Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Biskup Uzinić u Bleiburgu: Moramo se osloboditi bilo kakve euforije kad govorimo o zločinu i žrtvama

18.05.2014. u 16:51

Prva rečenica koju je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić izgovorio prije mise na Bleiburgu bila je da se moramo osloboditi bilo kakve euforije na ovom mjestu – zapravo je bila komentar načina na koji je svečanost vodio glumac Joško Ševo

DNEVNIK 3, Nedjelja, HRT 1, 22.34

Hrvatske šume namjeravaju uvesti plaćanje ulaznica za ulaz u šumu, za sjedenje na klupi u šumi i za organizirano grupno trčanje po šumi. Vaših deset kuna zove se Naknada za korištenje općekorisnih funkcija šume, a plaćat će ju i poduzetnici. Jedan gospodin je u kameru HRT-a izgovorio da je glavna funkcija šume da proizvodi zrak, pa je ova naknada zapravo porez na zrak (ili samo “Slavko Linić”). Eto, čak ni HRT nije mogao odoljeti da u jednoj svojoj emisiji, a to je Dnevnik 3, vrlo kvalitetno i objektivno razglasi još jednu glupost Hrvatskih šuma i hrvatske Vlade. Predsjednik uprave Hrvatskih šuma g. Ivan Pavelić bio je na telefonu toliko hrabar da naciji prizna da Hrvatske šume još nisu napravile ništa, nikakve klupe i roštilje, što bi im dalo pravo na ubiranje naknade, što sve skupa upućuje na staro Vladino uznemiravanje javnosti najavama mjera koje odmah budu povučene, i tako do beskraja.

(1 vijenac)

SVLAČIONICA, Ponedjeljak, HRT 2, 20.05

Svatko tko je ikad išta dobro mislio o radu Roberta Knjaza, poslije ove zagušljive “Svlačionice” o Dragi Ćosiću neka slobodno iziđe na čisti zrak i počne lagano razmišljati o napuštanju starih uvjerenja. Napraviti samo emisiju koja glorificira sportskog reportera Dragu Ćosića već znači napraviti skandal, jer po općem mišljenju sportski novinari su najgori novinari HRT-a, vrlo blizu vanjskopolitičkim novinarima HRT-a koje od zadnjeg mjesta spašava to što uopće nisu novinari. Knjazu taj skandal nije bio dosta, pa je ulizivanje načitanosti, obrazovanju i profesionalnim kvalitetama g. Ćosića podesio tako da bude emitirano dan uoči HRT-ova objavljivanja plana emisija iz Brazila. Naš skromni autor priključio je nizu svojih obožavanih grupnih identiteta još jedan: Hrvatsku televiziju. Je li to učinio pritisnut nestašicom ili siromaštvom duha – svejedno je.

( 4 kaktusa)

VIJESTI, Utorak, HRT 1, 10.00

Točno prije 30 godina potpisana je međunarodna konvencija protiv mučenja. Znamo da je to konvencija koja državama zabranjuje mučenje, ali imamo mi u Hrvatskoj pojedinaca koji u tolikoj mjeri okrutno muče sami sebe da bi ih Amnesty International trebao prisiliti na potpis neke humane konvencije što bi ih obvezala da prestanu s tim – osim ako se muče u općem interesu, kao što je to ovog tjedna, u državničkom posjetu Americi, činio predsjednik naše male države prof. dr. Ivo Josipović moleći da se ukinu vize za sve Hrvate i Hrvatice koji će doći poslije njega. Kako ne bismo došli pod udar zakonskih odredbi što štite ugled institucije predsjednika Republike, mi suosjećamo s g. Josipovićem kao čovjekom, a bezrezervno se divimo maru i trudu kojim su HRT i Nova TV hvalile njegov institucionalni posjet. Tako smo pokriveni na obje strane.

(1 kaktus)

U MREŽI PRVOG, Srijeda, HRT 4, 13.27

Nekakav neprikladno odjeveni radijski voditelj (čvrsto uvjeren da njegovu radijsku emisiju nikad ne će snimati televizija) imao je prilično originalan voditeljski pristup: odmah bi prekidao slušatelje za koje mu se učinilo da će postaviti pitanje koje mu se neće svidjeti. Nastupio je i par Vesna Teršelić/Zoran Pusić, poznat po svom građanskom aktivizmu koji komunizam strastveno izuzima od svih zala zemaljskih i kani ga proglasiti blaženim, pa svetim. To se postiže tako da se, npr. u ovoj radijskoj emisiji koju snima i televizija, na sva usta priča kako u današnjem hrvatskom javnom životu dominira klima netolerancije i nasilja. Primjer: splitski gradonačelnik bio je na otvorenju spomenika IX. bojni HOS-a, u kojoj se pozdravljalo sa Za dom spremni i čijih je 46 pripadnika poginulo braneći Hrvatsku u kojoj sada HRT podjaruje niske strasti gostujućeg para.

(4 kaktusa)

POSLOVNE VIJESTI, Četvrtak, HRT 4, 22.25

Sjećate li se obnove srpskih kuća s početka desetljeća? Vlada tek sad plaća radove preživjelim građevinarima, i to ne novcem nego dionicama – saznajemo u petminutnoj emisiji Vedrana Kukavice, optimističnog autora uvijek spremnog na poneku gorku šalu. Njegove uvijek kompetentne “Poslovne vijesti” počele su velikom viješću koja ne sluti na dobro: na ovim prostorima nikad se još nije dogodilo da već tri mjeseca zaredom padaju cijene. To valjda znači da nitko ništa ne kupuje, osim ono malo hrane dovoljno za preživljavanje. “Poslovne vijesti” dva dana kasnije, u subotu ujutro, ne propuštaju čak ni činjenicu da je ministar zaštite okoliša Zmajlović sazvao novinare da bi ih informirao kako je naše more čisto. Opširnije su ministra obezvrijedili u drugim i dužim HRT-ovim vijestima, pa smo se mogli uvjeriti da su “Poslovne vijesti” korektno prenijele jedini smisao ministrove čudne inicijative.

(1 vijenac)

SJEDNICA SABORA, Petak, HRT 4, 9.35

Danas se Sabor, u izravnom prijenosu, oštro podijelio na male pijance i velike Pijance. Mali pijanci bili su za to da se našem malom radnom čovjeku dopusti da na svojem radnom mjestu ima pola promila alkohola u svojoj hrvatskoj krvi. Veliki Pijanci, koji u Saboru imaju većinu, protiv su toga, oni zahtijevaju nula posto, pučki rečeno: ni kapi. Do kasno navečer vrtjele su se na TV-u tri antiprohibicijske rečenice uvaženog zastupnika Gorana Marića (HDZ) koji je uime malih pijanaca govorio vrlo razložno, a osim toga je mršav i djeluje budno dok govori. Ministar rada Mirando Mrsić malo je natečen u licu, i govori pospano, pa njegovo zagovaranje gledišta velikih Pijanaca nije naišlo na simpatije TV urednika. Duhoviti Goran Marić: “Pa predsjednik Vlade pije svaki dan – na radnom mjestu. U Saboru (pokazuje prema saborskom kafiću i restoranu) – nema dana da se ne pije.”

(1 vijenac)

BLEIBURG: KOMEMORACIJA, Subota, HRT 2, 11.58

Voditelj i glumac Joško Ševo obavijestio je skup da je nekoliko stotina ljudi ostalo na autobusnom kolodvoru u Zagrebu jer organizator, Počasni bleiburški vod, nije imao novca za više autobusa. Najavio je četiri politička govora i misu, te u maksimalnoj mjeri koristio priliku da se razmeće svojim recitacijama i ostacima nekadašnjeg volumena svojega glasa. Zato se može reći da se prva rečenica dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića odnosila na glumčevo potpuno krivo ponašanje i krivo shvaćanje smisla cijelog okupljanja vjernika na misi na Bleiburškom polju. Monsinjor Uzinić je prije mise osjetio potrebu reći: “Moramo se osloboditi bilo kakve euforije na ovakvom mjestu.” A njegov govor na misi primjer je kako bi o zločinu i žrtvama danas mogla razmišljati cijela Hrvatska – svi političari i svi ljudi. Crkva se ovom prilikom, kad smo svjedoci političke impotencije svjetovnih udruga, pokazala dostojnom uloge stečene u stoljećima svoje povijesti.

(4 vijenca)

Komentara 21

EU
euzebije
19:06 18.05.2014.

Propovjed dostojna jednog Biskupa, a Crkva pokazala još jednom da je iznad niskih političkih strasti i da jedina uistinu brine kroz stoljeća o Hrvatskom narodu.

ĆA
ćaćaća
17:39 18.05.2014.

partijaši žive na podjelama i nepriznavanju zločina od strane partizana..to im još uvijek služi kao zrno razdora..po onoj narodnoj..zavadi pa vladaj..

Avatar MK
MK
11:08 19.05.2014.

...šume najbolje vratiti opcinama i gradovima - a neka "hrvatske šume" placaju opcinama i gradovima naknadu za eksploataciju resursa (naravno, samo onoliko koliko je za uzdrzavanje šume potrebno)! ...isto tako treba napraviti sa Hrvatskim vodama - pokupe lovu ali ne preuzmu odgovornost... Pa kakve koristi Opcine i Gradovi danas imaju od Hrvatskih Voda?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije