Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.2015. u 12:00

U tehnologiju Imunološkog nije se ulagalo 20 godina, interesa za spas nije bilo

Agonija Imunološkog zavoda možda se bliži kraju. Samo se jedan ulagač javio na natječaj za preuzimanje tvrtke – Visia Croatica – ali zadovoljava li ili ne, nakon detaljne analize ponude odgovorit će Vlada. Ako i ta priča propadne, spašavanje Imunološkog zavoda vraća se na početak.

A priča već predugo traje. Pitanje je zašto država kao vlasnik nije reagirala još prije dvije godine, kada su izgubljene dozvole za bakterijska cjepiva i krvne pripravke od kojih je Zavod dobivao 70 posto prihoda. Gubitkom tih prihoda bilo je jasno da se ne mogu pokriti plaće za 190 radnika. Štoviše, bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić zabranio je da se prodaju i zalihe – ta je odluka poništena krajem prošle godine. Vjerojatno se ne bi reagiralo ni 2013. da glas zahtjevom za stečaj nije podignuo bivši čelnik tvrtke i tako upozorio na problem, ali i javno rekao kako ti problemi dugo traju i da su se 20 godina trpali pod tepih.

Još davne 1998. izgubljena je licencija Svjetske zdravstvene organizacije za izvoz cjepiva. U tom dugom razdoblju od 20 godina nije se ulagalo u tehnologiju. Možda je to dovoljan razlog da se posumnja u kvalitetu proizvoda i opravda gubitak dozvola, no ipak, pita li se radnike, kažu da razloga za gubitak dozvola nije bilo. Uvjereni su da se pogodovalo uvoznom lobiju. Činjenica je da su strane tvrtke iskoristile situaciju gubitka dozvola i uz odobrenje HZZO-a po većoj cijeni plasirale svoje proizvode.

Kako bilo, nebrigu ili nečije interese plaćaju radnici, ali i građani jer nije svejedno čiju ćemo krv primiti. Ako nije bilo novca za ulaganje, moglo se i ranije dozvoliti ulagaču da uđe u Imunološki jer ovaj je natječaj pokazao, odustajanjem JGL-a i PharmaSa, da se predugo čekalo. Spas bi trebali ponuditi budući ulagači, tj. suvlasnici – građani, udruge, a možda i neke tvrtke koje su uložile ili će uložiti novac kroz Visia Croaticu. A to je vrlo neizvjesna i nejasna situacija. Za početak trebaju prikupiti osam milijuna za kupnju pa uložiti sto milijuna kuna, a zatim i postaviti stručnjaka da vodi tvrtku.

>> Poništenje odluke HALMED-a o dozvolama Imunološkog spin je Ministarstva zdravlja

>> Radnička fronta ministre traže da spase Imunološki, a mladež HDZ-a odlazak premijera

Komentara 5

KA
kajinx
12:26 27.03.2015.

Tko je kriv za propast? Vlada! To je dio plana 21.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:24 27.03.2015.

Imunoloski zavod je nekad bio suradna ustanova Svjetske Zdavstvene Organizacije (WHO) i jedna od najboljih i najprofitabilnijih tvrtki u cijeloj Hrvatskoj. Osnovni cilj je ne odgovoriti tko je kriv za njegovu propast jer oligarsi koji su ga opljackali ne zele da se to dozna.

DI
dinamojavolim1
12:40 27.03.2015.

tko je kriv za propast????da nisam mozda ja???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije