Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjevci slave

800. obljetnica dolaska sv. Franje Asiškoga na hrvatski Jadran

franjevci
Slavica Vuković
16.07.2012.
u 14:02

Središnja je proslava euharistijsko slavlje 6. listopada na splitskom Sustipanu. Tom događaju prethodit će cjelonoćno bdjenje u crkvi sv. Frane na Obali.

Za franjevce u Hrvatskoj i BiH ovo je iznimna godina, u kojoj obilježavaju 800. obljetnicu dolaska svetoga Franje Asiškoga na hrvatski dio Jadrana. U ponedjeljak su, u klaustru splitskog samostana sv. Frane na Obali, program događanja predstavili fra Miljenko Šteko, voditelj informativnog centra MIR Međugorje, sestra franjevka Filipa Smoljo i fra Žarko Relota, glavni koordinator proslave.

U sklopu znanstvenoga dijela 1. i 2. listopada u Splitu i Zadru održat će se međunarodni znanstveni simpozij o franjevaštvu na našim prostorima. Brojni franciskolozi i povjesničari iz Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije pokušat će znanstveno dokazati dolazak Franje Asiškoga na ovo područje. Kulturni dio proslave započeo je još 10. lipnja u crkvi sv. Frane u Splitu koncertom Hrvatsko-talijanskog društva, a nastavit će se scenskim prikazom dolaska svetoga Frane na hrvatski dio Jadrana, 23. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Sutradan, 24. rujna, održat će se tribina na kojoj će o svetome Frani govoriti umjetnici Jakša Fiamengo, Josip Botteri Dini, Joško Belamarić, Mijo Đolan, Judita Čovo, Ante Vučković i Žarko Relota. U sklopu katehetsko-pastoralnoga dijela u župama povjerenim franjevcima i samostanima će od 26. rujna do 2. listopada biti priređene katehetske večeri i razmišljanja o Franji i franjevačkoj karizmi danas.

Središnja je proslava euharistijsko slavlje 6. listopada u 11 sati na splitskom Sustipanu. Tom događaju prethodit će cjelonoćno bdjenje u crkvi sv. Frane na Obali. Uslijedit će procesija od samostana svetoga Frane preko zapadne obale do Sustipana gdje će misu predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na misi će sudjelovati franjevački provincijali iz Italije. Proslava će završiti toga dana u 13 sati zajedničarsko-rekreativnim dijelom: nastupom i koncertom raznih FRAMA i drugih glazbenih skupina mladih.

– Ovo je proslava za sve one koji žele i mogu u njoj sudjelovati. Ona nije radi pompoznosti nego radi aktualnosti Franjine poruke za naše doba – poručio je fra Žarko Relota, glavni koordinator proslave.

Komentara 2

KE
keating14
23:20 16.07.2012.

živjeli franjevci i bosna srebrena :)

M3
Miške 3
06:19 17.07.2012.

Živio Martin Lulther!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije