Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski puti

Cesta ruža i vina vodi od Požege do Pleternice

Zlatni lug
Zlatni lug
24.08.2018.
u 12:00

Na vinskoj cesti Požega – Pleternica, poznatoj pod romantičnim nazivom Cesta ruža i vina, uzgaja se trsje iz čijih plodova teku božanstvene kapi

Plodna Zlatna dolina ili Vallis Aurea, kako su je nazvali stari Rimljani, poznata je i po dugoj vinskoj tradiciji koja se brižno njeguje na tri vinske ceste ujedinjene imenom Slavonski puti. Na vinskoj cesti Požega – Pleternica, poznatoj pod romantičnim nazivom Cesta ruža i vina, uzgaja se trsje iz čijih plodova teku božanstvene kapi. Osamsto godina dugom tradicijom ponosi se vinogorje Kutjevo, vinska prijestolnica Hrvatske, čijim zavodljivim okusima nisu mogli odoljeti ni carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, kada su se u najstarijem hrvatskom vinskom podrumu prepustili strastvenom zagrljaju.

Pakračko vinogorje, osim kapljica najkvalitetnijih domaćih vina, nudi raznolike sadržaje i za ljubitelje aktivnog odmora. Uz raskošnu hranu i vino, upravo je aktivni turizam među glavnim adutima slavonskog kraja. Suncem okupane doline i pitoreskne gore toga kraja ispresijeca 293 km državnih i 886 km županijskih biciklističkih ruta za koje su izrađeni gpx zapisi svake staze, a sve informacije vezane uz ponudu na dva kotača možete pronaći na podstranici www.tzzps.hr/bike, gdje se nalaze gotovi paket-aranžmani koje na području provodi agencija specijalizirana za cikloturizam.

O ozbiljnosti i trudu kojim marljiva lokalna zajednica pristupa tom projektu svjedoče i stručno osmišljene interaktivne karte biciklističkih i planinarskih staza, dostupne na internetskoj stranici Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, kao i na mobilnoj aplikaciji Panonia Tour. Požeško-slavonski kraj od ove je godine bogatiji i za čak dva nova kamp-odmorišta, namijenjena svima koji traže utočište u netaknutoj prirodi. Kamp Duboka u Parku prirode Papuk odlično je povezan s glavnim planinarskim i biciklističkim stazama, a kamp Zlatni lug, blizu Požege, nalazi se pored seoskog imanja na kojemu možete pecati, zaigrati mali nogomet, okušati se u streličarstvu te obići imanje s domaćim životinjama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije