Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijarda kuna

Braniteljski fond: Nikad manja vrijednost udjela i dividende

Josip Glavaš
Arhiva VL
28.05.2012.
u 20:15

44 milijuna – Branitelji će u prosjeku dobiti 203 kune dividende za desetak udjela

Fond hrvatskih branitelja počeo je isplaćivati dividende za prošlu godinu, što će vlasnicima udjela u fondu donijeti oko 44 milijuna kuna!

Josip Glavaš, prvi čovjek Erste Investa, društva zaduženog za upravljanje braniteljskim fondom, kaže da će branitelji u prosjeku dobiti 203 kune dividende za desetak udjela, koliko im je, ovisno o statusu i pravima iz braniteljskog zakona, država dala 2005. godine.

Crna simbolika

Isplata ovogodišnje dividende, najniže otkako Fond postoji, poklopila se s velikim padom vrijednosti dionica na domaćem tržištu, a pogotovo T-HT-a, čije dionice predstavljaju 90 posto imovine braniteljskog fonda. Danas se T-HT-om trgovalo po 200 kuna po dionici, a vrijednost jednog braniteljskog udjela spustila se na 553 kune. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi opet su se strmoglavile kao i 2009. uz mali promet i veliku neizvjesnost. Današnji je dan bio najgori u posljednje tri godine, sve su dionice bile u crvenom osim dionice Pounja koja je skočila za četvrtinu. Ima u tome i puno simbolike i crnog humora jer se dionicom Pounja trguje u bescjenje, samo 50 do 64 lipe po dionici.

Usko vezani uz T-HT i vrijednost njegove dionice, braniteljski su udjeli svoj maksimum imali na početku 2011., kada je jedan udjel vrijedio 860 kuna jer je cijena T-HT-a bila veća od tristo kuna. Danas ga mogu prodati tek za 553 kune, s tim što nitko ne može sa sigurnošću reći hoće li se pad tu i zaustaviti.

– Svi se nadamo da će se tržište stabilizirati u drugom dijelu godine – kaže Glavaš.

Inače, dosad je oko 60% branitelja prodalo dobivene udjele braniteljskom fondu, ali bez obzira na stalan trend rasprodaje, braniteljski fond i dalje raspolaže imovinom vrijednom 1,2 milijarde kuna, što ga svrstava među tri najveća investicijska fonda u državi. Pojedine je branitelje razočarala i činjenica što je vrijednost udjela u Fondu od prošlog tjedna smanjena za 40-ak kuna, neovisno o vrijednosti dionica, što tumače kao namjerno rušenje cijene da bi se umanjila dividenda. Glavaš objašnjava da se cijena udjela smanjila za 40 kuna zbog toga što je Fond prošli tjedan isplatio propisani iznos dividende u fond za stipendije braniteljske djece.

– To se događa svake godine jer se dividenda za stipendije isplaćuje iz imovine braniteljskog fona, čime se automatski smanjuje vrijednost udjela – kaže Glavaš.

 Čekaju nove darove

Inače, država je dosad braniteljima prepustila po 7 posto udjela u Ini i T-HT-u, Fond je 2008. godine prodao dionice Ine MOL-u, a egzistenciju vezao uz T-HT, dok se država ne odluči na nove darove. Prema zakonima iz 1996. godine, branitelji bi trebali dobiti još po 7 posto udjela u HEP-u, HŽ-u, Hrvatskim cestama, šumama, željeznici, Pošti i HRT-u kad se te tvrtke budu privatizirale. Iz vladajuće koalicije nema informacija da će se nešto u vezi s time mijenjati.

S ove liste prvi bi na red za privatizaciju mogao doći HEP, ali ne postoje konkretni planovi.

Komentara 18

Avatar wratnik
wratnik
16:32 29.05.2012.

Ovakvi fondovi trebaju pametne i neutralne upravljace, a ne neke partijske komesare koji samo gledaju koliki je njihv dep..

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
09:59 31.05.2012.

NEMA NOVCA Nestao Jeeeeeeeeeeeeeee

KO
komentant
20:44 28.05.2012.

Ako mi može netko odgovoriti koliko može dobiti vrijednosti branitelj invalid sa priznatih 20% invalidnosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije