Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Alarmantnih slučajeva u Zagrebu je mnogo; nije me se htjelo smijeniti zbog Cvjetnog, već zbog mnogo većeg nedopustivog projekta

'Sve je trulo u poslu kojim se bavim'
30. listopada 2016. u 16:25 49 komentara 12027 prikaza
Zrinka Paladino
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Gošća današnje emisije Nedjeljom u 2 bila je zamjenica pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba Zrinka Paladino. Ona je u središte pozornosti došla prije nekoliko tjedana otkrivši pojedinosti dobivanje dozvole za terasu na Cvjetnom koja je uklonjena zbog negodovanja javnosti.

"Sve je trulo u poslu kojim se bavim. U konzervatorstvu u Hrvatskoj u problemu smo svi odreda, ne samo u gradu Zagrebu nego i u svih 20 odjela u Hrvatskoj. Politički pritisci, nesređenost, nedovoljno definirani zakoni, nedostatak pravilnika o postupanju, neki su od problema koje bi trebalo urediti da bi nam svima bilo lakše", kazala je Paladino.

Tvrdi kako je alarmantnih slučajeva u Zagrebu jako mnogo, a nakon Cvjetnog počela se spominjati njezina smjena s mjesta zamjenice, kao i smjena pročelnika Zavoda Silvija Novaka. Doduše, pitanje njene smjene nije bilo vezano uz Cvjetni, već uz mnogo veći predmet u koji je ljetos slučajno ušla mijenjajući pročelnika.

"Ta smjena, koja se spominjala, došla je kao ideja da me se eliminira iz Zavoda", smatra Zrinka Paladino.

12.06.2013.,Zagreb - U Laubi predstavljena monografija dr. sc. Zrinke Paladino Zrinka Paladino otkriva tajnu: Dozvola za terase izdana je meni iza leđa, ja je nikada ne bih odobrila cvjetni trg terase Ritam grada Koliko dana treba da saznamo tko će i kako biti kažnjen za terase na Trgu Petra Preradovića? Zrinka Paladino ZRINKA PALADINO Zamjenica pročelnika javno se pobunila protiv Bandića i poručila: 'Sad će me vjerojatno udaljiti'

"Dok sam ljetos mijenjala pročelnika Novaka na 10 dana, u ruke mi je došao jedan predmet. Riječ je o zahtjevu za izgradnju četiri nebodera na granici s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro. Dakle, riječ je o zamjenskoj izgradnji na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici, na zapadnom ulazu u Maksimir, jednom od najvrednijih u gradu Zagrebu. To je prostor koji je ograničen jednokatnom obiteljskom izgradnjom i maksimalno doseže četiri kata, odnosno prizemlje plus tri kata. Odbila sam projekt, ne u cijelosti, nego sam dala stroge konzervatorske propozicije – jakog preobličenja, rahle izgradnje, manjih visina, očuvanje zelenila. Zamjenske izgradnje ne bi se smjele ponoviti u Maksimiru kao one na Trešnjevci", smatra Paladino.

Nakon što je napisala stroge konzervatorske propozicije, otišla je na godišnji odmor, a predmet se izuzima iz njene sobe i daje drugome. U roku od samo jednog dana izdaje se pozitivno mišljenje bez ijednog uvjeta i ide se u prilog investitoru, što je s konzervatorskog stajališta nedopustivo. 

"Isti investitor lani je tražio i dobio promjene GUP-a, iako su dvije kolegice izrađivale negativno mišljenje na izmjene GUP-a. No očito je pročelnik pustio iz Zavoda pozitivno mišljenje za GUP, što je bilo iznenađenje i za djelatnike Zavoda. GUP je u srpnju prihvaćen na gradskoj skupštini. Maksimir diše drugim plućima od novozagrebačkih platoa koji bi takve nebodere mogao podnijeti. Još se planiraju tri nebodera, a potom još četiri. Dobili bi grozd od desetak nebodera. To ne može podnijeti ni prometna ni komunalna infrastruktura."

Slikovito je opisala urbanističke planove u Zagrebu: Da imate osuđenika na smrt tehničke struke, arhitekta, i da mu date šansu da za mjesec dana uspije iščitati GUP grada Zagreba, on bi taj život izgubio. Takvo je stanje s GUP-om grada Zagreba.

Na pitanje o njezinu odnosu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, odgovorila je da je kompleksan. Godine 2014. Milan Bandić nazvao je njezina pročelnika Silvija Novaka ''sitnim kokošarem'', a njegovi su zamjenici ''njegova lijeva jaja koja stoje ondje gdje ih se stavi''.

Još jedan incident dogodio se na sastanku, gdje je Bandić, pred tridesetak ljudi poručio Paladino da će je, ako ne zašuti, ''kao kufer izbaciti van''.

"To govori o njemu", zaključuje.

>> Povjesničari podržali Zrinku Paladino: Sustavno se devastiraju javni prostori u povijesnoj jezgri Zagreba

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • zgblabla:

  sve te stvari o m.b. me ne mogu iznenaditi

 • gulogulotasmania:

  Lik koji je bio politički uhljeb i završio komunistički livi fakultet, vrijeđa na vulgaran način i ponižava 50 puta više obrazovane ljude i žene.

 • mladen.tadej:

  Kad "stručnjak "...( u Hrvatskoj )...radi za plaću od koje živi - politiku..grada , općine , županije ...Onda je jako teško biti "stručnjak"...jer ne sviđa li se viđenje "tvoje struke " političarima ...sutra si na cesti....pa budi stručnjak....A što je ... prikaži još! to danas u Hrvatskoj STRUKA...????