Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjeni izgledi za udar

Asteroid za koji se strahuje da će udariti Zemlju 2046. gotovo će sigurno promašiti

NASA's SpaceX Crew-6 launches on a mission to the International Space Station, in Cape Canaveral
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
1/3
17.03.2023.
u 10:29

Zemlja se ne suočava s poznatom opasnošću od apokaliptičnog sudara asteroida barem sljedećih 100 godina, prema NASA-i.

Očekuje se da će asteroid kojemu su prvobitno bile šanse 1 prema 600 da obriše cijeli grad na Valentinovo 2046. godine gotovo sigurno projuriti pokraj nas bez incidenta. Asteroid, koji je prvi put otkriven 27. veljače i nazvan "2023 DW", ima promjer od oko 50 metara, što je otprilike dužina olimpijskog bazena. U početku NASA-in Ured za koordinaciju planetarne obrane dao je malu, ali moguću šansu za izravan udar, prijetnja koju predstavlja asteroid izazvala je niz vijesti u kojima se čitateljima savjetuje da preispitaju sve romantične planove za 2046. godine. Sada, NASA je revidirao ovu procjenu, stavljajući šanse asteroida da pogodi Zemlju oko 1 prema 770, što znači da ima 99,87% šanse da nas promaši.

Koordinacijski centar za objekte blizu Zemlje Europske svemirske agencije (ESA) također je smanjio svoju procjenu rizika - smanjivši izglede za udar s šanse 1 u 625 na oko 1 u 1584., piše livescience. NASA prati lokacije i orbite otprilike 28.000 asteroida, prateći ih pomoću Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), niza od četiri teleskopa koji mogu skenirati cijelo noćno nebo svaka 24 sata. Svemirska agencija označava svaki svemirski objekt koji se nalazi unutar 193 milijuna kilometara od Zemlje kao "objekt blizu Zemlje" i klasificira svaki veliki objekt unutar 4,65 milijuna km od našeg planeta kao "potencijalno opasan".

NASA je procijenila putanje svih ovih objekata blizu Zemlje nakon kraja stoljeća. Zemlja se ne suočava s poznatom opasnošću od apokaliptičnog sudara asteroida barem sljedećih 100 godina, prema NASA-i. Da se "2023 DW" zaista zabio u Zemlju, to ne bi bio kataklizmički događaj poput 7,5 milja kilometara širokog asteroida koji je ubio dinosaure i koji je udario Zemlju prije 66 milijuna godina. Ali to ne znači da manji asteroidi te veličine nisu opasni.

Na primjer, u ožujku 2021. meteor veličine kugle za kuglanje eksplodirao je iznad Vermonta snagom od 200 kilograma TNT-a. Što je još dramatičnije, eksplozija 18 metara meteora iz 2013. iznad Čeljabinska u Rusiji izazvala je eksploziju otprilike jednaku oko 400 do 500 kilotona TNT-a, ili 26 do 33 puta više od energije koju je oslobodila bomba na Hirošimu, a ozlijeđeno je oko 1500 ljudi. Svemirske agencije diljem svijeta već rade na mogućim načinima za odvraćanje opasnog asteroida ako bi ikada krenuo prema nama. 

Dana 26. rujna, svemirska letjelica Double Asteroid Redirection Test (DART) preusmjerila je neopasni asteroid Dimorphos tako što ga je skrenula s kursa, mijenjajući orbitu asteroida za 32 minute u prvom testu Zemljinog planetarnog obrambenog sustava. NASA je od tada pozdravila misiju kao uspjeh iznad svih očekivanja. Kina je također sugerirala da je u ranoj fazi planiranja misije preusmjeravanja asteroida. Udaranjem 23 rakete Long March 5 u asteroid Bennu, koji će se vrtjeti unutar 4,6 milijuna kilometara Zemljine orbite između 2175. i 2199. godine, zemlja se nada odvratiti svemirski kamen od potencijalno katastrofalnog udara na naš planet.

VIDEO: NASA ispisala povijest: Letjelica DART uspješno je udarila u asteroid!

Ključne riječi

Komentara 1

WT
WTF!
19:21 17.03.2023.

Jel to neka "vijest dana",o nekom asteroidu za neku 2046.godinu?🙈

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije