Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet zagrebu

Brammertz i J. Kosor o Haaškom sudu iza zatvorenih vrata

brammertz (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
04.05.2011.
u 20:04

Prije dolaska u Vladu Brammertz se sastao sa svojim kolegom, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u srijedu poslije podne u Zagrebu se sastao s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom pravosuđa, Draženom Bošnjakovićem. Nakon sastanka koji se odvijao iza zatvorenih vrata Vlada je dala priopćenje u kojemu se navodi da je razgovor bio vrlo otvoren, te da se analizirala dosadašnja suradnja Hrvatske s Međunarodnim kazenim sudom.

 - Predsjednica Vlade je rekla da će se suradnja nastaviti sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu - navodi se u priopćenju i dodaje da je premijerka Kosor glavnom haškom tužitelju ponovila kako je odlukom Vlade zatraženo stjecanje statusa prijatelja suda.

Prije dolaska u Vladu Brammertz se sastao sa svojim kolegom, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Njih dvojica imali su radni ručak tijekom kojega se razgovaralo o njihovoj suradnji. Unatoč činjenici da je protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka donesena nepravomoćna presuda, te da su Gotovina i Markač osuđeni unatoč tome što Hrvatska nije uspjela pronaći sve topničke dnevnike koje je tražilo haaško tužiteljstvo, suradnja s Haagom i dalje je jako važna.

Naime, o pozitivnoj ocjeni te suradnje ovisi dovršetak pregovora s EU i sama dinamika ulaska Hrvatske u društvo država članica EU. Iz priopćenja, kao ni iz neformalnih razgovora nije se moglo doznati je li na sastanku s Brammertzom bilo govora o reakcijama na presudu generalima Gotovini, Markaču i Čermaku, te je li haaški tužitelj i u neposrednom kontaktu zamjerio negativne reakcije vodećih hrvatskih političara na presudu. Činjenica da je premijerka Kosor rekla Brammertzu da je Hrvatska zatražila status prijatelja suda u žalbenom postupku kako bi rušila tezu o udruženom zločinačkom pothvatu ukazuje na to da je vjerojatno bilo riječi i u tome pravcu.

>>Prosvjednici: Neka Brammertz na odlasku povede i sve izdajnike!

Ključne riječi

Komentara 143

00
0001
21:04 04.05.2011.

Za naše generale treba se napraviti sve što je u našim mogućnostima da se oslobode, to je nepobitno. Ali straši me to što jedino Vlada poduzima konkretne mjere, dok je drugima očito ove presuda OK.

PA
paulineja
22:22 04.05.2011.

A tko bi nama ugodio?

PI
pistaljka
20:39 04.05.2011.

Drugim riječima, Kosorka želi uvjeriti ovog britanskog glasnogovornika i haaškog j******, hrvatska politička PROSTITUCIJA se nastavlja bez ikakvih izmjena - sve po starom: s vama haaški krvnici i protiv Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije