lipnju, ali liječnik nije mogao izvaditi cijeli tumor odjednom. Idući je operativni zahvat bio godinu dana kasnije. No, u međuvremenu se dobrotvorni tumor pretvorio u zloćudni.

– Izvadili su mi pola koljena jer je bio zahvatio kost – priča.

Nesretna djevojka moli, kako kaže, pomoć za život.

Svi koji joj žele pružiti ruku, donacije mogu uplatiti na žiro račun u Hypo banci na broj 2500009-3203418026, na ime Ana Marija Barišić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije