Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U TURSKOJ

Atatürk 2.0 ruši Erdogana: Antisultan Ekrem preuzeo Istanbul

Ekrem Imamoglu
Foto: Reuters
1/5
19.04.2019.
u 21:12

Igrao je nogomet amaterski, a kao direktor kluba Trabzonspor je doveo u vrh turskog nogometa

Oporbeni kandidat Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem İmamoğlu (48) na svečanosti održanoj u sudu u Istanbulu i službeno je jučer proglašen gradonačelnikom Istanbula preuzimanjem dokumenta u zlatnom okviru koji mu službeno daje mandat gradonačelnika.

Ekrem İmamoğlu, sekularist kojeg su već prozvali antisultanom aludirajući na predsjednika Erdoğana, na lokalnim je izborima 31. ožujka pobijedio u Istanbulu i time nanio ponižavajući poraz stranci predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, vladajućoj islamističkoj stranci AKP čiji su gradonačelnici vladali proteklih 25 godina, koja se i dalje svim snagama bori kako bi poništila rezultate izbora.

Nakon četvrt stoljeća

Gradonačelnik Ekrem İmamoğlu u svom je prvom govoru rekao da je u službi 16 milijuna ljudi, a ne samo jedne osobe, jedne skupine ili jedne stranke. Isto tako, naglasio je da će Istanbulu vratiti sjaj kakav je imao prije 25 godina kada su ga preuzeli konzervativci koji koketiraju s islamizmom.

Foto: Reuters
Ekrem İmamoğlu (48) s obitelji - Novi gradonačelnik Istanbula u svom je prvom govoru rekao da je u službi 16 milijuna ljudi, a ne samo jedne osobe ili jedne stranke, aludirajući na Erdoğana     

Među ostalim, Ekrem İmamoğlu obećao je da će ispuniti sva svoja predizborna obećanja, među kojima je i vraćanje sirijskih izbjeglica u njihove domove, optužujući Erdoğana da je manipulirao njima te ih primio više od 3,5 milijuna kako bi ucijenio EU i pokušao promijeniti demografsku sliku Turske. İmamoğlu tvrdi da se Erdoğan prema izbjeglicama nije ponašao kao prema ljudima, već kao prema predmetima kojima se koristio isključivo u svoju korist.

Analitičari su uvjereni da pobjeda opozicije u Istanbulu znači početak kraja sultana i njegove vladavine. Naime, sve je više Turaka, pogotovo u velikim gradovima, okrenulo leđa Erdoğanu i vratilo se turskim korijenima koje je zasadio osnivač Republike Mustafa Kemal Atatürk.

Istanbul predstavlja veliku moć, kako ekonomsku tako i političku i društvenu. S obzirom na to da ima oko deset milijuna birača, Istanbul je vrlo važan za raspodjelu političke moći u Turskoj. Iako su do sada, punih 25 godina, kemalističke stranke vodile političko nadmetanje s Erdoğanom kako bi osvojile Istanbul, sva njihova nastojanja bila su uzaludna do pojave karizmatičnog 49-godišnjeg Ekrema İmamoğlua, koji svojom elokventnošću i govorom može utjecati na sve slojeve društva. Toliko je postao popularan da neki Turci u njemu vide čak novoga Atatürka.

Foto: Reuters

Zanimljivo je da Ekrem İmamoğlu potječe iz konzervativne, desničarske obitelji, ali je prema vlastitim riječima, usvojio “socijaldemokratske vrijednosti” tijekom studentskih dana. Ekrem İmamoğlu rođen je 1970. u selu Čevizli u četvrti Akçaabat u Trabzonu. Nakon školovanja u srednjoj školi, diplomirao je na Sveučilišnoj poslovnoj upravi u Istanbulu i magistrirao na istanbulskom sveučilištu upravljanje ljudskim resursima.

Počeo kao građevinac

Svoju je karijeru započeo 1992. u obiteljskoj tvrtki koja se bavi građevinskim radovima. Igrao je nogomet amaterski tijekom školskih godina te poslije postao direktor Nogometnog kluba i košarkaškog kluba Trabzonspora. U svom mandatu te je klubove postavio na noge, a nogometni klub Trabzonspor u tom je razdoblju postao jedan od najmoćnijih klubova. Godine 2009. postao je šef CHP -a u okrugu Beylikdüzü. Imamoğlu, koji ima aktivnu ulogu u društvenom i kulturnom životu Beylikdüzua, član je mnogih nevladinih organizacija.

Foto: Reuters

Erdoğan, koji se još ne miri s porazom, nije vjerovao da će se pojaviti osoba koja ga može poraziti. S obzirom na to da je Erdoğan svoju političku karijeru počeo kao gradonačelnik Istanbula, mnogi se analitičari slažu da je novi gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu budući predsjednik Turske.

Predstavljanje knjige "Kriza u Hrvatskoj" Željka Rohatinskog

Ključne riječi

Komentara 19

ST
stefj
22:05 19.04.2019.

Turska je imala interesantno uređenje gdje je vojska garantirala sekularnost vlasti. Kada je Erdogan to promijenio, otišlo je sve polako k vragu... Što se tiče Hrvatske, Erdogan je napravio rusvaj u Bosni gdje je postao idol islamizacije BiH države koja je sve manje sekularna. Srbi su se tu donekle zaštitili jer imaju Republiku Srpsku, sve više odvojenu od Sarajeva, tako da uglavnom stradavaju Hrvati... Arapski kapital, Turska podrška (ovakve Turske) i eto nam đamahirije usred Europe...

BO
Boromeus
21:48 19.04.2019.

Da je članka bio samo malo duži, ovaj bi napunio 50 godina

Avatar Idler 3
Idler 3
21:44 19.04.2019.

A kak na to gledi Izetbegović mlajši ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije