Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vidljivi u prometu

Biciklisti, MUP vas savjetuje – evo kako se trebate ponašati u prometu!

Vidljivi u prometu
Foto: Promo
1/4
01.06.2018.
u 16:27

Svaki je život dragocjen i vrijedan zato Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima niz mjera kojima bi se stradavanje u prometu svelo na što manju razinu.

Dragi biciklisti i ostali sudionici u prometu!

S dolaskom toplijih dana u prometu se povećava broj motociklista, mopedista, ali i biciklista koji predstavljaju izuzetno ranjivu skupinu sudionika u prometu.

Iako ne moraju imati položen vozački ispit, biciklisti su, kao i pješaci, ravnopravni sudionici u prometu.

Veseli nas povećan broj biciklista i ostalih sudionika na našim cestama koji vole „vjetar u kosi“ s obzirom da se radi o zdravom načinu kretanja, ali se često, pored uživanja, zanemaruje sigurnosna komponenta sudjelovanja u prometu.

Upravo iz tog razloga vrlo je važno podsjećati da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna te da biciklisti, kao i drugi sudionici u prometu, trebaju poštivati i pridržavati se prometnih pravila i zakonskih propisa, a bicikl treba uvijek biti tehnički ispravan i opremljen.

U protivnom ugrožavaju vlastiti život, ali i život ostalih sudionika u prometu.

Ne možemo izbjeći istaknuti statistiku koja govori da se u prvih pet mjeseci ove godine u Republici Hrvatskoj dogodilo 370 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 5 biciklista. Od 300 ozlijeđenih biciklista, 78 je teže ozlijeđeno, a njih 222 lakše.

Svaki je život dragocjen i vrijedan zato Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima niz mjera kojima bi se stradavanje u prometu svelo na što manju razinu. To je jedan od naših prioriteta.

Jedna od takvih mjera je i naša najpoznatija akcija koje provodimo, “Poštujte naše znakove“, a koja je pokazala punu opravdanost. Kroz navedenu akciju uvjerili smo se da prometni odgoj i obrazovanje u poznavanju prometnih propisa imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture.

To je razlog zašto smo i ovu našu aktivnost usmjerili usvajanju pozitivnog ponašanja kod biciklista, s naglaskom na njihovu veću vidljivost.

Foto: Promo

„VIDLJIVI U PROMETU“
Za bicikliste smo pripremili informativni letak koji danas, uz reflektirajući trakicu, dobivate na poklon od Ministarstva unutarnjih poslova RH kao zalog za sigurnost.

Zalog jer ćete,pridržavajući se propisa i pravila koja su navedena uz praktično korištenje reflektirajuće trakice VIDLJIVI U PROMETU na nogavicama, doprinijeti vlastitoj vidljivosti i sigurnosti u prometu.

Nošenje reflektirajuće trakice bicikliste čini vidljivima u prometu, posebice u noćnim satima, i u vremenima lošije vidljivosti zbog uvjeta na cesti. Također predstavlja i zakonsku obvezu.

Zapamtite, bicikl na cesti nije predmet za igru i biciklom na cesti ne smije upravljati osoba koja nije navršila 14 godina. Samo se djeca s navršenih 9 godina kojima je izdana potvrda za upravljanje biciklom smiju rekreirati na cesti, a druga djeca te dobi samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Međutim, svjesni smo činjenice da prometnu kulturu ne možemo mijenjati sami. Kako bi postigli zadovoljavajuće rezultate potrebna je zajednička suradnju sa svim nadležnim institucijama, prije svega jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Sanacijom opasnih mjesta, rekonstrukcijom raskrižja, izgradnjom odgovarajuće prometne signalizacije te provođenjem mnogih edukativnih preventivnih mjera uvelike utječemo na povećanje sigurnosti vozila, pješaka i naravno biciklista.

Iako ovdje prvenstveno bicikliste pozivamo na oprez, istovremeno koristim priliku, u ime Ministarstva unutarnjih poslova i svoje osobno ime, pozvati sve vozače motornih ljubimaca da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola, da smanje brzinu i poštuju prometna ograničenja.

Posebno apeliram na roditelje naših najmlađih biciklista!

Vlastitim primjerom ukažite ostalim sudionicima na odgovorno i pravilno ponašanje!

Bez obzira na vašu sposobnost, vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna!

Sigurnu i ugodnu vožnju biciklom, ali i ostalim prijevoznim sredstvima, želi vam Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

vaš ministar

dr.sc. Davor Božinović

Foto: Promo

VIDLJIVI U PROMETU
Dragi biciklisti,

kao sudionici u prometu dužni ste poštivati i pridržavati se prometnih pravila!

Bez obzira na vašu sposobnost, podsjećamo vas da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna!

Vaš bicikl treba biti tehnički ispravan, a vi trebate poznavati i pridržavati se prometnih propisa.

Uz to, povećajte svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom i ne zaboravite, ako postoje biciklistička traka ili staza dužni ste se kretati njima, a ne kolničkim trakama za ostala vozila.

BICIKLIRANJE
- BICIKLISTI SU OBVEZNI koristiti biciklističke staze ili trake, a ako one ne postoje, voziti što bliže desnom rubu kolnika

- BICIKLISTI SE VOZE U KOLONI, nikada jedan pored drugoga!

- AKO UZ OBILJEŽENI PJEŠACKI PRIJELAZ NIJE OZNACEN I BICIKLISTICKI PRIJELAZ, biciklist gura bicikl i cestu prelazi kao pješak!

- PRILIKOM UKLJUČIVANJA U PROMET, biciklist se mora uvjeriti da s lijeve i desne strane ne nailazi drugo vozilo!

- U SLUČAJU OBILASKA ILI VOŽNJE PORED VOZILA, biciklist treba pogledati nailazi li vozilo sa strane, rukom dati znak i ostaviti oko metar prostora vozaču zaustavljenog vozila za otvaranje vrata, kako bi se izbjegla nesreća!

- ZNAK DA NAMJERAVA SKRENUTI biciklist daje ispruženom rukom ulijevo ili udesno!

- TIJEKOM VOŽNJE obje ruke držite na upravljaču!

BICIKLIST
- BICIKLOM NA CESTI smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina

- DJECA S NAVRŠENIH 9 GODINA koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina

- VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti djecu stariju od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu

- VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti dijete do 8 godina starosti ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi zaštitnu kacigu

- VOZAČ BICIKLA MLAĐI OD 16 GODINA mora nositi zaštitnu kacigu

Važno!
- noću i pri smanjenoj vidljivosti biciklisti su dužni koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću biciklističku odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku

Foto: Promo

NEMOJTE
- upravljati biciklom pod utjecajem alkohola!
- voziti bicikl po pješačkom prijelazu!
- voziti u zabranjenom smjeru!
- voziti kroz pješačke zone!
- voziti u grupama, već jedan iza drugog!
- voziti tehnički neispravne bicikle (bez kočnica, svjetla, zvonca, katadioptera i sl.)!
- voziti noću bez reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće odjeće!
- skidati istovremeno obje ruke s upravljača za vrijeme vožnje!
- se provlačiti između vozila koja su zaustavljena u kolonama!
- prolaziti kroz raskrižje dok je za vaš smjer uključeno crveno svjetlo na semaforu!

ISPRAVAN BICIKL
Za sudjelovanje u prometu na cestama bicikl mora biti opremljen sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama „NN“ 85/2016 i 24/2017 (čl. 165 – 166).

Kočnice - za svaki kotač mora biti ugrađena i izvedena po jedna kočnica tako da su međusobno neovisne, s tim što kočnica na prednjem kotaču mora biti ručna

Svjetla - na prednjoj strani bijele boje, na stražnjoj strani pozicijska svjetla crvene boje

Katadiopteri - na stražnjoj strani – crvene boje, na prednjoj i stražnjoj strani svake pedale - jantarne boje, na bočnim stranicama prednjeg i stražnjeg kotača – bijele ili žute boje

Uređaj za davanje zvučnih znakova

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije