Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković  izjavio je u utorak da intencija novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ni u kom smislu nije privatizacija na pomorskom dobru ili onemogućavanje građana da ga koriste te da nema govora o tome da bi taj zakon omogućio bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru.

"Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama moramo usvojiti do kraja godine iz nekoliko razloga", rekao je Butković, navevši da je on uvjet za povlačenje novca iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a predviđena je i reforma pomorstva, čija je jedna od mjera i donošenje toga zakona.

Nastavio je da je taj zakon u pripremi 20 godina, da su zadnje izmjene iz 2003. te da se posljednjih 15-ak godina radi na pripremi i usvajanju tog važnog zakona.

Butković je istaknuo i da prijedlog tog zakona još nije u javnom savjetovanju, nego da je riječ o nacrtu radne skupine koju čine stručnjaci iz pomorstva, koji se bave pomorskim pravom i pomorskim dobrom, potom predstavnici ministarstva i Državnog odvjetništa.

Butković je kazao da je u radnom dijelu, pred izlazak u javno savjetovanje, zakon izašao u javnost te da je "došlo do krivih interpretacija određenih ljudi, koji zadnjih nekoliko dana zloupotrebljavaju nacrt toga zakona da će doći do možebitne naplate plaža, ograđivanja plaža, privatizacije, a o tome nema govora".

Po njegovim riječima, intencija toga zakona ni u kom smislu nije da dođe do privatizacije na pomorskom dobru, ograđivanja i onemogućavanja građana da koriste pomorsko dobro te da to "nitko normalan ne bi napravio".

"Čak suprotno, mi ćemo po ovom zakonu dati veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da one, kada govorimo o plažama, na svom području, kroz plan upravljanja pomorskim dobrom, odrede namjenu plaža", rekao je i dodao da su jedinice lokalne samouprave po važećem zakonu bile načelno uključene u ono što se događa na pomorskom dobru, odnosno na plažama.

Po riječima ministra, prema novom prijedlogu zakona, lokalne jedinice će imati aktivnu ulogu, a ići će se i u postrožavanje odnosno veće kažnjavanje onih koji se ne budu pridržavali propisa na pomorskom dobru.

"Nema govora o tome da će ovaj zakon omogućiti bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru", naglasio je, rekavši da treba pričekati da prijedlog izađe na javno savjetovanje.

Pozvao je sve - gradove, općine, županije, sve zainteresirane, da se uključe svojim primjedbama, nakon čega će se na razini ministarstva, uključujući radnu skupinu i Državno odvjetništvo, naći najbolje rješenje te s takvim zakonom ići prema Vladi i Hrvatskom saboru.

Sredinom kolovoza iz udruge Pokret otoka ustvrdili su da se prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje pa čak i potencijalnu naplatu ulaska na plaže, te su poslali otvoreno pismo Vladi.

lzaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom Olegom Butkovićem u utorak je na Golom otoku i otočiću Sv. Grgur, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, položilo vijence na spomen ploče podignute u čast žrtvama komunističkog režima koje su stradale na tim otocima.

>> VIDEO Snimljen dramatičan trenutak potonuća jahte duge gotovo 40 metara: More ju je samo progutalo