Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvode provjere, veće kazne...

Američki mediji pišu o 'razoružavanju u Srbiji': U samo tri dana predali su tisuće komada oružja

Beograd: Prosvjed "Srbija bez nasilja" organiziran bez obraćanja političara
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
12.05.2023.
u 14:06

Srbi su među najnaoružanijim nacijama na svijetu, što je dijelom nasljeđe sukoba u bivšoj Jugoslaviji tijekom 1990-ih. Srbija ima treću najveću stopu civilnog posjedovanja oružja po glavi stanovnika (zajedno sa Crnom Gorom), piše Washington Post

Srbi su predali tisuće komada oružja u prva tri dana amnestije čiji je cilj razoružavanje zemlje nakon dva masovna ubojstva prošlog tjedna, od kojih je jedno počinjeno nad školskom djecom, piše The Washington Post. Gotovo 6.000 komada neregistriranog oružja, 300.000 komada streljiva i 470 komada minsko-eksplozivnih naprava dobrovoljno je predano diljem zemlje od ponedjeljka, objavilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova Srbija na Instagramu. Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je niz mjera za kontrolu oružja, obećavši provesti "gotovo potpuno razoružanje Srbije". - Moramo donijeti odluku o suprotstavljanju ovom zlu - rekao je Vučić.

Učenik sedmog razreda priveden je 3. svibnja nakon masovnog ubojstva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u kojem je poginulo osmero djece i zaštitar. Sljedeće noći osam ih je poginulo u masovnom ubojstvu kada je napadač pucao iz automobila u općini Mladenovac, južno od glavnog grada. Ministar obrazovanja Branko Ružić podnio je ostavku nakon tragedije. Na Twitteru je objavio da su gledanje slika iz pucnjave u školi i susret s roditeljima iskustva koja će "nositi kao pečat na duši do kraja života".

- Neka nam Bog pomogne da se ovako nešto više ne dogodi - poručio je. Srbi su među najnaoružanijim nacijama na svijetu, što je dijelom nasljeđe sukoba u bivšoj Jugoslaviji tijekom 1990-ih. Srbija ima treću najveću stopu civilnog posjedovanja oružja po glavi stanovnika (zajedno sa Crnom Gorom), prema anketi o osobnom naoružanju koju je proveo Geneva Graduate Institute 2018. godine. Ali njezina vlada namjerava to promijeniti paketom politika najavljenim nakon dvije pucnjave, piše Washington Post.

Amnestija za oružje traje od 8. svibnja do 8. lipnja i omogućuje predaju neregistriranog oružja bez posljedica. Oni koji predaju oružje ne moraju pokazati identifikaciju niti objasniti porijeklo oružja, objavile su vlasti. Vlasnici ilegalnog oružja mogu nazvati policiju da ga preuzme s kućne adrese bez posljedica. Dodatne mjere kontrole oružja na koje se Srbija obvezala ovog mjeseca uključuju dvogodišnji moratorij na nove dozvole za malo vatreno i lovačko oružje i reviziju svih postojećih dozvola za oružje u roku od tri mjeseca. Vlada je najavila uvođenje amandmana o pooštravanju uvjeta za držanje i nošenje lakog vatrenog oružja s ciljem smanjenja broja legalno posjedovanog oružja za 20 posto. U planu su provjere građana koji posjeduju dozvolu za oružje, što uključuje i medicinske, psihijatrijske te testove na droge, a isto tako i povećanje kazni za prekršaje u vezi s oružjem. Australija, Velika Britanija, Brazil i Argentina pokrenule su slične programe amnestije za dragovoljnu predaju vatrenog oružja.

Philip Alpers, osnivač GunPolicy.org Sveučilišta u Sydneyju i izvanredni profesor javnog zdravstva, rekao je u telefonskom intervjuu da amnestije za vatreno oružje doprinose smanjenju broja slučajeva oružanog nasilja kada su sveobuhvatne i nadzirane na nacionalnoj razini. - To mora biti amnestija vrlo velikih razmjera, potkrijepljena ozbiljnim sankcijama poput kaznenog progona - rekao je Alpers, osvrnuvši se na srbijansku politiku..

U Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju najveći broj civilnih vlasnika oružja u svijetu, pokušaji amnestije bili su ograničeni na male zajednice i uglavnom su bili neučinkoviti, upozorio je Alpers., dodavši kako je Australija je bila "najspektakularniji" primjer. Naime, u Australiji je više od milijun komada oružja predano tijekom amnestije za dragovoljnu predaju oružja, uključujući i otkup, od 1997. Većina je predana tijekom vladina programa godinu dana nakon masakra u Port Arthuru, masovnog ubojstva 1996. koje je odnijelo 35 života i potaknulo reviziju nacionalnog zakona o oružju.

Ostala ograničenja uključivala su zabranu automatskog i poluautomatskog dugog oružja i zakonsku potrebu za "pravim razlogom" za dobivanje dozvole za oružje, osim osobne zaštite. Broj licenciranih vlasnika oružja od tada se prepolovio, a udio australskih kućanstava s oružjem kod kuće pao je za 75 posto, prema analizi Sveučilišta u Sydneyu. Slučajevi masovnih ubojstava znatno su smanjeni. Sveukupno, smrtnost od vatrenog oružja pala je za 66 posto, navodi se u izvješću koje su pripremili Alpers i njegovi kolege.

VIDEO: Veliki prosvjed 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu

Komentara 2

DU
Deleted user
14:36 12.05.2023.

Obična farsa, nisu predali ni jedan promil oružja koje imaju. A naročito kriminalci neće predati oružje, to vrijedi samo za obične građane

BO
BoskoNbgd
14:31 12.05.2023.

Oruzije kod srba se uvek otimalo a nikada davalo Nikola Pašić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije