Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje osoba s invaliditetom

Besplatna edukacija vrijedna 20.000 kuna kao prilika za posao

storyeditor/2022-03-13/PXL_DPA_100621_33203435-1.jpg
14.03.2022.
u 08:17

Novac je namijenjen obrazovanju nezaposlenih osoba s invaliditetom koje bi, inače, stjecanje sličnih turističko-ugostiteljskih znanja i vještina same na tržištu plaćale i po dvadesetak tisuća kuna.

Predstavnicima desetak ustanova za obrazovanje odraslih i strukovnih turističkih udruga ministrica turizma uručila je ugovore "teške" 27 milijuna kuna, koji bi mogli promijeniti i poboljšati živote 1400 hrvatskih obitelji. I to obitelji koje uz uobičajene životne okolnosti imaju i člana u ranjivim tržišnim skupinama.

Za turizam i ugostiteljstvo

– U okviru poziva "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II", vrijednog 27,2 milijuna kuna, financirat će se socijalno uključivanje oko 1400 osoba s invaliditetom u tržište rada sektora turizma i ugostiteljstva te će se njime izravno odgovoriti na društvene potrebe osoba s invaliditetom u sklopu promocije te provedbe obrazovnih programa. Projekti će se provoditi diljem Hrvatske, a promjene koje zajedničkim snagama možemo ostvariti počinju upravo kvalitetnim obrazovanjem – ističe ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Bespovratne potpore sufinancira EU, a iznose do 2,5 milijuna kuna po ustanovi. Među desetak korisnika je i zagrebačka Ustanova za obrazovanje odraslih Galbanum, kojoj je to drugi put da se našla u sličnoj priči.

– Prvi smo put tijekom dvogodišnjeg projekta, u sklopu kojeg je sama edukacija za wellness terapeute trajala 12 mjeseci, imali 40 polaznika. Od toga je bilo 35 mladih do 25 godina i pet osoba s invaliditetom. Partner su nam bili lošinjski Jadranka hoteli, a polaznici su uz ostalo učili i vještine komuniciranja, pisanje životopisa i molbi za posao. Neki su odmah nakon edukacije ostali i raditi na Lošinju, neki su otvorili nešto svoje, neki su se zaposlili u Zagrebu. Posao su našle tri od pet osoba s invaliditetom. Radilo se, inače, o slabovidnim i slijepim osobama. Polaznici su bili presretni što su dobili tu priliku, a grupa je odlično prihvatila i osobe s invaliditetom – kaže Mario Čubrić iz Galbanuma. S oko dva milijuna kuna dobivenih na posljednjem natječaju ta ustanova planira obrazovati 90 polaznika, pretežito ljudi s problemima vida.

Namijenjeno nezaposlenima

– Bit će ih, kako planiramo, najmanje 90, a i oni će se educirati za zanimanje wellness savjetnika za prehranu i ljekovito bilje te za wellness masera refleksnih zona stopala. Uvjet je da se radi o nezaposlenim osobama, a životna dob nije bitna. Edukacija će početi iduće godine u siječnju i trajat će šest mjeseci – otkriva Čubrić. Osim Galbanuma u projektu su i Visoko učilište Algebra, pučka otvorena učilišta Zagreb, Poreč, Osijek i Libar, URIHO, Udruga Acta non verba, Diopter otvoreno učilište, Sportsko učilište PESG, Učilište Magistra, Srednja strukovna škola" Marko Babić", Turistička škola Dubrovnik te Učilište Piramida znanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije