Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IMIDŽ

Amsterdam smanjuje broj bordela i trgovina marihuanom

07.12.2008.
u 14:34

NIZOZEMSKA - Poznat po svojoj četvrti Crvenih svjetiljki, bordelima i legalnoj marihuani, Amsterdam je odlučio promijeniti imidž i na minimum svesti glavne turističke atrakcije grada.

U proteklih godinu dana zatvoreno je 109 "prozora" s kojih su prostitutke nudile svoje usluge prolaznicima, a novim mjerama je predviđeno da broj tih izloga bude smanjen na 243 sa prošlogodišnjih 482, rekao je glasnogovornik gradske uprave.

Seks da, ali pod kontrolom
Gradska vlast odlučila je stati i na kraj legalnoj konzumaciji marihuane, te se u centru grada planira zatvoriti polovica od 76 trgovina u kojima se prodaje i konzumira kanabis.

- Pranje novca, iznude i trgovina ljudima su stvari koje nisu vidljive na površini, ali one su udar na ljude i sam grad. Želimo se boriti protiv toga - rekao je amsterdamski dogradonačelnik Lodewijk Asscher.

Plan vrijedan 40 milijuna eura
- I dalje možemo imati seks i droge, ali na način koji pokazuje da je grad pod kontrolom - istaknuo je Asscher.

U okviru novog plana Amsterdam će potrošiti između 30 i 40 milijuna eura za gradnju hotela, restorana i butika u centru grada. Prostitucija je u Nizozemskoj legalizirana 2000. godine, a politika te zemlje prema drogi, koja je jedna od najliberalnijih u Europi, dozvoljava prodaju marihuane i posjedovanje manjih količina.

Ovaj plan je došao samo nekoliko dana nakon što je Nizozemska zabranila uzgoj i prodaju halucinogenih gljiva.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije