Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijanci jedva dočekali vijest o popuštanju mjera za Hrvatsku - taman prije produženog vikenda

Današnjom odlukom austrijskog Ministarstva zdravstva Austrija ukida upozorenje o (ne)putovanju u Hrvatsku kao rizičnu zemlju s visokom incidencijom, te istovremeno našu zemlju skida s „B1“ liste COVID-19  rizičnih zemalja i stavlja na „A“ listu, na kojoj se nalaze zemlje s „niskom vrijednosti incidencije“.
31. svibnja 2021. u 19:24 5 komentara 3247 prikaza
Shops reopen after month-long lockdown in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Austrijski mediji u ponedjeljak su popodne kao prijelomnu vijest objavili da je austrijski ministar zdravlja Wolfgang Mückstein danas poslijepodne najavio novo popuštanje mjera zaštite od koronavirusa koje od 1. lipnja u 0 sati stupa na snagu, a previđa ukidanje karantene pri ulazu u Austriju za putnike iz Hrvatske, Litve, Nizozemske, Švedske i Cipra.

Bukovlje: Ministrica Nikolina Brnjac predstavila kampanju "Doživi domaće - istraži ruralnu Hrvatsku". SUSRET MINISTRICA TURIZMA Dogovoreno olakšavanje turističkih putovanja: Od sutra putnici iz Hrvatske u Austriju bez karantene

To znači da od sutra putnici iz te skupine zemalja, pa tako i iz Hrvatske ne moraju više u samoizolaciju ukoliko su testirani (PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati) cijepljeni (prvom dozom cjepiva ili jednokratnim cjepivom prije najmanje 22 dana) ili su preboljeli COVID-19  (dokaz o preboljenoj zarazi u posljednjih 6 mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od 3 mjeseca), o čemu  pri ulasku u Austriju moraju predočiti dokaz na njemačkom ili engleskom jeziku. Ako to nije moguće potrebno je provesti testiranje odmah nakon ulaska u Austriju, najkasnije u roku 24 sata o vlastitom trošku.

Današnjom odlukom austrijskog Ministarstva zdravstva Austrija ukida upozorenje o (ne)putovanju u Hrvatsku kao rizičnu zemlju s visokom incidencijom, te istovremeno našu zemlju skida s „B1“ liste COVID-19  rizičnih zemalja i stavlja na „A“ listu, na kojoj se nalaze zemlje s „niskom vrijednosti incidencije“.

Kako izvještava austrijski mediji ukidanje karantene za putnike iz Hrvatske sjajna je odluka i olakšanje ne samo za Hrvate nego i za Austrijance, kojima je Hrvatska jedna od najomiljenijih turističkih destinacija za odmor. Bečki „Kurier“ izvještava kako odluka nije mogla pasti u bolje vrijeme nego pred predstojeći katolički blagdan „Tijelovo“ (četvrtak) i produženi vikend , za koji će, nakon ove odluke, brojni Austrijanci pohrliti na more u Hrvatsku. Naravno da se i Hrvatska jako veseli svojim vjernim austrijskim gostima, tim više jer se dobro zna da je Austrija posljednjih godina, bila jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta za hrvatski turizam.

„Kurier“ prenosi i izjavu ministra zdravlja Mücksteina koji ukidanje karantene za  putnike iz Hrvatske i svrstavanje Hrvatske u skupinu zemalja s niskom incidencijom obrazlaže slijedećim riječima: „Epidemiološka situacija je poboljšana u raznim regijama, tako da možemo proširiti listu zemalja s niskom vrijednosti incidencije“.

La Liga Santander - FC Barcelona v Atletico Madrid MORAJU SE POVUĆI Zbog koronavirusa premješteno kultno nogometno natjecanje

„Uvjeren sam da će to i brojne Austrijanke i Austrijance razveseliti uoči dolazećeg vikenda“, dodao je. Ono što je također vrlo značajno za Hrvatsku je da će Austrija od sada epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Njemačka, a to je na temelju podataka njemačkog Instituta Robert Koch, što je danas prigodom posjete Beču i susreta s austrijskom kolegicom Elisabeth Köstinger istakla ministrica turizma i sporta RH Nikolina Brnjac.

Ministrica Brnjac je Austrijancima također poručila da je Hrvatska „sve učinila kako bi spremno dočekala turističku sezonu, a što potvrđuju i sve najave koje ima do sada“.  Obje ministrice su se u vrlo konstruktivnom razgovoru osvrnule i na implementaciju digitalnih COVID certifikata EU-a i pozdravile njihovo uvođenje 1. srpnja, na razini EU-a.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

 

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
 • Vlaskoulicanec2:

  Zakaj ne pišete da Izrael ukida "zelenu putovnicu" jer je potpuno bespotrebna???

 • Epil:

  A jakog li ukidanja mjera, a i dalje cjepivo, preboljenje ili testiranje.

 • Avatar EUJ
  EUJ:

  Austrijanci jedva dočekali vijest o popuštanju mjera za Hrvatsku - taman prije produženog vikenda i več sljedeceg vikenda se mogu iz svoje Europe otići Covid-19 zaraziti na domoljubni vanka schengenski balkan.