Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Angela Merkel:

'Zatvaranje njemačke granice moglo bi izazvati oružane sukobe na Balkanu'

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
03.11.2015.
u 11:25

Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo, rekla je kancelarka

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je na stranačkom skupu svoje stranke u ponedjeljak navečer bojazan da bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu.

„Ako Njemačka zatvori granice prema Austriji, na Balkanu će doći do podjela“, rekla je Angela Merkel na stranačkom skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Darmstadtu u ponedjeljak navečer, a prenose u utorak njemački mediji.

Merkel je objasnila da je ona, iz straha od novih sukoba na Balkanu i „napetosti koje je prouzročila rijeka izbjeglica“, inicirala nedavnu konferenciju na razini Europske unije o tzv. balkanskoj ruti. „To sam učinila zato što ne želim da tamo ponovno dođe do oružanih sukoba“, objasnila je kancelarka i predsjednica CDU-a na regionalnom kongresu stranačke baze u Darmstadtu.

Merkel je objasnila kako je mađarsko zatvaranje granice i preusmjeravanje izbjegličke rute preko Hrvatske i Slovenije pokazalo da „malo treba“ da dođe do napetosti i sukoba.

„Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi”, rekla je Merkel objašnjavajući stranačkoj bazi svoju politiku otvorenosti prema izbjeglicama te prije svega zašto bi bilo pogrešno, kako to traže dijelovi njezine stranke, da Njemačka zatvori granice.

Njemačka kancelarka je objasnila kako je zadaća Njemačke kao najveće članice Europske unije da se pronađe humano rješenje za izbjegličku krizu.

"Prilično sam sigurna da mi to i možemo”, rekla je Merkel.

Prazno gotovo 80 posto mjesta

Ukupno su 4333 migranta četirima vlakovima prebačena tijekom noći i jutra u Dobovu i smještena u prihvatne centre, pri čemu su dvije trećine prebačene u izbjeglički kamp u Šentilju, a ostali u Dobovu, Gornju Radgonu i druge centre, objavila je u utorak ujutro slovenska policija.

Prema podacima policijske uprave Maribor, Austrija je preko Šentilja u ponedjeljak primila 6580 izbjeglica i migranata, a odljev izbjeglica migrantskom rutom prema Austriji i Njemačkoj trebao bi se nastaviti i sljedećih dana. 

Prema podacima slovenske uprave za zaštitu i spašavanje sinoć je bilo prazno gotovo 80 posto mjesta u tranzitnim centrima, koji mogu primiti nešto više od 10 tisuća ljudi.

Sve manje manevarskog prostora

Na moguće postupno zatvaranje vrata za migrante i izbjeglice u Njemačkoj upozorava se u komentaru ljubljanskog "Dela", u kojem se navodi da je kancelarka Angela Merkel zasad uspjela smiriti nezadovoljstvo bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera njezinom izbjegličkom politikom, ali da kancelarka ima "sve manje manevarskog prostora" za primanje migranata u velikom broju i da će sestrinskoj stranci, koja s njezinim CDU-om već pola stoljeća čini političku uniju, morati napraviti ustupke.

List upozorava na Seehoferovu izjavu nakon sastanka s Merkel o migrantskoj krizi prema kojoj će se migranti kojima Njemačka odbije dati azil "moći sasvim slobodno vratiti u domovinu ili nekamo drugdje", ocjenjujući da to čak "zvuči kao prijetnja" državama na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti, jer može značiti da će ih Njemačka vratiti njima, a ne vratiti u izvorne države.

"Njemačka vrata postupno će se zatvarati izbjeglicama, ali će se Merkel i dalje zauzimati za traženje europskih i svjetskih rješenja za izbjegličku krizu. No, dosad ju je velika većina država članica EU-a ostavljala na cjedilu. Ona će nastaviti stvarati savezništva za rješavanje bliskoistočnih i drugih kriza. No, za političarku koja je odlična pragmatičarka, a i za ostale europske političke vođe, postoje granice", navodi list.

>> Na granici Njemačke i Austrije razdvajat će se migranti od izbjeglica

>> Tko je bliži Karamarku, A. Merkel 
ili Orban

Komentara 65

Avatar FrancJunior
FrancJunior
11:51 03.11.2015.

Umjesto da brojite ove takozvane "izbjeglice" te unistavate novce i okolis njihovim vozikanjem po EU te gradnjom nekakvih "prihvatnih centara", bilo bi vam pametnije podici ograde oko EU te poslati jake policijske i vojne snage na vanjske EU granice! Jerr toliko mjesta u EU nema, koliko tih "izbjeglica" dolazi!!!

JO
jošavka
12:09 03.11.2015.

Baba je prolupala , ako izbije rat , prvo će izbit u Njemačkoj , jer su Balkanci , Sirijci , Turci , Afganistanci i ostali već u Njemačkoj .

DU
Deleted user
11:56 03.11.2015.

Ova stvarno ne bira sredstva, po svakoj cijeni zeli unisiti Europu. Makar gurnula Balkan u rat. Iskreno se nadam da ce doci dan kada budemo gledali sudjenje Mutti Merkel...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije