Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Skriveni kutak bogat fosiliziranim ostacima

Kanjoni Pljuskare važan su geološko-paleontološki lokalitet na Dilj gori.
17. kolovoza 2018. u 12:05 0 komentara 248 prikaza
Kanjoni Pljuskare
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Posjetitelji Pljuskare iznenade se kada usred plodne slavonske ravnice odjednom nabasaju na stijenje na kojem ima fosiliziranih ostataka životinja. Ovaj skriveni kutak prirode bogat je fosiliziranim ostacima školjkaša i ježinaca iz Panonskog mora, a u nekim se špiljama na jednom četvornom metru svoda mogu pronaći deseci okamina. Kanjoni Pljuskare važan su geološko-paleontološki lokalitet na Dilj gori. Područje Pljuskare predstavljaju tri kanjona nastala erozijskim djelovanjem potoka koji su otvorili slojeve stijena nastalih i taloženih u pradavnom Panonskom moru. Na ovoj lokaciji nekada se nalazio i kamenolom s kojeg se uzimao kamen za izgradnju đakovačke katedrale te mnogih zidanih zdanja u Slavonskom Brodu i okolici.

Ostaci drevnih prašuma, na čijim su proplancima nekada plesale vile i zbivala se kojekakva čudesa, još uvijek su na dohvat ruke. No, za njih, osim šumara, u današnje vrijeme tek malo tko zna. Svoje tajne krije i planina Psunj na čijem se jugozapadnom dijelu, nedaleko od Okučana, nalazi rezervat prirode.

800 metara - na toj nadmorskoj visini nalazi se rezervat prirode Muški bunar. Na kraju planinarske staze poseban je izvor pitke vode, po kojemu je šuma i dobila ime.

Pašnjak Gajna posjetiteljima svjedoči o prošlosti i životu seljaka u Slavoniji
U zaštićenom krajoliku Gajni prije nekoliko je godina izgrađen informativno-edukacijski centar Stan na Gajni. Uz rekonstrukciju i dogradnju tradicijske šokačke drvene kuće sa solarnim kolektorima i prostorijom prikladnom za edukativne radionice namijenjene djeci, biolozima, ribičima i rekreativcima, na pašnjaku je niknula i tzv. poučna staza s deset infopanoa. Gajna je tako napokon otvorena za turiste, no oni koji je žele vidjeti moraju se prethodno najaviti i poštovati stroga pravila ponašanja zbog specifičnog režima aktivnosti.

Kanjoni Pljuskare | Autor : Ivica Galović/PIXSELL Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Šetačima obroncima Dilj-gore preporučuje se zaustavljanje kod Planinarskog doma “Đuro Pilar” u Popovićevoj šumici, izletištu brodskih planinara te kod ljetnikovca obitelji Brlić u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić napisala svoje najljepše pripovijetke za djecu.

Diljsko oko i čarobna šuma Pljuskara Neotkriveni slavonski raj Diljsko oko i čarobna šuma Pljuskara zovu izletnike SLAVONSKA ATENA Priča baruna Trenka još uvijek čeka svog režisera OKUSI ZLATNE SLAVONIJE Slavonski lonac kao muzej i svjedočanstvo povijesti
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.