Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

BIH uvodi nove mjere zbog novonastale situacije, u RS-u policija krenula na prosvjednike

Sarajevo: U posljenja 24 sata u BiH prijavljena 1.251 zaražena osoba, a preminulo je 48 osoba
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
22.03.2021.
u 14:20

Procjepljivanje stanovništva u BiH i dalje je na čekanju jer još nisu dopremljene značajnije količine cjepiva

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je registrirano manje od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je istodobno potvrđena smrt još 73 osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19, dok u Republici Srpskoj ugostitelji prosvjeduju zbog mjera zatvaranja. 

Nakon testiranja nešto više od tri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 818 osoba. I broj testiranih, kao i pozitivnih, manji je nego prošlog tjedna, kada je u jednom danu bilo i više od 1700 zaraženih, no ti su podaci temeljeni i na većem broju testiranja.

Sarajevo i dalje drži rekord u državi i Federaciji BiH po dnevnom broju novozaraženih jer je tamo od nedjelje potvrđeno više od 500 novih slučajeva, što je trećina od broja testiranih u Sarajevskoj županiji. Istodobno je u glavnom gradu BiH umrlo 15 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Druga najkritičnija točka je Mostar, gdje je tijekom vikenda potvrđeno 265 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 18 zaraženih. 

U Republici Srpskoj je pak najveći broj novozaraženih ponovo u Banjoj Luci, gdje su potvrđena 92 nova slučaja odnosno više od trećine od ukupnog broja u tom entitetu. 

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je kako bi, nastavi li se sadašnji ritam, svi bolnički kapaciteti u tom entitetu mogli biti popunjeni u idućih desetak dana. Upozorio je kako je to rezultat činjenice da vrh ovog trećeg vala zaraze još nije dosegnut.

Vlasti u BiH postupno uvode nove mjere ograničenja kako bi pokušale zaustaviti širenje zaraze koja već više od mjesec dana ima uzlazni trend, a posljednja tri tjedna bilježi se eksponencijalni rast dnevnog broja novozaraženih.

U pet od deset županija u Federaciji BiH tijekom noći je na snazi zabrana kretanja koja traje od prvih večernjih sati, a u Sarajevu su do Uskrsa zatvoreni svi ugostiteljski objekti.

I vlasti u Republici Srpskoj od ponedjeljak su uvele dodatne zabrane, naloživši jednotjedno zatvaranje restorana i kafića te trgovinskih, kozmetičkih i fitness centara, kao i skijališta.

Zbog tih su mjera u Banjoj Luci tijekom dana prosvjedovali ugostitelji tražeći od entitetskih vlasti da im financijski pomognu kako bi sačuvali poslove.

"Strah nas je i nezadovoljni smo jer smo prepušteni sami sebi", kazao je novinarima predsjednik udruge ugostitelja RS Vladan Šurlan pojašnjavajući razloge zbog kojih je nekoliko stotina okupljenih provjedovalo pred sjedištem ureda predsjednice RS.

Protiv prosvjednika intervenirala je i postrojba posebne policije RS prisiljavajući ih da se udalje s trga na kojemu su se okupili.

Sličan prosvjed organizirali su ugostitelji i u Istočnom Sarajevu.

Procjepljivanje stanovništva u BiH i dalje je na čekanju jer još nisu dopremljene značajnije količine cjepiva. Isporuku prve 23 tisuće doze Pfizerova cjepiva, naručenog i plaćenog prošle godine, u Sarajevu očekuju u srijedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije