Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Britanci su sve glasniji – želimo Brexit za Brexit

Izlazimo iz EU. Vlada se ne može okrenuti i reći narodu: 'Ne, pogriješili ste', odgovara premijerka May svima koji žele novi referendum
05. lipnja 2018. u 19:24 12 komentara 2018 prikaza
Anti-brexit prosvjedi
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Krajem lipnja u Velikoj Britaniji obilježava se dvije godine od prekretničkog referenduma o izlasku iz Europske unije. Iako je dio građana još uvijek zadovoljan njegovim ishodom, sve se češće čuju zahtjevi za radikalnu promjenu kursa. Brexit će se službeno dogoditi 29. ožujka sljedeće godine.

Theresa May Odbila podržati reformu May odbija mijenjati zakon o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

Problemi u proizvodnji

Dio britanske političke elite još se ne može pomiriti s Brexitom. Da je tomu tako, potvrđuje i prošlogodišnji apel bivšeg šefa tamošnjih liberala Nicka Clegga da bi se trebao provesti još jedan referendum zato što su prekretnica bili glasovi – starih ljudi.

Tamošnji politički komentator Peter Kellner smatra da se posebno laburistički glasači predomišljaju, a uz to slaže se s Cleggom.

Pressedan U Velikoj Britaniji osuđena majka zbog dogovorenog braka svoje kćeri

– Otvoreno govoreći, stariji koji su većinom glasali za izlazak umiru, a mlađi, kojih sve više ima pravo glasa, većinom su za ostanak – smatra on.

Premijerka Theresa May unatoč pritiscima rekla je u veljači da neće biti drugog referenduma.

– Izlazimo iz EU. Narod u Ujedinjenom Kraljevstvu čvrsto vjeruje da se, ako nešto odluči, vlada ne može okrenuti i reći mu: 'Ne, pogriješili ste' – objasnila je May.

Brexit BRITANCI U STRAHU Strah od Brexita: Broj zahtjeva za državljanstvo ove države porastao je čak 361%

S druge strane, i britanski su menadžeri počeli sve glasnije govoriti o negativnostima Brexita. Prije svega smeta im dodatna birokracija koja će nastati zbog popunjavanja carinskih deklaracija jednom kad Britanija izađe iz Unije. Isto tako, repromaterijal predstavlja više od 50 posto kako uvoza tako i izvoza zemlje u Uniju i iz nje. Britanski mediji već nagađaju da će to ozbiljno otežati proizvodnju u zemlji.

Anti-brexit prosvjedi
1 / 5

‘Zadržite EU regulaciju robe’

No, bude li britanska premijerka i ostala čvrsta u svojem stavu, pitanja o završnom dogovoru o načinu izlaska te zemlje iz Unije ostaju otvorena. Nedavno je tako britanski think tank Otvorena Europa predložio da ta zemlja zadrži europsku regulaciju robe u zamjenu za održanje pristupa jedinstvenom tržištu.

- Nema snažnog poslovnog razloga za trenutačno odbacivanje europskog regulatornog režima', piše u zaključcima tog instituta.

Brexit Adriana Prlić Biti otvoren znači ne docirati, etiketirati i fašizirati protivnika

Regulacija sektora usluga ostala bi pak u domeni britanske vlade.

I dok tamošnja vlada mora uzimati u obzir interese aktera da bi zemlju pod što boljim uvjetima izvela iz Unije, najprije se mora pozabaviti partnerom konzervativaca u vladi, unionističkom strankom iz Sjeverne Irske DUP, i to da bi uopće opstala jer ta stranka ima ključnih deset mjesta u parlamentu. 'Ako nas ne bude tretirala kao ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, izaći ćemo iz vlade', već su najavili. Ta stranka ne želi vidjeti nikakve carinske zapreke između Sjeverne Irske i ostatka Kraljevstva. Kako će May pomiriti taj zahtjev s onim da 'irska granica' ostane 'mekana', bit će najveće pitanje cijelog procesa. Na ta pitanja odgovor traži i vlada Republike Irske, i to do sastanka Europskog vijeća krajem mjeseca. Koliko problema!

Osinjak Brexita otvara četiri žarišta

1. Biznismeni

Smetaju im nove birokratske prepreke u poslovanju uključujući popunjavanje carinskih deklaracija

2. Think tank Otvorena Europa Predlaže da zemlja zadrži europsku regulaciju robe kako bi za nju ostao otvoren pristup velikom jedinstvenom tržištu EU. Odbacila bi regulaciju za usluge

3. Sjeverna Irska

Stranka DUP ne želi da Sjeverna Irska dobije bilo kakav status drukčiji od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva pa prijeti izlaskom iz vlade

4. Škotska Najviše su situacijom razočarani Škoti, koji zbog Brexita najavljuju i mogući novi referendum o neovisnosti tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva

Josip Juratović Pet godina članstva u EU Hrvatsku je učinilo boljim društvom

 

 

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • domxerex:

    Poslije jeb.... nema više kajanja! Malo bi izašli malo ne bi. Još da i preuzmemo njihove migrante.

  • vorda400:

    A gdje ste bili na referendumu??? "mladi" su visili po birtijama ili pred TV-om a starci i ovak nemaju što raditi otišli su na birališta i glasali kako se oni sjećaju da dok nisu bili u EU je kao bilo ... prikaži još! bolje a sad kad im stisnu carine biti će veselo nije EU rješenje svih problema ali kad naši lihvari prodaju nešto za 100eura a ista stvar npr preko granice košta 50eura ili još bolje ako je naručiš online još ti je donesu doma besplatno a najdraže mi je što su maknuli bandu sa carine na granicama samo je to vrijedilo ulaska u EU

  • centirion:

    Koga briga!