Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palež vikendice Ortynskog

Baković i Bulat izlaze iz istražnog zatvora uz 3,5 milijuna, odnosno milijun kuna jamstva

Osijek: Suđenje Draganu Bakoviću i ostalima za palež vikendice Radovana Ortynskog
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
04.05.2020.
u 12:54

Po optužnici, Baković je povezao Bulata i Huzanić te još najmanje jednu osobu kako bi zapalili vikendicu Radovana i Radmile Ortynski na Braču u travnju 2017.. Bulatov je zadatak bio, tereti se, politi kuću benzinom i izazvati požar, dok je Jasmina Huzanić stigla s njim na Brač kako bi se on, nakon odrađenog “posla”, lakše udaljio s otoka. Tolić je, stava je optužba, trebao o svemu informirati Bakovića.

Dragan Baković zvani Bambur i Milan Bulat, okrivljeni za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču u travnju 2017., izlaze iz istražnog zatvora nakon gotovo dvije godine, ali uz "debelu" jamčevinu. Baković će uplatiti 3,5 milijuna kuna, a Bulat milijun kuna. Pritvoreni su, naime, 15. svibnja 2018., a iako su jamstvo nudili i zimus, odbijeni su. Povisili su, pak, ulog.

– Obrana predlaže da se istražni zatvor zamijeni blažom mjerom osiguranja njegove nazočnosti, i to jamstvom, jer smatramo da se tako može ista svrha postići. Konkretno, polaganjem 3,5 milijuna kuna u gotovu novcu uz obećanje okrivljenika da se neće kriti i neće napuštati mjesto boravišta bez javljanja sudu. Predlažemo da mu se zabrani napuštanje mjesta Čepina i Grada Osijeka, koji su infrastrukturno i egzistencijalno povezani s njegovim prebivalištem te da mu se naloži javljanje u PP Čepin svakih sedam dana. Smatramo kako se opasnost od bijega može s uspjehom postići i jamstvom. Kroz desetak dana bit će dvije godine kako je u istražnom zatvoru, što je svakako utjecalo na okrivljenika da shvati važnost njegove prisutnosti u kaznenom postupku – navela je Bakovićeva odvjetnica Željka Pokupec.

Dodala je kako je Baković rođenjem stekao državljanstvo BiH, no to ne može, stava je ona, "imati značaj okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega".

– Živi s obitelji u Čepinu. Grad Osijek i Čepin centar su mu življenja i rada, dok BiH samo privremeno posjećuje. Slijedom svega navedenog, kao i činjenice da se radi o obiteljskom čovjeku, smatramo da su ispunjeni uvjeti da se istražni zatvor zamijeni jamstvom – poručila je odvjetnica Pokupec.

Obrana Milana Bulata iznijela je identičan prijedlog s izmjenom da iznos jamstva za njega bude milijun kuna gotova novca.

Suglasio se s tim i USKOK-ov tužitelj Tonči Petković pa je sudsko vijeće donijelo rješenje o puštanju Bakovića i Bulata da se brane sa slobode, čim uplate novac. Izjavili su kako to "mogu učiniti odmah". Prekrše li obveze, ostaju bez novca i vraćaju se u zatvor.

Postupak je to sa sedam okrivljenika, a na tom su popisu Dragan Baković (50), Milan Bulat (54), Jasmina Huzanić (33), Mario Tolić (42), Zdenko Ivanković (50), Robert Flačer (31) i Ivo Jerić (54).

Po optužnici, Baković je povezao Bulata i Huzanić te još najmanje jednu osobu kako bi zapalili vikendicu Radovana i Radmile Ortynski na Braču u travnju 2017.. Bulatov je zadatak bio, tereti se, politi kuću benzinom i izazvati požar, dok je Jasmina Huzanić stigla s njim na Brač kako bi se on, nakon odrađenog “posla”, lakše udaljio s otoka. Tolić je, stava je optužba, trebao o svemu informirati Bakovića.

Jasmina Huzanić i Milan Bulat stigli su, po optužnici, 1. travnja oko 21 sat do vikendice i provalili. Uslijedilo je polijevanje benzinom i paljenje, no pri tome je došlo do eksplozije pa je Bulat teško opečen. Hitno je, stoga, trebalo organizirati njegovu evakuaciju, liječenje i skrivanje. U cijelu su priču stoga, tvrdi optužba, uvedeni Robert Flačer i Zdenko Ivanković, kao i Ivo Jerić...

Komentara 4

DU
Deleted user
13:09 04.05.2020.

Je li itko pitao otkud im lova za jamcevinu?

Avatar Aristarh
Aristarh
13:31 04.05.2020.

Još mi je dobro pred očima, plakanje Radovana Ortinskog u Saboru dok se uzalud pokušao obraniti. Sebe i titulu državnog odvjetnika. Protiv njega su bili svi i vladajući i oporba. Nakon njega više ne vjerujem ni jednom državnom odvjetniku. Ovo me je iznenadilo ali i uvjerilo u ispravnost Ortinskog.

DO
doktorica
13:24 04.05.2020.

obiteljski ljudi ne pale vikendice uokolo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije