Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Čarobna gorska hladovina umjesto užarenih plaža

Tišina i mir gustih šuma, bistri slapovi, malene špilje, nalazišta rijetkih biljnih vrsta i mjesto gdje spavaju šišmiši - to je odmor za dugo pamćenje
24. kolovoza 2018. u 12:05 0 komentara 268 prikaza
Papuk
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Ako volite ambijent planinarskih staza i hladovinu šuma koje ljeti pružaju dobrodošao odmor od sparina, onda je Papuk preko mjesto za vas. Tišina i mir koju pružaju guste šume i skriveni planinarski predjeli, bistri slapovi, malene špilje, nalazišta rijetkih biljnih vrsta i čudesni vidikovci mnogima su najdraži ambijent od kojeg ni ljeti ne odustaju.

paraglajder Idealna destinacija za aktivan odmor Tu je Omanovac - omiljeno letjelište paraglajdera

Zaštićeni park prirode

Od 23. travnja 1999. godine Papuk je zaštićen kao park prirode zbog izrazito velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturne i povijesne baštine. Zaštićeno područje obuhvaća površinu od 336 km2.

Godine 2007. Papuk biva upisan na kartu Europe i svijeta kao prvi geopark u Hrvatskoj (Asocijacija europskih parkova). U ovom biseru raznolikosti pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta od kojih su mnoge zaštićene.

Papuk je najviši vrh istoimene slavonske planine. Visok je 953 metra i nalazi se na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. S vrha se pruža jedinstven pogled na slavonsko gorje i Zlatnu dolinu. Na ruti planinarskom stazom vodič nije potreban.

U Parku prirode Papuk pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta, to je naš prvi geopark upisan na kartu svijeta

Djevičanska svježina gorskih dolina s bistrim potocima i hladovinom ukazat će vam se kroz predjele Jankovca, jedne od najljepših gorskih dolina u Hrvatskoj. Smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 metara, bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira.

I dok koračate šumom Jankovac, dok vas iz polutame Maksimove špilje promatraju šišmiši s nogama zabijenim u plafon, dok do vas kroz vjetar dopire zvuk impozantnog slapa Skakavca koji se od vrha do ponora spušta u dužini od 35 metara, naići ćete na Staklarsko groblje. Ovdje u gustoj bukovoj šumi tri groba svjedoče kako su ovdje nekada davno bili staklari. A tri groba na Staklarskom groblju imaju svoju priču.

Papuk | Autor : Ivica Galović/Pixsell Foto: Ivica Galović/Pixsell

– Na groblju su pokopani staklarski majstor, bečki trgovac i zakupnik jankovačke staklane Ivan Gasteiger, njegova supruga Katarina i sin Karlo. Katarina je preminula 1806., Karlo 1817., a sam Gasteiger 10. svibnja 1834. godine. Kameni križevi pomalo su urušeni. To zapravo i nije groblje, nego tri groba – objašnjava Lidija Španiček, voditeljica odjela povijesti umjetnosti i zbirke stakla u požeškom Gradskom muzeju.

Tijekom 19. stoljeća iz seljačkih manufaktura nastajala su nova poduzeća. Pretežno se osnivaju staklane, što je razumljivo s obzirom na bogatstvo papučkih šuma i mogućnost paljenja pepeljike i pronalaženja bjelutka potrebnog pri izradi stakla. U drugoj polovici 19. stoljeća područje Papuka bilo je poznato na europskom tržištu upravo po proizvodnji prvorazrednog stakla u tamošnjim šumskim staklanama.

– Na Jankovcu je oko 1800. godine započela s radom staklana na Skakavcu, a osnovao ju je zakupnik Ivan Gastajger. Sve potrebne sirovine nalazile su tamo. Radionica, skladišta, peći, stambene zgrade i drugi objekti izgrađeni su na platou povrh slapa. Iznad doline, a pokraj ceste koja vodi preko Duboke do Velike, staklari su sagradili kapelicu i smjestili groblje nedaleko od nje – vratila nas je u prošlost Marijana Lukačević, arheologinja u Parku prirode Papuk.

Papuk | Autor : Ivica Galović/Pixsell Foto: Ivica Galović/Pixsell

Odvažnima bismo preporučili Sekulinačke planine, poseban rezervat šumske vegetacije u teško pristupačnom dijelu Papuka na nadmorskoj visini od 740 do 820 metara. Oko 150 godina stara šuma bukve i jele zaštićena je 1966. godine kao posebni rezervat šumske vegetacije na površini od 8 hektara. Preporučujemo ipak uzeti vodiča zbog guste šumske vegetacije koja povremeno otežava kretanje.

Arboretum u selu Lisičine

Jedna od prirodnih atrakcija koju vrijedi posjetiti jest i Arboretum Lisičine u selu Lisičine. Bogat je raznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaće vrste u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Nadahnite se posebnim bojama cvijeća i hladovine ovog jedinstvenog arboretuma.

Tu je i Crni vrh, najviši vrh zapadnog Papuka, 865 m/nv. Nalazi se na središnjem dijelu dugačke kose koja se od Vranog kamena proteže prema Voćinu. Vrh je kamenit, posve drukčiji od drugih vrhova u Slavoniji. Ljubitelji planinarenja uživat će u jednoj od najljepših dionica slavonskog planinarskog puta.

Papuk | Autor : Ivica Galović/Pixsell Foto: Ivica Galović/Pixsell

U prekrasnom Parku prirode Papuk odnedavno možete i kampirati. Ekokamp Duboka prostire se na površini od 2,3 hektara, a sa solarnim kolektorima, biološkim pročistačem i otokom za sortiranje otpada, prvi je ekokamp u kontinentalnoj Hrvatskoj. Uz 11 uređenih parcela za kampere i kamp-prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu, tu je i prostrana livada za šatore s još dvadesetak mjesta pa u kampu ukupno može boraviti stotinjak kampista.

Drveni stolovi, klupice, prostor za druženje uz roštilj, sjenica, netaknuta priroda, žubor potočića Dubočanke – ukratko odmor za poželjeti. Kamp Duboka nalazi se na području općine Velika i idealna je polazišna točka za istraživanje Papuka. Šetnja, planinarenje, vožnja biciklom, trčanje, odaberite omiljenu aktivnost i upustite se u avanturu papučkim šumama.

Zlatni lug Slavonski puti Cesta ruža i vina vodi od Požege do Pleternice Kanjoni Pljuskare PLANINARSKE STAZE, IZVORI PITKE VODE, KAMENOLOMI... Skriveni kutak bogat fosiliziranim ostacima Diljsko oko i čarobna šuma Pljuskara Neotkriveni slavonski raj Diljsko oko i čarobna šuma Pljuskara zovu izletnike
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.