Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregled 2012.

Afere koje su potresale Hrvatsku!

Mirela Holy (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/7
30.12.2012.
u 23:30

Donosimo pregled 10 afera koje su u 2012. godini potresale Hrvatsku. U pregledu se našlo dopisivanje brojeva za praćenje, sukobi interesa ministara, Bandićeve fontane...

Donosimo pregled 10 afera koje su u 2012. godini potresale Hrvatsku. U pregledu se našlo dopisivanje brojeva za praćenje, sukobi interesa ministara, mailovi za spašavanje radnih mjesta supruga stranačkih kolega, Bandićeve fontane i još mnoge druge stvari koje su obilježile ovu godinu.

1. Hrvatski Watergate - Policija nelegalno pratila telefone tajnih službi

U listopadu se otvorila afera sa zlouporabom sustava tajnog prikupljanja podataka zbog čega je uhođeno više osoba iz Sigurnosno obavještajne agencija. Neposredno su zlouporabe provodili policajci iz policijskog USKOK-a i to tako da su za izliste telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama nadopisivali telefonske brojeve iz vodstva SOA-e.

Uz imena članova obitelji Todorić, ali i još nekih poduzetnika, za koje je policijski USKOK imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih poziva i poruka pridodana su imena vodstva SOA-e. Osim imena najužeg tima iz vrha te Sigurnosno-obavještajne agencije, policijski USKOK uz nadzor Todorića prošvercao je i donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića.

Nakon izbijanja afere ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da policija nije prekoračila ovlasti i prekršila zakon, ali je i rekao da ne dobiva izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je u svojem izvješću naveo nepravilnosti u radu. Na hitno zakazanoj konferenciji za novinare predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović obavijestili su javnost da je razriješen ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petar Mišević, ali nisu željeli reći razloge njegove smjene. Josipović je kazao da ništa nije rađeno nezakonito.

- Devet mjeseci nismo smjenjivali nikoga u tijelima za nadzor, tajnim službama... zato što želim vjerovati u sustav. Sada ćemo predložiti neka nova imenovanja – rekao je tada Milanović.

Većina u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključila je da policija nije zloupotrijebila ovlasti niti prekršila zakon kada je preko OTC-a pribavila ispise telefonskih kontakata bivšeg šefa SOA-e i njegovih suradnika, ali je prekršena odredba protokola o suradnji Ravnateljstva policije i OTC-a u načinu prikupljanja tih podataka.

Prema tom protokolu definirano je da se jedan zahtjev za ispis telefonskih kontakata može odnositi samo na jednu fizičku ili pravnu osobu, a može sadržavati više telefonskih brojeva koji pripadaju toj osobi. Toga se Ravnateljstvo policije nije držalo.

2. Ranko Ostojić živi u stanu vlasnika EPH

U listopadu je otkriven i mogući sukob interesa ministra Ranka Ostojića, jer živi u stanu u vlasništvu medijskog tajkuna Ninoslava Pavića, vlasnika Europapress holdinga koji izdaje Jutarnji list, Globus, Gloriju.

Stan, koji je s balkonom i spremištem veličine 60,12 četvornih metara, nalazi se u zagrebačkoj općini Maksimir, u Bužanovoj ulici na broju 6c, a u vlasništvu je tvrtke Com.Com čiji je \"gazda\" Pavić. Najam za taj stan ministru plaća Agencija za upravljanje državnom imovinom. Ministar je taj stan počeo koristiti kao član Uprave Slobodne Dalmacije, odnosno zaposlenik EPH još 2005. godine, a nastavio ga je koristiti i nakon što je postao saborski zastupnik, a potom i otišao u Vladu.

– Postoje uredni ugovori za najam sa Saborom Republike Hrvatske od 12. 2. 2008. godine i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, odnosno Agencijom za upravljanje državnom imovinom od 28. 3. 2012. pod istim uvjetima – naveo je tada Ninoslav Pavić. Jedan od tih uvjeta jest i plaćanje mjesečnog najma koji za stan u Bužanovoj iznosi 2500 kuna. – Svi porezi i prirezi kao i PDV uredno su prijavljeni i plaćeni kroz obračun prihoda i poreza tvrtke najmodavca – kazao je Pavić.

Ministar je na konferenciji za novinare na pitanje je li malo čudno da je u tom stanu ostao živjeti i nakon što je prestao biti zaposlenik Slobodne Dalmacije, Ostojić je rekao \"sasvim mi je bio dobar taj stan\". Tvrdio je da četiri godine od Agencije za upravljanje državnom imovinom tražio da mu nađe adekvatan dvosobni stan za njega i obitelj koja se seli iz Splita. Šeretski je pak dobacio novinarima: \"Možda mi vi možete pomoći ako znate nekog tko iznajmljuje stan koji bi mi odgovarao?\"

3. Holy u HŽ-u spašavala radno mjesto supruge stranačkog kolege pa morala dati ostavku

Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u lipnju je podnijela ostavku nakon što je HRT objavio da je pisala predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica Reneu Valčiću i tražila ga da jednu tajnicu spasi od otkaza - zatražila je zaštitu za Heidi Maziju, suprugu SDP-ova člana Gorana Mazije.

\"Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi RH\", napisala je Mirela Holy u svojoj ostavci koju je poslala premijeru Milanoviću.

No, čini se da je Holy nije dala ostavku već ju je na nju primorao Milanović, jer je 10-ak minuta prije nego je poslala mail branila svoju poziciju u toj aferi. Pismo koje je poslala Valčiću u javnost je \"procurilo\" tek nakon tri mjeseca od slanja pa su mnogi pomislili da je Holy svojom politikom nekome zasmetala.

\"U svakom slučaju mogu reći da sam u ovih pola godine bila izložena iznimno velikom pritisku koji se često manifestirao i putem medijskih napada. To je zasigurno povezano s time što su interesi nekih moćnih lobija ozbiljno ugroženi mojom željom za sređivanjem stanja posebice u gospodarenju otpadom\", govorila je tada Holy koja je otkrila i da je dobivala prijetnje smrću. Mnogi su kao odgovornog za smjenu SDP-ove ministrice proglasili Radimira Čačića, jer je s njim sukobljavala oko energetskih projekata. Nakon nje je u ministarstvo postavljen Mihael Zmajlović koji je sve projekte redom odobravao. No, pet mjeseci kasnije i Čačić otišao iz Vlade zbog bezuvjetne pravomoćne presude na mađarskom sudu.

Ovo je mail zbog kojeg je morala otići Mirela Holy - \"Poštovani kolega Valčić, kontaktirao me gospodin Goran Mazija, naš stranački kolega i član Savjeta za zaštitu okoliša SDPH, čija supruga Heidi radi na mjestu poslovne tajnice u uredu predsjednika uprave HŽ Holdinga. Heidi je na ovom radnom mjestu provela svega godinu dana, odnosno na ovo je radno mjesto došla nakon 15 godina rada u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. Gospođa Heidi ima položen državni ispit, govori i piše na njemačkom i engleskom jeziku, a na sadašnje radno mjesto primljena je temeljem natječaja. Obraćam Vam se jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu. Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu\".

4. Zbog podmićivanja na Medicini uhićeni sin i muž Bajićeve zamjenice

U akciji DORH-a Indeks 6 zbog kupnje i prodaje ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu uhićen je i Hrvoje Lončar, sin tadašnje zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Višnje Lončar, koja je nedugo zatim razriješena funkcije. Hrvoje Lončar uhićen je zajedno sa svojim ocem Božom Lončarom i još deset osoba u listopadu ove godine. Ekipa je osumnjičena za niz teških djela. Među privedenima je bio i dr. Zlatko Kelović koji je slovio kao najstroži ispitivač na anatomiji, a trebao je Lončaru \"srediti\" prolaz. Osim studenata, liječnika i profesora anatomije, među uhićenima je bila i djelatnica referade.

Višnja Lončar je sama Bajiću prijavila svoga sina i supruga nakon što su se našli u \"korupcijskom klupku\". Splet okolnosti u kojima se našla Lončar nije joj davao puno izbora. Lavina se zakotrljala kada joj je prišao policajac Marko Svalina iz policijskog USKOK-a (zajedno s Vjekoslavom Drnićem iz 7. policijske postaje PU zagrebačke, osumnjičen za prodavanje informacija o istragama osobama iz krim-miljea) i “prijateljski” joj priopćio da joj policija prisluškuje sina i supruga, a ona je to odmah prijavila svome šefu te se nije dala uvući u kriminal.

5. Akcija Hipokrat - Obiteljski liječnici dobivali novac i darove za propisivanje Farmalovih lijekova

U studenom je krenula akcija Hipokrat u kojoj se vodila istraga protiv 76 osoba i trgovačkog društva Farmal udruživanje radi primanja i davanja mita, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.Pod istragu je stavljeno i više od 300 liječnika opće prakse za koje se sumnja da su primali mito. Direktor Farmala Dražen Dedi i još dvojica direktora i financijska direktorica Farmala su se dogovorili da će novcem i darovima nagrađivati liječnike i ljekarnike kako bi propisivali njihove lijekove.

Sve se događalo u vremenu od 2009. do 12. studenog 2012., a liječnici i ljekarnici dobivali su od pet do 10 posto vrijednosti lijekova koje su propisali. Farmalovi direktori su angažirali još 22 osobe koje su \"na terenu\" darovale bonove i novac. No, uz to su se liječnicima plaćala i putovanja. Takvu praksu prekinula je policija uhićenjima odgovornih.

6. Sukob interesa: Ministar Jakovina vlasnik tvrtke dužne 150 tisuća kuna

Ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini niti gotovo godinu dana mandata nije bilo dovoljno da vlasništvo u svojoj tvrtki TJ-PROM prebaci na odvjetnički ured, kao što to od njega traži Zakon o sprječavanju sukoba interesa. I ne samo to, ministar je tu poljoprivrednu apoteku doveo do duga od nešto više od 150 tisuća kuna, a u blokadi je već dvije godine. Da stvar bude još gora, tvrtka je dužna državnom poduzeću Hrvatske vode i proračunu. Znači da je ministrova tvrtka dužna državi u čijoj Vladi sjedi. Zanimljivo je i da je Jakovina predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda kojima duguje 9000 kuna.

Jakovinin TJ-PROM dužan je i proračunu, i to oko 4000 kuna. Najveći dug TJ PROMA-a otpada na C.P.M.-Internacional, oko 60.000 kuna, a potom KentBanku, nešto manje od 50.000 kuna. Jakovina je novinarima kazao da je tvrtku prenio na odvjetničko društvo, ali da je zbog \"tolikog posla\" zaboravio izvijestiti da se to promijeni u imovinskoj kartici. Na pitanje kojem odvjetničkom društvu je prenio prava kazao je da \"taj ured nije predmet interesa\".

Zanimljiva je bila izjava SDP-ovo saborskog zastupnika koji je ministra branio riječima da \"nije dužan on, nego njegova firma\". - On nije dužan Hrvatskim vodama nego neka njegova firma, to je velika razlika. Dakle, jedna firma dužna je drugoj firmi. Koliko sam shvatio, on sada prodaje tu tvrtku, a kad nađe kupca, onda će od toga vratiti te dugove - izjavio je tada Nenad Stazić.

7. Bandić troši novac na fontane nezakonito, a nakon natječaja promijenjen glavni projekt

Grad Zagreb je samo desetak dana prije nego što je počela gradnja pothodnika i fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice izmijenio glavni projekt za tu investiciju koja je podigla već veliku prašinu i prije nego što su radovi započeli. Nakon što je sa tvrtkom Mešić-com potpisan ugovor vrijedan 18,4 milijuna kuna izmijenjena je tehnologija građenja.

U ožujku je završen natječaj, a od pet ponuda izabrana je Mešićeva. No, u lipnju Gradski ured za prostorno uređenje izdaje potvrdu o izmjeni glavnog projekta za fontane, iz veljače 2012. godine, a kojim se mijenja tehnologija građenja pothodnika iz montažne u monolitnu. Usto se navodi da je izvođenje pothodnika u širokom iskopu pa nije potrebno izvoditi zaštitu građevne jame. Oni koji poznaju tematiku kazali su da su time u nepovoljnu poziciju stavljeni drugi ponuđaču te se sumnja da je natječaj naštiman. Državni inspektorat je bio već ranije utvrdio da je Bandić novac za fontane potrošio nenamjenski. Mnogi građani se pitaju je li grad trebao u godini krize uopće graditi skupe fontane i pothodnike na livadi ispred NSB-a.

8. Unatoč milijunskim gubicima HŽ direktoru naručuje luksuzni Passat

U rujnu je HŽ Putnički prijevoz objavio oglas za nabavu luksuznog Passata čiji se trogodišnji leasing trebao platiti 320 tisuća eura. Da gubitaš želi baš Passata za svog direktora dalo se zaključiti iz natječajne dokumentacije koja je bila toliko detaljna da je niti jedno drugo vozilo nije moglo zadovoljiti.

Tražene performanse su, pak, pokazivale da se direktor posrnule tvrtke želi voziti u luksuznom automobilu. Tako su u HŽ-u poželjeli kabinu automobila s grijanim kožnim sjedalima, ručicom mjenjača presvučenom kožom, te ukrasnim letvicama desert bež boje, od brušenog aluminija i korijena orahovine. Izvana bi željeni automobil morao biti opremljen kromiranim letvicama, aluminijskim naplacima, te retrovizorima i branicima u boji vozila. Zanimljivo je i da se – unatoč tome što je riječ o službenom vozilu – traži sportski ovjes, snižena udaljenost šasije od tla.

No, direktor nije dobio automobil jer je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nakon objavljivanja u medijima \"stopirao\" natječaj. To nije bila jedina \"limuzinska afera\" Kukuriku vlasti. Šef HŽ Vuče vlakova Damir Tot nedugo nakon dolaska na tu funkciju naručio je četvrtinu milijuna kuna vrijedan citroëna C5. Unatoč kritikama javnosti nabava se pravdala starim voznim parkom, te je najavljena kupnja još 14 limuzina.

Drugi slučaj je poznatiji, a dogodio se u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija gdje su objavili natječaj za nabavu pet limuzina za 1,8 milijuna kuna. Posebno im se u javnosti zamjeralo traženje vozila sa grijanim sjedalima.

9. HDZ-ove Vlade oprostile 2,5 milijardi kuna dugova

Hrvatske Vlade pod vodstvom Ive Sanadera i Jadranke Kosor od 2004. do 2011. godine odrekle su se oko 2,5 milijarde državnih prihoda otpisujući porezne dugove. Država je takvu milost iskazala prema 24 tvrtke, jednome nogometnom klubu, jednoj bolnici i jednome studentskom centru, a porezne dugove od otprilike 760 milijuna kuna otpisala je osnovnim i srednjim školama koje ih nisu mogle platiti.

Zanimljiv je primjer tvrtke Vinka iz Vinkovaca kojoj su HDZ-ovci čak dvaput opraštali dugovi, a drugi puta je tu odluku potpisala Jadranka Kosor sedam dana prije izbora na kojima su izgubili vlast. U V. izbornoj jedinici, u koju spadaju Vinkovci, su se na tim izborima bili kandidirali Jadranka Kosor i Petar Čobanković koji je predložio opraštanje dugova.

Na sličan način su pomogli i vinkovačkoj Spačvi čiji dug državi je \"prebijen\" nekretninom u Zadru. Spačva je bila donator političkih stranaka koje su tada vladale Hrvatskom. Godine 2007. HDZ-u donirala je 300.000 kuna, a HSS-u 200.000 kuna. Dugovi su se otpisivali i pretvarali u vlasničke udjele i u Agrokorovom Belju i PIK-u Vrbovec, Zdenki, TLM-u, Vupiku, Badelu i još mnogim tvrtkama.

10. Novac su dobili za uzgoj kobila, ali su ga trošili na dugove i zajmove

U ožujku su bivši šef Fonda za razvoj i zapošljavanje Petar Tonković te bivši čelnici propalog Kamenskom, Antun Crljenjak i Davor Rihtarić, suvlasnik tvrtke Vilinske poljane Davor Vlajčević i bivši direktor u HPB-u Ivan Sabljo završili u pritvoru zbog sumnje da su državni proračun \"olakšali za 14 milijuna kuna.

2008. godine je Tonkovićev Fond odobrio Vlajčevićevoj tvrtki Ekograd iz Vukovara, u kojoj je direktor bio Crlenjak, 14 milijuna kredita za gradnju farme za uzgoj kobila i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

No, taj novac je završio za davanje i vraćanje zajmova, a 260 tisuća kuna otišlo je za sistematske preglede radnica Kamenskog u ordinaciji Tonkovićeve majke. Dio sredstava je prebačen i na račun Vlajčevićeve druge tvrtke Vilinske poljane. Novac koji je bio namijenjen za uzgoj kobila završio je na taj način za pokrivanje dugova i zajmova.

Specijal našeg portala o pregledu godine možete pratiti OVDJE. Svaki dan objavljujemo nešto novo!

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:41 01.01.2013.

Afere ostaju lagerovane. Svi aferaši ili su zaštićeni iz njima poznatih razloga ili su se sami zahvaljujući bogatstvu uspijeli zaštiti, bez obzira na sumnjićenja. Mi smo postali država pravednika te afere izgleda nemaju pravnog osnova za osim kratkog pritvora ii natpisa u tiskovinama, da se uspiješno procesuiraju. Mnogi bi voljeli biti na optuženičkim klupama, tada bi bili bogato do tada zbrinuti. Zato sve afere a iz dana u dan biti će ih još više, jer je nekome u interesu da se dokazuje kako je zaslužio povjerenu fotelju. Treba čuvati dobro i pametno fotelju, jer je sklona klizanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije