Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUČENO NA SJEDNICI

Banožić: Nabavom Bradleya Hrvatska će pridonijeti ispunjavanju NATO sposobnosti

Zagreb: Održana je sjednica Odbora za obranu, 1. Nabava borbenih vozila pješaštva Bradley
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
27.01.2022.
u 15:55

Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mil. dolara (bez PDV-a)

Republika Hrvatska će kao pouzdana i odgovorna članica NATO-a pridonijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a, naglasio je to ministar obrane Mario Banožić povodom donošenja odluke o nabavi borbenih vozila Bradleyja. 

Prihvaćena je ponuda Vlade Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila te isporuci paketa roba i usluga za njih, navodi MORH u priopćenju, a ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mil. dolara (bez PDV-a).

- Uz potvrđivanje strateške suradnje s našim američkim partnerima vrijednost ovoga projekta je i u tome što će se u održavanje borbenih vozila Bradley uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila - naglasio je Banožić.

Vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar, što je potrebno manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske kako za nacionalnu tako i za kolektivnu obranu NATO-a. Naime, borbena vozila pješaštva u potpori su NATO cilja sposobnosti formiranja srednje pješačke brigade, navodi se.

Vezano za financiranje projekta nabave vozila Bradley, ministar Banožić je istaknuo da je  Vlada SAD-a ponudila petogodišnji otplatni plan prema kojemu će se nakon potpisivanja, izvršiti plaćanje 50 % vrijednosti ponude, a ostatak plaćanja provodit će se po godinama u skladu s rokovima.

- Nakon potpisivanja Pisama ponude i prihvaćanja, predujmom će se platiti 50 % vrijednosti ponude odnosno 98,2 mil. dolara. Od tog iznosa Vlada Sjedinjenih Američkih Država participira s bespovratnim sredstvima u iznosu od 51,1 mil. dolara iz svojih programa pomoći, a Ministarstvo obrane predujmom će platiti iznos od 47 mil. dolara. Preostalih 98,2 mil. dolara Ministarstvo obrane platit će predujmovima sukladno predviđenim isporukama po godinama - pojasnio je ministar Banožić te naglasio da Ministarstvo obrane ima obvezu plaćanja PDV-a na cjelokupan iznos oba pisma ponude i prihvaćanja, kao i na iznos procijenjene preostale vrijednosti doniranih vozila.

Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. godinu u korist razdjela Ministarstva obrane, navodi MORH. Plaćanja koja proizlaze iz obveza preuzetih od 2023. do 2027. godine Ministarstvo obrane će uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva.

Komentara 1

RI
rimac444
16:11 27.01.2022.

Bravo Banožiću! Sada slučajnom već ide pjena na usta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije