Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas rekordnih 14.416 novozaraženih

Katastrofa u Austriji: Preminuli od COVID-19 leže na bolničkom hodniku, liječnici na izmaku snaga

koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.11.2021.
u 12:10

U protekla 24 sata zabilježen je austrijski rekord u broju oboljelih od koronavirusa svih vremena – čak 14.416 novozaraženih koronavirusom i 41 preminula osoba u samo jednom danu

Tragedija zbog korone u zemlji: U Salzburgu moraju liječnici kod trijaže odlučiti o životu i smrti, u Gornjoj Austriji pacijenti preminuli od COVID-19 leže na bolničkom hodniku jer nema mjesta na patologiji, izvještava u srijedu austrijski dnevni list Heute. Vijest od koje se ne samo Austrijancima nego svima koji je pročitaju od jeze diže kosa na glavi. List piše kako još uvijek neki ne žele shvatiti koliko je stvarno dramatična situacija u Austriji te da je liječničko osoblje, posebice u jedinicama intenzivne njege, “na kraju krajeva” diljem ove alpske zemlje. “U Salzburgu moraju ubuduće liječnici trijažom odlučivati koga će zbrinuti i liječiti, a koga neće – dakle tko možda smije dalje živjeti, a tko vjerojatno mora umrijeti.

K tome i nove zastrašujuće vijesti iz Gornje Austrije: Tamo umire toliko mnogo koronapacijenata, da ih na patologiji ne mogu sve smjestiti”, navodi Heute. U nastavku se poziva na domaću novinsku agenciju APA i prenosi izjavu njegovateljice Monike iz jedne iz pokrajinskih bolnica, koja je tražila da ostane anonimna te joj je APA u tekstu promijenila ime: “Samo u noći na ponedjeljak toliko je mnogo pacijenata umrlo da smo došli do limita. Tijela preminulih morala su zbog preopterećenosti biti ostavljena na hodniku. Osoblje je na kraju snaga. Nitko si vani ne može uopće zamisliti što sve to znači”.

“Umrle od koronavirusa staviš gole u hermetički zatvorenu plastičnu vreću, povučeš zatvaraš, i to je to”, ispričala je sa zgražanjem Monika dodavši: “U našem je poslu bilo tako da se preminulog uredilo tako da su se njegovi najbliži mogli od njega dostojno oprostiti. To je kod korone nemoguće zbog visoke rizičnosti od zaraze od tijela preminulih.” Monika je također rekla kako se u bolnici zatvara sve više drugih odjela i osoblje se najhitnije što je moguće šalje na odjele za koronu, gdje je za njima potreba, pa čak i njegovateljice.

“Vidiš da gori, i umjesto da se uzme aparat za gašenje požara, dolijeva se benzin”, Monikin je komentar vezan uz trenutačne vladine mjere koje su na snazi. Austrijska njegovateljica napominje kako se do toga došlo jer se na vrijeme nije reagiralo. Isti izvor navodi kako se sada mora odlučivati tko će živjeti, a tko umrijeti: Dodaje kako je jedna postarija žena morala biti odbijena jer je imala samo 50-postotnu zasićenost kisikom, no na sreću odlučila je boriti se.

“Ona nije tražila nikakav bonus za sebe, samo svoj život”, istaknula je Monika. Napomenula je kako sve više njenih kolega u bolnici razmišlja o tome da dâ otkaz i odrekne se i otpremnine koja im po zakonu pripada samo da se “spase od ovog horora zbog korone”. A horor se, nažalost, u Austriji i danas nastavlja. U protekla 24 sata zabilježen je austrijski rekord u broju oboljelih od koronavirusa svih vremena – čak 14.416 novozaraženih koronavirusom i 41 preminula osoba u samo jednom danu. U bolnicama je trenutačno 2723 osobe zaražene koronom, uključujućih 486 pacijenata u intenzivnoj njezi. Austrijanci tvrde: Strahota! Najviše je novozaraženih u protekla 24 sata u Gornjoj Austriji. Njih više od 4000, točnije 4423. Slijede Donja Austrija (2294) Štajerska (1966), Beč (1934), Tirol (1094), Salzburg (1067), Koruška (786), Vorarlberg (646) i Gradišće (206). I austrijska vlada je na nogama, jer medicinsko-znanstveni stručnjaci traže hitan lockdown za sve u zemlji, i necijepljene i cijepljene kako bi se socijalni kontakti smanjili barem za 30 posto.

Ključne riječi

Komentara 38

BL
Blankaa
12:23 17.11.2021.

Brišete komentare...jadno

GR
Gravity
13:26 17.11.2021.

Toliki cjepljeni i opet umiru. Hm sigurno je to zato jer se ja nisam cjepio. Ili zato jer su se oni cjepili?

Avatar kastanjer2
kastanjer2
13:12 17.11.2021.

Koga farbate? Velika i bogata Austrija pada s nogu na samo 2723 pacijenata u bolnici, a mala Hrvatska ne pada s nogu na 2.433 pacijenta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije