Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Austrija od ponedjeljka pooštrava mjere ulaska u zemlju: Svi testovi više ne vrijede, evo koji se priznaju

Austrija, Beč, koronavirus
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.11.2021.
u 12:09

Ono što austrijska vlada također mijenja novom Odredbom u ulasku u Austriju, koja stupa na snagu 22. studenoga je skraćivanje trajanja važenja EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju osoba cijepljenih s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID 19

Potaknuta dramatičnim skokom broja novozaraženih u zemlji uzrokovanim delta varijantom koronavirusa Austrija od ponedjeljka 22. studenoga pooštrava mjere ulaska u zemlju i umjesto tzv. “3G” pravila uvodi “2,5G” pravilo. To znači da je ponedjeljka ulazak u Austriju, pa tako i za putnike iz Hrvatske, moguć je jedino uz predočenje potvrde o cijepljenju, potvrde o preboljenju zaraze Covidom-19, ne starije od 180 dana ili negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata.

I djeca starija od 12 godina moraju imati PCR test. Ono na što se posebno skreće pozornost je da brzi antigenski testovi i dokaz o neutralizirajućim antitijelima više NE vrijede. Iznimka su prekogranični radnici i ostali putnici koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili razloga studija / školovanja, posjete životnom partneru. Za njih i dalje na snazi ostaje “3G” pravilo, a to znači cijepljen, Covid prebolio ili negativan antigenski ili PCR test.

I za navedenu skupinu iznimaka se dodatno pooštravaju mjere. PCR test koji je do sada vrijedio sedam dana, ubuduće će vrijediti samo 72 sata, a brzi antigenski test umjesto dosadašnjih 48 sati, od ponedjeljka vrijedi samo 24 sata. Ono što austrijska vlada također mijenja novom Odredbom u ulasku u Austriju, koja stupa na snagu 22. studenoga je skraćivanje trajanja važenja EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju osoba cijepljenih s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID 19. Navedeni certifikat će vrijediti umjesto dosadašnjih godinu dana (365 dana), samo devet mjeseci (270 dana). Odluka o navedenom skraćivanju važenja COVID potvrda o cijepljenju stupa u Austriji na snagu 6. prosinca ove godine.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Nlnja
Nlnja
16:07 18.11.2021.

Danas dvije doze, za godinu dana već peta...

HO
horvatj707
16:09 18.11.2021.

Nema skijanja za hrvatske šminkere u Austriji. Može samo u Bosnu ili Srbiju.

GE
genadij
16:50 18.11.2021.

Više se ne sekiram. Gledam to i baš me zanima dokle se bude s tim išlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije