Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANINARSKE STAZE, IZVORI PITKE VODE, KAMENOLOMI...

Skriveni kutak bogat fosiliziranim ostacima

Kanjoni Pljuskare
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
17.08.2018.
u 12:05

Kanjoni Pljuskare važan su geološko-paleontološki lokalitet na Dilj gori.

Posjetitelji Pljuskare iznenade se kada usred plodne slavonske ravnice odjednom nabasaju na stijenje na kojem ima fosiliziranih ostataka životinja. Ovaj skriveni kutak prirode bogat je fosiliziranim ostacima školjkaša i ježinaca iz Panonskog mora, a u nekim se špiljama na jednom četvornom metru svoda mogu pronaći deseci okamina. Kanjoni Pljuskare važan su geološko-paleontološki lokalitet na Dilj gori. Područje Pljuskare predstavljaju tri kanjona nastala erozijskim djelovanjem potoka koji su otvorili slojeve stijena nastalih i taloženih u pradavnom Panonskom moru. Na ovoj lokaciji nekada se nalazio i kamenolom s kojeg se uzimao kamen za izgradnju đakovačke katedrale te mnogih zidanih zdanja u Slavonskom Brodu i okolici.

Ostaci drevnih prašuma, na čijim su proplancima nekada plesale vile i zbivala se kojekakva čudesa, još uvijek su na dohvat ruke. No, za njih, osim šumara, u današnje vrijeme tek malo tko zna. Svoje tajne krije i planina Psunj na čijem se jugozapadnom dijelu, nedaleko od Okučana, nalazi rezervat prirode.

800 metara - na toj nadmorskoj visini nalazi se rezervat prirode Muški bunar. Na kraju planinarske staze poseban je izvor pitke vode, po kojemu je šuma i dobila ime.

Pašnjak Gajna posjetiteljima svjedoči o prošlosti i životu seljaka u Slavoniji
U zaštićenom krajoliku Gajni prije nekoliko je godina izgrađen informativno-edukacijski centar Stan na Gajni. Uz rekonstrukciju i dogradnju tradicijske šokačke drvene kuće sa solarnim kolektorima i prostorijom prikladnom za edukativne radionice namijenjene djeci, biolozima, ribičima i rekreativcima, na pašnjaku je niknula i tzv. poučna staza s deset infopanoa. Gajna je tako napokon otvorena za turiste, no oni koji je žele vidjeti moraju se prethodno najaviti i poštovati stroga pravila ponašanja zbog specifičnog režima aktivnosti.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Šetačima obroncima Dilj-gore preporučuje se zaustavljanje kod Planinarskog doma “Đuro Pilar” u Popovićevoj šumici, izletištu brodskih planinara te kod ljetnikovca obitelji Brlić u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić napisala svoje najljepše pripovijetke za djecu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije