Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed mljekara

Blokirat će promet dok Jakovina ili Milanović ne kažu žele li mlijeko

mljekari,traktori,izuvanje cipela,cipele, (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
26.02.2012.
u 10:32

"Nakon sastanka odlučit ćemo hoćemo li nastaviti s proizvodnjom ili svi idemo na Zavod za zapošljavanje"

Trinaestog dana mljekarskih prosvjeda mljekari su, osim u Zagrebu, traktorima blokirali promet na više točaka od Istre, preko Karlovca, do Posavine i Podravine. Ne odustaju dok ne omekšaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu ili premijera Zorana Milanovića.

 Na farmu ili na burzu
– Očekujemo da nas sutra pozovu na razgovor i da nam jasno kažu jesmo li im potrebni kao proizvođači ili ne. O tome će ovisiti naše daljnje aktivnosti pa ćemo nakon sastanka odlučiti hoćemo li nastaviti s proizvodnjom ili svi idemo na zavod za zapošljavanje – rekao je Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda koja blokira promet na državnoj cesti kod Ferovca.

Dodao je da će se mlijeko do sastanka s premijerom ili ministrom uredno isporučivati prerađivačima.      

Istra - Blokirana cesta kod Boljunskog polja, prolaz samo interventnim vozilima

S tridesetak traktora kod Boljunskog polja, na cesti od Labina prema tunelu Učka, istarski proizvođači mlijeka iz udruge Mlikarica i danas su, peti dan zaredom, u prosvjedu zbog preniske otkupne cijene mlijeka. Za razliku od prvih dana prosvjeda kada su traktorima zauzeli jednu kolničku traku dopuštajući da se promet naizmjenično odvija drugom, u subotu su istarski mljekari na dva sata potpuno blokirali cestu kod Boljunskog polja gdje im je prosvjedni punkt, a isto će učiniti i danas.

- Od 12 do 14 sati, a možda i na duže vrijeme, ovisno o dogovoru s Kriznim stožerom, blokiramo ovu prometnicu - kazao je Silvano Orbanić, predsjednik istarske udruge proizvođača mlijeka Mlikarica.

Policija je obavijestila da od 12 do 14 sati zbog prosvjeda mljekara na cesti D 500 u Boljunskom polju teretna vozila mogu prometovati obilazno cestom tunel Učka - Pazin - Kršan, a osobna vozila lokalnom cestom kroz Boljunski katun i Kirćiju. Interventnim vozilima javni službi prosvjednici će omogućiti prolaz zapriječenim pravcem.

U bjelovarskoj županiji promet blokiran na sedam od deset prosvjednih punktova

Trinaestog dana mljekarskih prosvjeda na području bjelovarske županije promet je blokiran na sedam od deset prosvjednih punktova. Traktorima su prepriječene prometnice u Bjelovaru kod Sirele, u Daruvaru, Grubišnom Polju, Velikom Grđevcu, Rovišću, Severinu i Bereku. Policija vozila preusmjerava obilaznim pravcima zbog čega se promet na tim dijelovima odvija sporije i otežano.

Nešto teže nego drugdje je na pravcu Bjelovar - Vrbovec na kojem se zbog dvostruke blokade u Rovišću i Svetom Ivanu Žabnom promet odvija obilaznim pravcem Gudovac - Farkaševac - Haganj. Na punktu u Garešnici promet se odvija samo jednim kolničkim trakom, dok su u Štefanju i Letićanima na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici traktori parkirani pokraj kolnika i ne ometaju promet.

Seljaci na cestama zbog sprege Vlade i krupnog kapitala?

Seljaci Virovitičko-podravske županije danas su na dva prosvjednička punkta, u Suhopolju, na državnoj cesti D2, te Terezinom Polju, na državnoj cesti D5 blizu međudržavnog graničnog prijelaza s Republikom Mađarskom, mirnim prosvjedima i usporavanjem prometa svojim traktorima, dali punu potporu zahtjevima mljekara županije koji će, ostane li stara cijena mlijeka, ove godine izgubiti više od 20 milijuna kuna.

- Umjesto da su novcem poreznih obveznika štitili i poticali isplativu proizvodnju hrane na selu, te osposobili hrvatske poljoprivrednike za konkurenciju na tržištu, sve hrvatske vlade bile su u sprezi s krupnim kapitalom koji je našu zaradu prelijevao u svoje džepove. Nastavi li se tako hrvatsko selo i poljoprivreda će vrlo brzo propasti - kaže Marijan Moslavac, predsjednik Hrvatskog seljačko saveza Virovitičko-podravske županije.

"Nek' dođu, ali ne želimo kaos"

Slavonski farmeri i danas su nastavili s prosvjedom na blokiranoj osječkoj obilaznici kod Čepina i na đakovačkoj obilaznici. Ostat će ondje dok se pitanje otkupne cijene mlijeka ne riješi.

- Nema potrebe za dovođenjem još traktora. Ljudi nek' dođu, ali ne želimo kaos na prometnicama - kazao je tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonje i Baranje Stanko Zdravčević.

U Virju blokiran samo jedan trak

Oko 11 sati mljekari su blokirali Dravsku ulicu u Goli kod Koprivnice, pa se prometuje obilaznim smjerovima. Također su od prijepodne u blokadi prometnice u Svetome Ivanu Žabnu i Boljnjikovcu u okolici Križevaca te "Podravska magistrala" u Kloštru Podravskome kod Đurđevca.

Prosvjedi su i u Virju kod Koprivnice, no ondje je blokiran samo jedan prometni trak, pa se moguće probiti.

Lički mljekari u mirnom prosvjedu u znak podrške kolegama

Predvođeni Udrugom uzgojivača Holstein goveda Ličko-senjske županije, lički mljekari danas točno u podne izašli su na prometnice u mirni prosvjed kako bi svojim kolegama koji prosvjeduju u Zagrebu dali podršku. Zauzeli su raskrižje kod Žute Lokve, okupili se na parkirališnom prostoru kako ne bi ometali promet.

U Zagrebu blokirana Čavićeva

Kako javlja HAK, zbog prosvjeda je prekinut promet:

- D500, 50m prije skretanja za Boljunski Katun (Istra), obilazak za teretna vozila je: tunel Učka-Pazin-Kršan, i obratno, a za osobna preko Boljunskog Katuna

- D1 u Draganiću (kod Karlovca), obilazak je lokalnim ulicama (od 12-16)

- Čavićevom ulicom u Zagrebu

- D2 na Podravskoj magistrali u mjestima Kladare i Kloštar Podravski (relacija Đurđevac-Virovitica)

- D3 na obilaznici Čakovca kod rotora prema Nedelišću i skretanja prema Ivanovcu

- D5 u Grubišnom Polju i Daruvaru

- D28 u Sv.Ivanu Žabnom, Rovišću, Severinu i Velikom Grđevcu (relacija Vrbovec-Bjelovar-Veliki Zdenci)

- D41 u Bojnikovcu (relacija Vrbovec-Križevci)

- D41 Gola (obilazak lokalnim ulicama)

- D43 u Velikim Sredicama u Bjelovaru

- D51 u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313)

- D49 Slavonski Brod-Nova Gradiška, zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac. Promet je preusmjeren na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad

- ŽC 3084 u mjestu Berek.

Naizmjence se vozi državnim cestama:

- D1 kod skretanja za Veliko Trgovišće

- D2 u mjestima Virje i Poljanec

- D7 na čepinskoj i đakovačkoj obilaznici te kod Velike Kopanice

- D45 u Garešnici.

Komentara 569

DU
Deleted user
20:15 26.02.2012.

šimću ma on je običan jadnik

DU
Deleted user
21:13 26.02.2012.

rambo pa čak su i šprem i bernardić nedavno blokirali cestu i sjedili na ulici

Avatar puky
puky
11:48 26.02.2012.

alapača ... eto slažem se sa tobom ... pa zato sam i napisao i stavio pod navodnike \"sada se dogovaraju\" ... treba svakako naći mjeru ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije