Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BETONIZACIJA

Bivši ministar: Plitvička jezera mogla bi izgubiti mjesto na listi svjetske baštine

21.06.2017.
u 10:41

Mostov zastupnik Slaven Dobrović (Most) upozorio je u srijedu na devastaciju u zaštićenom području Plitvičkih jezera

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović pozvao je odgovorne da poduzmu hitne korake i zaštite taj prirodni biser koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Zamjetna devastacija prostora prekomjernom izgradnjom, betonizacijiom, apartmanizacijom i urbanizacijom te ozbiljna upozorenja da Plitvicama trajno prijeti devastacija, relativizira se do krajnosti koja graniči do apsurda, izjavio je Dobrović u Hrvatskom saboru. Dodao je  kako je tragično i apsurdno da se sve to događa uz izdane građevinske dozvole.

Objašnjavajući kako je to moguće, prstom je upro u nadležne ministrice iz vlada HDZ-a i Kukuriku koalicije, a požalio se i da, kao ministar zaštite okoliša, nije uspjevao dobiti "puno razumijevanje" kolege nadležnog za graditeljstvo oko postojanja zajedničkog problema.

Dobrović je naveo da je 2005. tadašnja nadležna ministrica poslove izdavanja građevinskih dozvola u zaštićenim područjima preselila iz centralne na lokalnu razinu. Građevinske se dozvole od tada izdaju u Gospiću.

Nova ministrica 2013. godine izdala je drugi, "izgleda smrtonosni udarac" za sustav zaštite u zaštićenim područjima, rekao je. Javna ustanova Nacionalnog parka više nije stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole, a posljedica je toga da nema nikakve kontrole izdavanja građevinskih dozvola, čak nema ni informacija, kaže Mostov zastupnik.

Naveo je da je u veljači održan posjet tzv. Reaktivne promatračke misije svjetske baštine koja je u izvještaju elaborirala ozbiljan izostanak sveobuhvatnog sustava zaštite.

"U opasnosti smo da izgubimo mjesto na listi svjetske baštine", upozorio je Dobrović podjećajući da su Plitvice već gotovo 40 godina na listi svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

 Pozdravio je današnji prosvjed branitelja plitvičkog kraja protiv devastacije Plitvica. "Svaka im čast za to", rekao je i pozvao odgovorne da poduzmu hitne korake.

Komentara 2

LI
lipa75
11:52 21.06.2017.

U svjetskom biseru Plitvičkim jezerima, gdje se okreće veliki novac, odnosno u Plitvičkom Selu, kroz sve ove godine nitko nije smatrao da je potrebno napraviti jednu od osnovnih stvari današnje civilacije, a to je kanalizacija. Tragovi fekalija se pronalaze u vodama koje vidimo na onim lijepim slikama s Plitvica.

MA
medjimurec_at
15:17 22.06.2017.

Bivsi ministar , sadasnji ministar , ministarstva i svi zajedno velika nula . Pa sto ne radite svoj posao svi vi na drzavnim jaslama i bivsi i sadsnji i lijevi i desni svi nizasta .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije