Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETIRI UVJETA

Održani sastanci u Ministarstvu zdravstva uoči prosvjeda liječnika: 'Podržavamo njihove zahtjeve'

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
13.09.2022.
u 13:48

Marin Smilović (34) jedan je od predstavnika inicijative koja će organizirati prosvjed ispred Ministarstva zdravstva. Kako je kazao za Večernji list, više je problema zbog kojih mladi izlaze na ulice

Predstavnici povjerenstava za mlade liječnike Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore bili su na sastanku u Ministarstvu zdravstva vezano uz prosvjed koji je najavljen za 24. rujna, a nakon toga održan je sastanak i s predstavnicima HUBOL-a, KoHom-a, Komore i Sindikata liječnika.

Podsjetimo, radiolog Marin Smilović (34) jedan je od predstavnika inicijative koja će organizirati prosvjed ispred Ministarstva zdravstva. Kako je kazao za Večernji list, više je problema zbog kojih mladi izlaze na ulice, a od Ministarstva će tražiti ispunjenje četiri uvjeta - reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, pregovaranje za njihova prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjene uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Nakon sastanka, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić dao je izjave za medije. 

- Ministar nas je informirao da je u savjetovanju Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se rješava reprezentativnost Hrvatske liječničke komore. Razgovaralo se i o izjednačavanju koeficijenata specijalista i subspecijalista, kao i s liječnicima primarne zaštite s čime se složilo i Ministarstvo - kazao je.

- Što se tiče koeficijenata specijalizanata za koje smo tražili 10 posto, tu nismo dobili potvrdu i time nismo zadovoljni. Oni su se ogradili argumentom da se to tiče i Ministarstva financija i Vlade. Veći dio sastanka je ministar posvetio reformi zdravstvenog sustava i pozvao je liječničke udruge da se očituju. Rekao je da će reformski paket uskoro biti u javnom savjetovanju - komentirao je te kazao kako su ''djelomično zadovoljni''.

- U reformi treba riješiti sve dijelove koji su u krizi. Mi ćemo se očitovati na sve segmente. Ono što je goruće je to što je sustav devastiran kadrovski - kazao je. 

Kako je prenio Luetić, najavljeni prosvjed nije bio tema razgovora

- Ministar se kratko dotaknuo prosvjeda, ali on nije bio tema razgovora. Mi dajemo podršku prosvjedu, ne samo njega nego i temelje i zahtjeve inicijative - dodao je Luetić. 

Dopredsjedik HUBOL-a Boris Ujević kazao je kako su problemi mladih liječnika ''legitimni''. 

- Bitno je da se s tih riječi i zahtjeva prijeđe na djelo. Vjerujemo da će barem ova reprezentativnost i koeficijenti upaliti, kazao je Ujević. 

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić izjavila je kako nije nezadovoljna današnjim sastankom.

- Razgovarali smo o općim načelima zdravstvene reforme, ali o provedbenom planu ne. Mislim da bi pretjerala kad bih rekla da sam zadovoljna ovim sastankom, ali ministar Beroš je izjavio želju za suradnjom. Obećanjima vjerujemo dok nas iznevjere" - kazala je. 

>> VIDEO Kome treba treća, a kome četvrta doza? Danas počinje cijepljenje novim cjepivom protiv COVID-19

 

Komentara 3

KO
koraknaprijed
13:46 13.09.2022.

Svatko tko živi pošteno i zarađuje svoj kruh svojim rukama i radom, PODRZATI CE LIJECNIKE.

Avatar Manolique
Manolique
13:36 13.09.2022.

Kaže Beroš da je bilo više ljudi na koncertu Tram 11 u Splitu nego sudionika u tom prosvjedu.

BE
Berri
13:48 13.09.2022.

Nema tu neke mudrosti. Liječnici su nezadovoljni i to je otprilike to. Sad će Beroš u dogovoru s USKOK-om i PN USKOK-om organizirati neku akciju "Ordinacija", zatvorit će nekoliko liječnika zbog primanja mita ili nezakonitih pobačaja i onda će biti mira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije