Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Bivši glavni tajnik britanske Laburističke stranke: Političari se trebaju spustiti među ljude

Vern
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
29.10.2015.
u 18:29

Verčič
: Smijemo se Trumpu, a on bi mogao postati predsjednik SAD-a

 Kako se može pomoći političarima da sačuvaju povjerenje građana u njihov rad koje je počelo rapidno padati proteklih desetljeća? Na ovo su pitanje pokušali odgovoriti stručnjaci za politički marketing i medije na okruglom stolu “Politička komunikacija u doba sumnje” koji je održan na veleučilištu VERN.

Uvodno predavanje održao je gost iz Velike Britanije Matt Carter, konzultant za odnose s javnošću, koji ima i značajno političko iskustvo jer je bio glavni tajnik britanske Laburističke stranke u vrijeme Tonyja Blaira. On je upozorio na problem s kojim se suočava svaki suvremeni birač. Nikada do sada nije bio tako informiran, nikada nije mogao lakše dobiti odgovore na svako postavljeno pitanje, ali istodobno nikada nije bio nesigurniji koji je pravi odgovor.

Pada odaziv birača

U svijetu su jako uočljivi trendovi da birači gube povjerenje u tradicionalne stranke za koje su do jučer gotovo bez razmišljanja glasovali. Jednako tako, svugdje u zapadnom svijetu pada odaziv birača na izbore. Matt Carter smatra da se otuđenje birača i političara može smanjiti ako se političari spuste među ljude. Kada je riječ o povjerenju birača u političare, nepovoljan trend može se vidjeti i u Hrvatskoj.

Marijana Grbeša, profesorica na Fakultetu političkih znanosti, smatra da političari donekle mogu vratiti povjerenje u svoju profesiju tako što će se spustiti među birače i ponovno početi komunicirati s njima oči u oči. Dejan Verčič, profesor marketinga iz Ljubljane, naglasio je da se naše društvo mijenja puno brže i više nego što to želimo priznati.

Golo preživljavanje

Stranke se uopće ne bave tim velikim promjenama, a političari se bore za golo preživljavanje. Iznio je nevjerojatan podatak da su tri zadnja slovenska premijera došla iz stranaka koje su se formirale neposredno prije izbora.

– Smijemo se Donaldu Trumpu. Mislim da bismo se polako trebali pripremati da on može postati predsjednik SAD-a. Nije on bitno različit od bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija – rekao je Verčič dodajući da će na ovim hrvatskim izborima pobijediti neka od tradicionalnih stranaka, ali da nije siguran kako će završiti sljedeći izbori.

>>Nikakvi mostovi, mostići ni stazice i Bandić nisu sposobni spašavati Hrvatsku

>>HDZ-ovi kandidati ne smiju loviti preferencijalne glasove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije