Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neotkriveni slavonski raj

Diljsko oko i čarobna šuma Pljuskara zovu izletnike

Diljsko oko i čarobna šuma Pljuskara
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
17.08.2018.
u 12:00

Posebnu čar umjetnom jezeru daje spoj plavetnila vode i zelenila šume, a jedinstveni prisavski pašnjak utočište je autohtonim životinjama

Jezera Petnja i Ljeskove vode, kanjon Pljuskara i pašnjak Gajna neke su od glavnih prirodnih znamenitosti kojima se ponosi Brodsko-posavska županija. Primarni ekološki sustavi su šume i močvare, obrađena područja (travnjaci, oranice, voćnjaci i vinogradi), umjetni vodeni sustavi (akumulacijska jezera, ribnjaci) i šume. Oko 30 posto županije prekriveno je šumom, pri čemu je bukova i grabova šuma u planinskim dijelovima, a hrastova pomiješana s jasenovom, brijestovom i lipovom u nizinama. Vode i močvare su važni ekološki sustavi, visoke vrijednosti glede biološke i krajobrazne raznolikosti, a uz rijeku Savu ima nekoliko zaštićenih područja – Jelas polje i Bara Dvorina te dio Lonjskog polja na istoku.

Umjetno jezero Petnja smješteno je na južnoj strani Dilj-gore, 3,5 km sjeveroistočno od Sibinja, odnosno 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Nastalo je izgradnjom vodne brane 1968., izvrsno se integriralo u okoliš i danas predstavlja sastavni dio ekosustava Dilj gore. Vodu daje 15-ak diljskih izvora, a osnovni je potok Petnja. Jezero oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, stazama za šetnju, mogućnostima za ribolov, veslanje i druge sportove na vodi te čistim zrakom. Privlačno je zaljubljenicima u prirodu, a zbog dubine od osam metara i bogatog ribljeg fonda i ribičima. Posebnu čar jezeru daje stapanje plavetnila vode sa zelenilom i šarenilom šuma, što mu je donijelo naziv Diljsko oko.

Trag milijuna godina

Sjeverno od ovog zaštićenog lokaliteta, a nedaleko od izvora potoka Petnje (Vidovo brdo), nalazi se nekoliko manjih špilja, među kojima najzanimljiviji erozivni oblik čini lijepi šumski kanjon Pljuskara koji, uz špilju, obuhvaća i tri slapa na potoku. Ovaj neotkriveni raj oblikovao je istoimeni potok s tri slapa, a najinteresantnija atrakcija je mala špilja čiji je strop prekriven fosilima iz razdoblja kada je cijelo ovo područje bilo pod Panonskim morem. U blizini špilje i lijepi je planinarski dom. Najveći dio puta do područja starog nekoliko milijuna godina može se prevaliti autom, no jedan dio valja prijeći i pješice. Ipak, već sam pogled na fascinantni, dvadesetak metara duboki kanjon s potokom koji se ulijeva u Petnju dovoljan je da sve misli o umoru padnu u drugi plan.

U Pljuskari sam se sklonio od gužve i stresa i pronašao mir. Ovdje je sve čarobno, nikada ne znam što ću novo pronaći. Ali svaki put kad nešto otkrijem, pojave se asocijacije. Treba samo upotrijebiti maštu, kaže Ivica Klem
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– Pljuskara je za mene čarobna šuma koju sam tražio cijeli život, mjesto iz znanstvene fantastike. Ondje sam se sklonio od gužve i stresa i pronašao svoj mir. Nikada ne znam što ću novo pronaći na Pljuskari, ali svaki put kad nešto otkrijem, pojave se asocijacije. Treba samo upotrijebiti maštu i ući u priču. A kada jednom uđete u priču, više ne osjećate umor, nego želite vidjeti sve više i više – kaže planinar i zaljubljenik u prirodu Ivica Klem, koji već 17 godina gotovo svakodnevno pohodi i skrbi o tom važnom geološko-paleontološkom šumskom lokalitetu u srcu Slavonije.

Spas od izumiranja

Jedinstveni prisavski poplavni pašnjak Gajna svojevrsno je čudo prirode koje u doba visokog vodostaja Save pruža utočište brojnim autohtonim vrstama poput podolskog goveda, ovce cigaje, crne slavonske svinje i posavskog konja. Ovaj zaštićeni krajolik smješten je istočno od Slavonskog Broda, kod sela Oprisavci. Na njemu se nalazi više aluvijalnih depresija u kojima se zbog proljetno-jesenskih poplava zadržava voda. Time se obnavlja vodeni biljni i životinjski svijet bara, što tehnički pospješuje postojanje lateralnog kanala koji Gajnu presijeca u zapadnom dijelu te vodu skupljenu na Dilj gori odvodi u Savu, odnosno u bare Gajne. Gajna predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj gdje je čovjek, uz “koristan” učinak zdrave vode za napajanje stoke na pašnjaku, omogućio razvoj biljnog i životinjskog svijeta. Na površini od 500 hektara obitava trećina populacije zaštićenih podolskih goveda (oko 150 grla), koje je od izumiranja spasilo Brodsko ekološko društvo. Zahvaljujući prirodnoj, neisforsiranoj i zdravoj prehrani te cjelogodišnjem boravku na otvorenom, meso podolca izvrsne je kakvoće i moglo bi biti adut domaće turističke ponude.

Gajna je tipičan slavonski prisavski pašnjak na kojem u prirodnom okruženju slobodno žive primjerci starih hrvatskih autohtonih pasmina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– U našu je zadrugu udruženo 17 proizvođača kojima smo osigurali svu mehanizaciju i infrastrukturu za ostanak na pašnjaku. Želimo da uzgoj podolskog goveda postane isplativa gospodarska djelatnost lokalnom stanovništvu – kaže Šimo Beneš, predsjednik Brodskog ekološkog društva i upravitelj Pašnjačke zadruge braniteljske zadruge Eko-Gajna.

Na Gajni živi i desetak posavskih konja, a od nedavno njezini su redovni stanovnici i slavonske svinje. One se za vrijeme poplava povlače na desetak uzdignutih dijelova terena koji u takvo vrijeme postaju otoci. Na jednom od tih uzdignuća uređena je i kuća u tradicionalnoj arhitekturi s poučnim sadržajima.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Ljeskove vode, udaljene od Slavonskog Broda dvadesetak kilometara, smještene su u općini Bukovlje, sjeverno od naselja Korduševci. Omeđuju ih tri brda, a u samoj udolini spajaju se dva potoka. U području Ljeskovih voda nalazi se osam izvora, a voda koja iz njih izvire čista je i bistra, u blizini nema nikakvih zagađivača. Umjetno jezero, s branom visokom 10 metara, okruženo je gustom šumom. Osim za kupanje, jezero se tijekom godine koristi i za ribolov, dok su travnati tereni uz jezero idealno mjesto za sportske aktivnosti. U blizini jezera nalazi se i najviši vrh Dilj gore zvan Čardak, a obližnje šume bogate su raznovrsnom divljači.

Komentara 2

MV
Mijat vrdoljak
14:41 17.08.2018.

Čardak nije najviši vrh Dilj Gora imaju najmanje dva imenovana i jedan bezimeni koji su višlji

MA
markomateracisvršimtipofaci
21:17 22.08.2018.

Bio sam jednom s drustvom na Pljuskari, hodnja sa Petnje do tamo. Od svega me se najvise dojmilo ono napusteno groblje... Kao iz horor filma... Jedva smo se popeli do gore.. Iz planinarskog doma smo popili vino, al smo ostavili piva. Jako lijepa priroda tamo. Predivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije