Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbila podržati reformu

May odbija mijenjati zakon o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.05.2018.
u 17:52

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska premijerka Theresa May u sporu je s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke jer je odbila podržati reformu iznimno strogih zakona o pobačaju u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Irska na referendumu odlučila ukinuti svoju zabranu. 

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o pobačaju sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasovanja predviđale ankete. 

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. 

Penny Mourdant, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda oko legalizacije pobačaja treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice. 

"Povijesni i velik dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Moudraunt. "Ta nada treba biti ispunjena", dodala je. 

Glasnogovornica britanske premijerke je danas naglasila kako promjenu pravila može provesti samo vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od siječnja prošle godine nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke (DUP).

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može direktno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj koja ima jedne od najstrožih zakona o pobačaju u Europi koji ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa kao razloge za taj čin. 

Komentara 37

Avatar 123456
123456
18:26 27.05.2018.

Na tragu ovih liberalnih postignuća ja mislim kak bi trebalo ići i dalje. Nije mi jasno zakaj su te žene koje se bore za "svoje pravo" da zakolju svoje dijete dok je još u njima i ne može se braniti stale samo na tome, a nisu tražile "svoje pravo" da dijete koje su začele svojom pomamom kad su umjesto mozgom "razmišljale" međunožjem, imaju pravo zaklati od trenutka začeća, pa do barem njegove 10-te godine. Naime do te 10-te godine većina tih "majki" je još uvijek jača od svoje djece i mogle bi to pravo iskoristiti i lijepo ga zaklati i svi zadovoljni i "majka" i sve liberalne i LGBT udruge i soroš i novinari i urednici koji tak srčano zagovaraju pravo na klanje djece. I to pravo bi trebalo ubaciti u Istanbulsku konvenciju, a anemičnog dezertera zadužiti ispred Vijeća Europe da ga svojim metodama koje je demonstriral u RH ugradi u sve Ustave država EU i šire. Kaj velite na tu ideju? Bože pomozi!!!

DU
Deleted user
19:46 27.05.2018.

To je u osnovi pravo na saniranje nečije pogreške. A cijena pogreške je život djeteta... Jasno je kad pitaš masu mladih ljudi vođenih trendom sexa koji su pogriješili na tom koraku da će htjeti mogućnost saniranja problema.. Jako sebično odod ljudi... I jako je glupo je uopće dati mogućnost da o tome odlučuju.. pravo izbora je da se ne sjećaš ako nisi spreman imati dijete.. isto da ne kradeš ako nisi spreman ići u zatvor...

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
18:53 27.05.2018.

U Hini sad misle da je Irska prestala biti katolička... Kompleksi i projekcije su gadna stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije