Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauk uzvraća Mlakaru:

'Tko je u HDZ-u radio na Drugom memorandumu SANU'

arsen bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2014.
u 17:56

Ministar uprave Arsen Bauk reagirao je na Mlakarovu kritiku prijedloga izmjena Zakona o sustavu državne uprave

Nakon što je HDZ-ov parlamentarni zastupnik Davorin Mlakar prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave, prema kojem bi se dosadašnjih 20 ureda državne uprave pretvorilo u pet i time se postigao njihov efikasniji rad, ocijenio ''strašnim'' te kazao kako se on ''više čini kao provođenje drugog memoranduma SANU nego kao briga o hrvatskoj administraciji'', stigao je ništa manje oštar odgovor ministra uprave Arsena Bauka.

Odgovorio istom mjerom

– U članku 31.e Statuta HDZ-a Hrvatska je podijeljena u "skupine županija" koje se u dobroj mjeri poklapaju sa "skupinama županija" koje obuhvaćaju Uredi državne uprave. Tko je dakle u HDZ-u radio na "Drugom memorandumu SANU" pitanje je sad... – napisao je na svom Facebook-profilu ministar Bauk.

Podsjetimo, izmjene zakona omogućile bi da se broj ureda državne uprave smanji na pet koji bi trebali pokrivati područje na kojem živi od 500 do 700 tisuća stanovnika – u središnjoj te sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i Baranji, Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici te Dalmaciji.

Nedovoljno ozbiljno

– Svjestan sam da će ova reorganizacija na pet plus jedan, jer je grad Zagreb izdvojen iz sustava ureda državne uprave, imati neke političke konotacije vezano uz vječno otvorenu raspravu o teritorijalnom preustroju. Mi nismo išli u nazive tih upravnih regija, označili smo ih brojevima na temelju veličine, broja stanovnika koje pokrivaju pojedini uredi, i on se u najvećoj mjeri poklapa s teritorijalnim ustrojstvom i drugih organizacija državnih ili upravnih sudova, pri čemu smo na sjeveru predložili formiranje dvaju ureda zbog broja županija i broja stanovnika – pojasnio je ministar Bauk.

Prijedlog zakona ''na nož'' dočekali su zastupnici HDZ-a.

– Teško mi je uopće gledati ovaj prijedlog kojim se predlažu izmjene zakona u sustavu državne uprave koji ova Vlada dosljedno kani uništiti, pa tako gledam i na ovaj prijedlog. Ovo mi se više čini kao provođenje drugog memoranduma SANU nego kao briga o hrvatskoj administraciji. To mislim jer sam vidio da Vlada nema dovoljno ozbiljnosti kada formira nova tijela državne uprave, odnosno spaja pa ih naziva brojevima, brojčanim oznakama, to sam prvi put vidio u našoj praksi, imat ćemo ured 1, 2, 3, 4, 5 – kazao je Mlakar.

>>Broj činovnika od 2012. manji je za tri i pol tisuće

 

Komentara 33

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:19 06.02.2014.

O, probudio se i ministar Bauk. Nije loše, nakon više od dvije godine. Možda se i Grčić probudi do 2015, do kada ćemo izgubiti još nekoliko milijardi iz EU.

AS
asi2013
18:58 06.02.2014.

Ima dosta svjedoka koji će potvrditi da je Bauk u više navrata ironićno govorio o Hrvatskoj. Nije ni čudo da u Korčuli je i onaj SPD-ovac, koji je rekao da je mrzi.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
18:19 06.02.2014.

Ovi samo vise na Facebook...Nista ne rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije